Hirdetés
Hirdetés

Ír szódás kenyér az Arán Bakery-től

2024. április 15.
Pécsi Attila és Kinga 2019-ben nyitották első pékségüket a 7. kerület forgalmas részén, a Nagy Diófa és a Wesselényi utca sarkán. 2021 júniusától pedig már Budán, a Móricz Zsigmond körtéren is van üzletük. A világlátott házaspár több évnyi dublini tartózkodás és munka után költözött vissza Budapestre, hogy megnyissák az arán-t, ami ír nyelven kenyeret jelent. Ír szódás kenyerük, aminek receptjét megosztották velünk, a pékség egyik ikonikus étele.
Hirdetés


“A szódás kenyér Írország egyik tradicionális péksüteménye. Nálunk mindkét boltunkban napi szinten megtalálható es vannak vásárlóink, akik kimondottan emiatt járnak hozzánk. A kenyér maga egy nagyon puha, finom, enyhén sós pékáru. Sok íróval, borkővel és szódabikarbónával készül. Kitűnő önmagában, ír sózott vajjal, de mi legjobban krémsajttal és ír füstölt lazaccal szeretjük, ahogy Írországban is gyakran fogyasztják. A kenyérnek van egy barna változata is, aminek az íze még karakteresebb, jeles események alkalmával azt is szoktuk készíteni” – meséli Pécsi Attila és Kinga. 

A recept egy 500 grammos kenyérhez készült. 

Ír szódás kenyér

Hozzávalók:

  • 125g finomliszt
  • 125g kenyérliszt
  • 4g só
  • 8g borkő 
  • 5g szódabikarbóna
  • 20g vaj
  • 210g író
  • 5g kristálycukor

Az írót és a cukrot összemérjük, majd elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.

A száraz összetevőket összemérjük, majd átszitáljuk háromszor.

A vajat kisebb darabokban a száraz összetevőkkel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert írót. Néhány percig dagasztjuk, csak addig, amíg összeáll a tészta. Ne ijedjünk meg, nagyon lágy, ragadós lesz a tészta.

Erősen lisztezett felületre borítjuk, majd gömbölyítjük a tésztát. Sütőpapíros tepsire tesszük, meglisztezzük, majd a tenyerünkkel ellapítjuk, körülbelül nyitott kéz nagyságúra. Kereszt alakban átvágjuk a tésztát, majd tíz percet állni hagyjuk. 210 Celsius fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 25-30 percet sütjük.


Fotó: Hunyadi Nóra

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram