Hirdetés

Pap(-p)ok Borozója – Szerethető étterem a Balatonhoz oly közel, mégis távol

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 9.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
A Balaton-felvidéken járunk. Errefelé már nem naptejtől gyöngyöző homlokú, a strandról jövő-menő turisták keresik a legközelebbi étkezdét. Aki ide eljut (feljut), már van némi helyismerete, és jobbára tudja is, hová érkezik. A Papok Borozója a balatoni vendéglők azon képviselője, melyekből közel sincs elég: valódi házias konyha, ismerős és otthonosság érzés – a turistavadász "magyarosch" vonal nélkül. Ha egy jó ebédre, vacsorára vágyunk, – családdal és kutyával is – feltétlenül megéri a kitérőt.
Hirdetés

Ha a Bp BARBq a "nappali kiterjesztett valósága", ahogyan azt évekkel ezelőtt írtuk, a Papok Borozója a Balaton-felvidéki parasztházak kiterjesztett valósága. Otthonosságérzet több száz négyzetméteren, ahol a szőlőkertek, présházak és borospincék a
az Észak-Balaton azon táján, ahová már szükséges egy kis helyismeret.

Fotó: Papok Borozója

Csak öt kilométerre vagyunk Füredtől, de a Balaton itt már egy másik arcát mutatja. Balatonszőlős egy tüneményes kistelepülés olyan kulthelyekkel, mint a Szőlősi Kocsma vagy Kern Borház pezsgőterasza. A Pécselyi-medencét szegélyező hegyek és lankák egyike a Kisgella, lustán elterülő panorámával a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre.

Fotó: Papok Borozója

A szőlőhegyen egy eredetileg mindössze 26 négyzetméteres házból nőtte ki magát a mai tágas vendégtér. Története a '90-es évekre nyúlik vissza, de ekkor rá sem ismertünk volna. Mint annyi hely a felvidéken, az origó itt is egy kicsiny borospince volt. A környék felkapottá válása előtt évtizedekkel még nem volt elérhetetlen egy kis szőlőbirtokra szert tenni errefelé, így történt ez a Papp-családdal is.

Fotó: Papok Borozója

Ahogy a mesében: az apa megvette, az idősebb fia tovább építgette, és megnyitotta kisvendéglővel kibővített borozóját, majd a harmadik Papp tovább formálta, finomította, bővítette a kis mesehelyet, ami egyáltalán nem is olyan kicsi: több mint 200 négyzetméteres maga az épület, amelyből a belső vendégtér mintegy 100 négyzetméteres. A legvonzóbb része persze a részben fedett terasz, napvitorlákkal, fehérre mázolt lócákkal, a futó szőlőn kívül is sok-sok zölddel, kertesített környezetben.

Két menőség egy pohárban: Balaton Gin és egy prémium tonic, Fever-Tree / Fotó: Papok Borozója
Ezek azok a helyek a Balaton környékén, ahol a vendéglátó könnyen megelégszik akár egy jó hangulatú borterasszal, dűlő- és pincetúrákkal. Nem így Pappék.

Házias konyhában gondolkodtak, visszajáró vendégkörük pedig igazolja döntésüket. Az étlap tökéletes bemutatkozása a konyhájuknak: ismerős, otthoni ízek pontosan annyi plusszal, ami miatt egy-egy balatoni nyaralás alkalmával is érdemes leszakadni egy kicsit a tűzhelytől, bográcstól, és beülni egy vendéglőbe.

Hideg görögdinnyeleves sós mangalicasonkával / Fotó: Papok Borozója

Hiszen valójában vendéglő, ahol járunk, a műfaj leg szebb hagyományait ápolva. Eredeti alapanyagok és eredeti – nem eredetieskedő konyha – ahol a káposztás cvekedlihez helyi szilvából készült kemencés szilvalekvár és nem szerény adag, fél kacsa is jár. A kint és bent is tüzelő kemence meghatározó az étterem életében, a kemencés oldalas és a csuporban sült Rákóczi túrós is onnan kerül ki.

Mangalicával töltött paprika rozmaringos krumplival / Fotó: Papok Borozója

Tájételeket is sütnek-főznek, a libamellet gánicával (krumplis-kukoricalisztből gyúrt galuskával) és színes répákkal; a vaddisznóbélszínt a "mi pájslinkkal" kínálják. A töltött paprika belsejébe mangalicahús kerül, pisztrángot bükkfán és borókabogyón füstölnek.

Bár gondolnak a vegetariánusokra és a vegánokra is (rájuk a gombapaprikás szárított paradicsomos bulgurral vagy a csalán-nokedli Tekeresvölgyi érlelt sajttal kacsintgat az étlapról), azért az olyan fogásokban mozognak igazán otthonosan, mint a zsíron pirított nudlival körített bakonyi tanyasi csirke; a sörben pácolt és kemencében sült csülök pékné burgonyával és tormákkal, de még a saláták között is tanyasi császárhússal készült zöldeket találunk.

Fotó: Papok Borozója

Igazi gyerekparadicsom mindemellett a Papok Borozója, ahol az imádott "paradicsomos hosszútésztán" kívül hatalmas szabadtérrel és játékokkal várnak. Nullától 120 éves korig, négylábúakkal együtt.

Közönségkedvenc ételek: ropogós csülök Pékné-módra, kemencés oldalas, Rákóczi túrós csuporban, aranygaluska, mákos nudli szilvalekvárral

Papok Borozója

Cím: Kis-gella, Balatonszőlős 8230
Nyitvatartás: minden nap 12:00-21:00, kivéve kedden
Az étterem weboldala, Facebook-oldala és Instagramja

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram