A Két Szerecsen a 2020-ban első alkalommal kiosztott Dining Guide Év Szerethető Étterme-díjat nyerte el. 20 éves évfordulójuk alkalmából könyvet jelentettek meg a Két Szerecsen történetével és receptjeivel, a kötet fülszövege pedig kiváló megfogalmazása az étterem stílusának, miliőjének és szerepvállalásának a pesti vendéglátásban:
„ Vannak éttermek, vannak kávézók, vannak bisztrók, vannak kocsmák, vannak borbárok... és van a Nagymező utcában egy hely.
Egy amolyan sarki hely, találkozóhely. Ez a Két Szerecsen.
Reggeliző, ebédelő, vacsorázó, borozó, kávézó, beszélgető...
Mindig mindenre jó. Színház előtt vagy után. Első randira vagy harmincadik házassági évfordulóra. Barátokkal vagy üzlettársakkal. Huszonöt év alatt és hetven felett.
Szerethető, megbízható, sallangmentes.
Olyan a hely, akár egy klub. Itt mindenki mindenkit ismer vagy meg fog ismerni. Van, aki mindennap betér, a Szerecsen az irodája, az ebédlője és a nappalija."
Új sztori a Nagymező utcában: Fleischer Restobar
Az utca páratlan házszámos oldalán, szemben jól ismert üzlet volt a régi Fleischer szabóság, a fekete-arany cégér a Paulay utca sarkánál hozzátartozott a Nagymező utcai látképhez. Az idős tulajdonos hölgy maga is a Két Szerecsen bisztró egyik törzsvendége volt, tőle vásárolták meg az ingatlant az új tulajdonosok, amely már 2020-ban készen állhatott volna a nyitásra, de óvatosságból az idei évre halasztották a Fleischer újjászületését.
A Két Szerecsen tulajdonosi körébe tartozó Kereszty Gábor mellett az új helyen immár Rapkai Renáta, a Két Szerecsen vezetője is társtulajdonosként jelenik meg a Fleischer Restobarban.
Miért Restobar?
A restobar alternatíva a bisztrórengetegben, ahol ugyanolyan nagy hangsúlyt kap a bár-, mint az éttermi funkció. A mindössze 45 férőhelyes térben ritkaságokkal teli, széles italkínálat fogja egyedivé tenni a Fleischert bárként. A városszerte mindenütt kapható ginek, rumok, vodkák, whiskyk és más röviditalok nem is lesznek fellelhetők majd, csupa különlegesség sorakozik majd a polcokon. A tulajdonosok határozott elképzelése szerint azonban mérsékeltebb áron kínálják majd ezeket, mint azokon a luxushelyeken, ahol kóstolhatók ezek az italok.
A séf: Krasznai Norbert, sous-chef: Kovács Péter
Krasznai Norbert neve konyhafőnökként ismerős lehet az elmúlt évekből a mára bezárt Sas utcai Sociétéből, illetve tagja volt a Bocuse d'Or 2020-as magyar döntő kóstolózsűrijének is. A siófoki születésű fiatal szakember korábban executive chef volt a zánkai Zen Garden Resort éttermében, Budapesten a belvárosi Monk's Bistro és a Gerlóczy Café séfje volt, azelőtt pedig Pécsett dolgozott több étteremben. Bár a Sociétében fine dining fogásokat alkotott, a Fleischerben másról szól a konyha.
Kovács Péter a – mára Pasztellé átalakult – Tama Étterem egykori konyhafőnökeként lehet ismerős, neki is van tehát tapasztalata fine dining terén. Péter a sous-chef pozíciót tölti be a Fleischerben.
Sharing is caring
Óriási felfutása van világszerte a food sharingnek, ennek jegyében fogant a restobar éttermi koncepciója is. A hagyományosnál kisebb tányérokon érkeznek a fogások, amelyek nem spanyol tapasok, nem is közel-keleti mezzék, hanem vagány nemzetközi konyha képviseletében készülnek, de nem a megszokott méretekben. Az italok mellett az étkezést kihúzhatjuk több órára és több fogásra is, nem szükséges a megszokott, egyszerre laktató ételekben gondolkodnunk. Krasznai Norberttől bizonyára számíthatunk meglepetésekre az étlapon – lássuk!
Fleischer Restobar
Nyitás: 2021. november 3. hetében
Cím: Budapest VI. kerület, Nagymező utca 7.
Nyitvatartás: ebéd- és vacsoraidőben
Olvassa el a Két Szerecsen vezetőjével, Rapkai Renátával készült interjúnkat is:
“Nem szeretnénk túl trendik lenni” – Interjú a Két Szerecsen Bisztró vezetőjével
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.