Hirdetés
Hirdetés

Jók a kilátások! 9 hazai étterem és bár mesés panorámával

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. augusztus 24.
A legtöbben szeretünk bizonyos magaslatokból tekinteni az előttük elterülő tájra, legyen szó egy belvárosi skybárról vagy egy hegyoldalban meghúzódó étteremről. Most bemutatunk kilenc páratlan panorámával rendelkező helyet, ahol egy-egy tál étvágygerjesztő, netán teljes ebéd/vacsora, vagy gourmet koktél elfogyasztása közben szemlélhetjük a városi nyüzsgést, a naplementéket, a Dunát, a Balatont.
Hirdetés

Leo Rooftop, Budapest

A Lánchíd oroszlánjai felett, a Vár tövében meghúzódó Leo Budapest a város egyik legszebb panorámáját kínáló rooftop bárja. A 360 fokos kilátást a város ezen pontjáról nehéz felülmúlni, de a Leo egyedi italai ringbe szállnak a figyelmünkért. Amennyiben megjönne az étvágyunk, az étlap nem teljesen klasszikus barfood kínálatából választhatunk — egyszerű sörkorcsolyáknál összetettebb fogásokról van szó. A város felett falatozva és bámészkodva odafigyelő kiszolgálásban lesz részünk, odafigyelnek a részletekre, nem csak a körítésre. 

Fotó: Leo Rooftop Facebook

St. Andrea Wine & Sky Bar, Budapest

A belvárosi Vörösmarty téren, pontosabban felette kapott helyett a St. Andrea Wine & Sky Bar. A helyszínt nem csak a fenti panoráma teszi igazán exkluzívvá: a bárnak otthont adó impozáns épületet az Unesco a világörökség részeként tartják számon, emellett pedig számos nemzetközi építészeti díjjal is rendelkezik. Az épület tetőteraszán a St. Andrea Wine & Skybar egész évben várja vendégeit, hiszen a két nyitott körterasz mellett egy teljesen zárható, üvegfalú bárrészen is helyet foglalhatunk. Adottságaiból adódóan a tetőterasz kiváló helyszín lehet, hogy légiparádét, tűzijátékot figyeljünk tőlük. Kiváló koktélok és könnyed smallplate barfood mellett. 

Fotó: St. Andrea Wine & Skybar

The Duchess, Matild Palota, Budapest

A Matild Palotában található Spago by Wolfgang Puck a séf emblematikus étterembirodalmának első európai helyszíne. A Spago Duna utcai teraszáról is jóleső nézelődni, de a magaslati The Duchess teszi fel az i-re a pontot, lenyűgöző kilátásával. A legendák szerint a mai rooftopbár helyén Klotild Mária főhercegné titkos búvóhelyét találtuk volna. A modern bárkultúra ugyanolyan fontos tényező náluk, mint a kilátás és a kialakítás, a vendéglátás exkluzivitása, hamarosan pedig a csúcskoktélok mellé saját konyha is társul majd. 

Fotó: The Duchess Facebook

Solid, Budapest

A Hotel Rum tetejéről a várost egy új és izgalmas borbárból figyelhetjük meg, ami lényegében a földszinten üzemelő SALT étterem kistestvére. A két helyszín több ponton is szorosan összekapcsolódik: alapanyagokban, ízekben, ételekben, borokban, és a gasztronómiához, természethez, hagyományokhoz való hozzáállásban. A SOLID-ban a boroké a főszerep, a válogatott tételek között dominálnak a natúr- és biodinamikus borok. A vendégek SALT-család által tervezett ételsort kóstolhatják, melyből nem maradhat ki a népszerű kenyérfogás, illetve a természetes és savanyított elemek sem.

Fotó: Solid Facebook

Viator Apátsági Étterem és Borbár, Pannonhalma

A bencés közösségek élő hagyományát őrzi a Viator. A pannonhalmi Kosaras-dombon fekvő étterem rögtön a Főapátság tőszomszédságában található, 2020-ban fennállásának már 10 éves jubileumát ünnepelte. Az épület maga a funkcionális és esztétikai építészet kombinációjának jelenkori ötvözete, amely tükrözi a szerzetesek egyszerűségre való törekvését, lényegét ugyanakkor a belső térbe lépve tárja fel: a település, a pannonhalmi táj és az apátsági szőlőültetvények fölé emelkedik és ezzel közelebb hozza vendégeit a monostor látványához és szellemiségéhez egyaránt. 

fotó: Müllner Dóra - Kálmán Emese

Papok borozója, Balatonszőlős

A Balaton-felvidék gyöngyszeme a Pécselyi-medence egyik határvonalát jelentő Kisgella. Akik szeretnek túrázni akár gyalogosan, akár kerékpárral, azoknak kifejezetten tetszeni fog a környék. A Papok borozója egy idilli környezetben üzeletetett családi vállalkozás, ahol a generációk régi bútorainak, fotóinak és relikviáinak méltó helye van a vendégtérben. A teraszról pedig megcsodálhatjuk a tájat, a lenyűgöző panorámájú, toszkán hangulatot idéző domboldalt. Nem hiába szerepelt Szerethető Éttermek rovatunkban sem, gasztronómiája a vendéglők hagyományát viszi tovább, modernebb köntösben. 

Fotó: Papok Borozója

Szent Donát borkúria, Csopak

A pincészet és a bisztró Csopak szőlőinek védőszentje után kapta a Szent Donát nevet. Az évtizedek óta családi kézben lévő birtokot, és a rajta működő vendéglátó egységeket az idősebb és fiatalabb generációk közösen irányítják. A Balaton-felvidék egyik legelismertebb borászataként eredetileg főként bortermelésre rendezkedtek be, de a tavalyi évben elkészült első szűretlen pezsgőjük is. Attól sem kell tartanunk, hogy a nyári szezon végeztével lemaradunk a csopaki birtok teraszának csodás kilátásáról, hiszen az étterem küldetésének tartja, hogy egész évben nyitva tartson. Kár lenne ezt a panorámát eldugni a vendégek elől ősszel, télen, vagy tavasszal. 

Fotó: Szent Donát Borkúria

Taberna Infinito, Kisapáti

200 méter magasan, a Szent György-hegy Kisapáti-felőli oldalán található tapas- és borbár, a Taberna Infinito. A vendéglátóhely portugál neve „határtalan éttermet” jelent, melyet egyből megértünk, ha teraszról élvezhető végtelen kilátást vizsgáljuk. A mediterrán életérzést idéző étkezéshez páratlan panoráma társul, zavartalanul rálátunk a csillogó Balatonra, a Badacsonyra és a környező tanúhegyekre is. Az egészen családias étterembe előre be kell jelentkezni, így biztosítják az intimebb légkört. 

Fotó: Taberna Infinito Facebook

Natura Hill, Zebegény

Az étterem és a hozzá tartozó birtok a Dunakanyar talán legszebb részén, a festői szépségű Zebegény volt szőlőhegyén, a Duna fölött kapott helyet. A látványt csak fokozza a főépületet körbeölelő fél hektáros levendulamező. Itt egy slow food fine bisztró várja a vendégeket, de a hosszabb kikapcsolódásra is van lehetőség. A vendégház panorámás lakosztályaiban akár több napon keresztül és élvezhetjük a Dunakanyar látképét, amelyre természetesen az étteremből is csodás rálátás nyílik. A konyhában törekednek a regionalitásra, és amit csak lehet azt környékbeli , börzsönyi kistermelőktől szereznek be. 

Fotó: Natura Hill Facebook

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram