Legutóbb egy Balassa szamorodni és egy St. Andrea bikavér kapcsán kerültek a Decanter hasábjaira magyar borok, most ismét Caroline Gilby Master of Wine foglalkozik Magyarországgal és a furminttal. Tokaj mellett nagy örömünkre ezúttal felmerült Somló-hegy neve is.
Gilby röviden megemlíti, hogy a dűlőszelektált, komoly száraz furmint témában még gyerekcipőben járunk, de nagyon ígéretesnek tartja hazánk fejlődését és a borainkat:
Mindegy, hogy száraz, édes, esetleg gyöngyöző, kerüljön furmint a poharakba! Elég jó ahhoz, hogy felvegye a versenyt a világhíres fehérekkel.
Milyen fogásokhoz ajánlja a Decanter a furmintokat?
Malac császárhúshoz, ropogós, tempurázott ételekhez, kecskesajthoz, Szent Jakab kagylóhoz, úgy általában a tenger gyümölcseihez, misóhoz.
Melyek Caroline Gilby válogtásának kedvenc tételei?
- Szepsy Szent Tamás, 2016
- Kreinbacher Prestige Brut
- Szent Tamás Szent Tamás, 2013
- Bott Frigyes Furmint barrel No.33
- Gizella Deák, 2017
- Sauska Birsalmás, 2015
- Dobogó Furmint, 2015
- Kikelet Birtok Furmint, 2018
- Balla Géza Sziklabor, 2016
- Grand Tokaj Kővágó Single Vineyard Furmint, 2018
- Sauska Furmint, 2020
- Barta Öreg Királydűlő, 2015
- Disznókő Inspiration, 2018
- Disznókő Furmint, 2019
- Tokaj Nobilis Rány Furmint, 2018
- Tornai Premium Furmint, 2015
- Maurer Oszkár Furmint, 2016
Még többet a furmintról:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.