“A szódás kenyér Írország egyik tradicionális péksüteménye. Nálunk mindkét boltunkban napi szinten megtalálható es vannak vásárlóink, akik kimondottan emiatt járnak hozzánk. A kenyér maga egy nagyon puha, finom, enyhén sós pékáru. Sok íróval, borkővel és szódabikarbónával készül. Kitűnő önmagában, ír sózott vajjal, de mi legjobban krémsajttal és ír füstölt lazaccal szeretjük, ahogy Írországban is gyakran fogyasztják. A kenyérnek van egy barna változata is, aminek az íze még karakteresebb, jeles események alkalmával azt is szoktuk készíteni” – meséli Pécsi Attila és Kinga.
A recept egy 500 grammos kenyérhez készült.
Ír szódás kenyér
Hozzávalók:
- 125g finomliszt
- 125g kenyérliszt
- 4g só
- 8g borkő
- 5g szódabikarbóna
- 20g vaj
- 210g író
- 5g kristálycukor
Az írót és a cukrot összemérjük, majd elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.
A száraz összetevőket összemérjük, majd átszitáljuk háromszor.
A vajat kisebb darabokban a száraz összetevőkkel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert írót. Néhány percig dagasztjuk, csak addig, amíg összeáll a tészta. Ne ijedjünk meg, nagyon lágy, ragadós lesz a tészta.
Erősen lisztezett felületre borítjuk, majd gömbölyítjük a tésztát. Sütőpapíros tepsire tesszük, meglisztezzük, majd a tenyerünkkel ellapítjuk, körülbelül nyitott kéz nagyságúra. Kereszt alakban átvágjuk a tésztát, majd tíz percet állni hagyjuk. 210 Celsius fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 25-30 percet sütjük.
Fotó: Hunyadi Nóra
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.