Hirdetés
Hirdetés

Így készül Encsen a szilvás gombóc – Főzz a séffel!

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. október 9.
A magyar éttermekben ritkán, ha mégis, leginkább hétvégi ajánlatban bukkan fel a szilvás gombóc, amely az ősz elejének jellegzetes étele. Legtöbbször talán Encsen, az Anyukám Mondtában találkozhatunk vele, ezért Dudás Szabolcsot, az étterem egyik tulajdonosát kértük meg, árulja el, hogyan készítik.
Hirdetés

A szilvás gombóc voltaképpen egyszerű étel, amely készítésekor mindössze néhány fontos szabályt kell betartani. Az egyik a magas keményítő tartalmú burgonya és a kellőképp érett, édes, zamatos szilva használata – nem véletlen, hogy a nagyszüleink elsősorban a Besztercei szilvát használták erre a célra – mondta Dudás Szabolcs. Ugyancsak fontos, hogy épp a megfelelő ideig főzzük a gombócokat, hogy azok tökéletes állagúak legyenek.

Az Anyukám Mondtá-ban egy órán keresztül sütik a burgonyát, mielőtt összetörnék és még langyosan, könnyeden állítanák össze a szilvás gombóc tésztáját – mondta Dudás Szabolcs. A szilvát pedig mandolinon gyalulják annak érdekében, hogy a hajszálvékony szeleteket felhasználva az étel ilyen pazar tálalást kaphasson:

Fotó: Anyukám Mondta

Most pedig lássuk a részletes receptet!

1 kilogramm burgonyához 250 gramm liszt, egy tojás, 70 dekagramm szilva szükséges, pankómorzsából, vajból és barnacukorból pedig 100, 30, illetve 70 gramm. Ezen kívül szükség lesz 3 gramm) fahéjra, kardamomra, sóra, a díszítéshez pedig porcukorra.

A szilvás töltelék így készül Encsen: 200 gramm szilvát negyedekre vágnak, 1,5 gramm fahéjjal és 10 gramm barnacukorral keverik össze.

A gombóc mellé kínált szilvaraguhoz fél kilogramm gyümölcsöt magoznak ki, vágnak cikkekre és fahéjjal, kardamommal, illetve 50 gramm barnacukorral összekeverve tepsibe teszik, és előmelegített sütőben, 160 fokon 15-20 percig sütik.

A burgonyás tészta úgy készül, hogy a krumplit 180 fokos sütőben, körülbelül egy órán keresztül sütik, majd még forrón áttörik, ezek után kerül hozzá a liszt és a pici sóval felvert tojás. Fontos, hogy még langyosan kell összegyúrni, sőt inkább hajtogatni. Ez után következik a nyújtás, nagyjából 0,5 centiméteresre, majd a kiszúróval történő kiszaggatás.

A félbe vágott szilvákat, kimagozás után fahéjjal és barnacukorral keverik, a kiszaggatott tészta közepére teszik és gombócot formáznak belőle, amelyet enyhén sós vízben főznek, körülbelül 9-10 percig.

Eközben serpenyőben 30 gramm teavajat olvasztanak, 100 gramm pankómorzsát és 10 gramm barnacukrot pirítanak benne aranybarnára. Ebbe forgatják bele a megfőtt gombócokat, és a szilvaraguval, illetve a már említett, mandolinon gyalult szilva szeletekkel tálalják, némi porcukorral a tetején.

Fotó: Anyukám Mondta

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram