Nyilvánvalóan annak is van üzenete, hogy az étterem nem Fülepi Úrhoz címzett, és nem is a Restaurant by Kálmán Fülepiben járunk. Közvetlen, kedves és nagyon saját az egész. Rokonszenves a kisvendéglő megnevezés is, habár kicsinek sem a benti, sem a teraszos rész nem mondható (még a Covid-diktálta széthúzott asztalokkal sem).
Kami Kisvendéglőjében éppen az a geg, hogy a névadó séf-tulajdonos tudása a gasztronómiáról jelentősebb, mint amit a hely külseje és berendezése sugall. Egy igazi Pest-kertvárosi családi házban járunk. Nem villa, nem medencés menőzés, hanem a jól ismert magyar kertvárosi család házak egyike, udvarral, diófával. Piros kockás terítős, piros muskátlis, de nem a Krúdy-féle stílben. Otthonos, mégpedig a szó teljesen köznapi értelmében, pont ahogyan megannyi magyar család belakja a házát-lakását.
Elsőre tehát akár azt is gondolhatnánk, hogy egy tucatvendéglőben járunk, de nem bizony. Fülepi Kálmán neve jól ismert és jól is hangzó a szakmában. Olyan haladó szellemű éttermek határozták meg ízlését és tudását, mint az egykori Andrássy úti Klassz, majd a pécsi Susogó és az Enoteca Corso. A De Schone van Boskoop étteremben töltött erős belgiumi fél év után jött a Menza konyhája, majd a nU Bisztró, ezután a székesfehérvári Beat (ami szintén egy sajátos helyi étterem, de ez másik mese). Talán maga sem gondolta volna, hogy ennyi vargabetű után a kiteljesedés itt, Újpest külső oldalán következik.
A Megyeri-hídon is túl kell menni a Kamiig, az út pedig köztudottan megéri. A séfnek a kezében vannak a modern technológiák, ismeri és tudja is hozni a modern tálalásokat, de láthatóan megtalálta azt a stílust az étlap felépítésében és a tányérokon egyaránt, amit büszkén hív Kaminak a 2016-os megnyitás óta.
Szépen megmutatkozik, hogy szabad a kéz és szabad az ízlés. Úgy is mondhatnánk, hogy az ízlés a magyaroké, a nyitottság és a játékosság – ami nyilván éltető eleme is séfnek – azonban még a legkonvencionálisabb magyar fogásokban is fellelhető. Régi éttermi kedvenc a tatárbifsztek, amit annyi helyen kóstolni egyenízű húsmasszaként. Itt késsel aprított a bélszín, a marokkói fűszerek játékosságot visznek bele, a nagy adag friss zöldséggel és kézműves pékségből érkező kenyérrel tálalt előétel pedig ténylegesen 2020-ba repíti ezt a joggal sokat korholt ételt (hiszen nem mindegy, hogy ketchuppal, margarinnal és kiszáradt uborkaszeletekkel érkezik, vagy tisztességesen elkészítve).
Kami Kisvendéglőjét bátran ajánljuk azoknak a finnyás rokonoknak-barátoknak, akik komoly ellenérzéseket táplálnak a kortárs gasztronómia kísérleti megnyilvánulásai iránt, mégis szeretnénk nekik minőségi konyhát mutatni – széles körben kedvelt ételekkel és sok kis extrával. A bizalom meglesz a legmaradibb vendég részéről is, hiszen a gulyásleves, a rántott máj krumplipürével, a brassói aprópecsenye "csak nem csipesszel készül". Fülepi Kálmán viszont trükkös, mert modern, mai elgondolásban, technikákkal és alapanyag-választással készíti a megszokott ételeket.
Erőssége az omlós tarja (hamburgerben és brassóiban is), de úgy általában véve erősségét jelentik a húsok. Éppen szaftos kacsaburgert kínál az aktuális ajánlat, ezekre mindig érdemes rábökni Kami étlapján, mert az étlap gerince viszont állandó, és bizton számíthatunk az évek során kiforrott klasszikusokra.
Kami Kisvendéglője a felpimpelt belvárosi turistamágnes éttermek tökéletes ellentézise, egytől száztizenegy éves korig ajánljuk.
1 gól Újpestnek!
Közönségkedvenc ételek: Kami gulyása, marokkói tatárbifsztek, Kacsacomb Kami sztrapacskájával, Fűszeres oldalas burgonypürével, házi savanyúsággal, Rákóczi túrós tányérdesszert
Árak: előételek-levesek 1450-3500 Ft, főételek 3450-4750 Ft, desszertek 1450-1500 Ft
Kami Kisvendéglője
Cím: Budapest IV. kerület, Vasrózsa u. 2.
Nyitvatartás: H-K zárva, Sze-Szo 12:00-23:00, V 12:00-17:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala
Keressék a pezsgőlimonádét is az étterem aktuális ajánlatai között!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.