Magyarországon a meggyleves a legnépszerűbb, készülhet tejföllel, tejszínnel, kinek-kinek ízlése szerint, de bármilyen idény- vagy befőttnek eltett gyümölcsből lehet finom levest főzni. Amellett, hogy nyári étel, egyre többször találkozni a „téliesített” változattal, akár az ünnepi asztalon tálalva. A gyümölcslevest van, aki desszertként és van, aki a főfogás előtt eszi, de abban mindenki egyetért, hogy nyáron kihagyhatatlan.
Nem vétek langyosan fogyasztani, sőt sokszor jobban is esik így a melegben, mint a jéghideg, de a legtöbben mégis lehűtik evés előtt. A könnyed, hideg, de mégis tápláló zöldséges, gyümölcslé alapú leveseknek más országokban is megvan a kultúrája, gondoljunk csak az andalúz-spanyol konyha remekére, a gazpachora.
A gyümölcsleves másik nagy előnye, hogy nem kell sokáig a konyhában rostokolni az elkészítésekor. Nagy előkészület, gasztronómiai előképzettség sem kell hozzá, könnyen és gyorsan összedobható. És ha valakinek még mindig a langyos, menzás változat ugrik be elsőnek, akkor gyorsan felejtse el, ahogy a lisztes habarást is.
Fülepi Kálmán (Kami), az újpesti Kami Kisvendéglője tulajdonos-séfje az édesanyja, Ica mama által eltett vegyes gyümölcsökből készíti a levest, mindig másból, most éppen körtéből, birsalmából és szilvából.
„75 % körte, 15% birsalma, 10% szilva a befőtt pontos összetevője. A gyümölcsöket egy pici cukorral, fahéjjal, citromsavval tesszük el” – referál Kami.
Senki ne ijedjen meg, ennyi hozzávalóból óriási adag lesz, egy egész vendégsereget jól lehet vele lakatni. De ha kevesebb emberre számítunk, vagy nem fogy el minden, akkor a kész levest nyugodtan fagyasszuk le, és amikor újra elővesszük, csak turmixoljuk át és szűrjük át. Az sem baj, ha kicsit jeges marad, úgy még finomabb lesz – ajánlja a séf.
Kami gyümölcslevese
Hozzávalók
Redukció (leírás a receptben)
3 liter befőtt
2 liter kókusztej
1,5 liter víz
Rozmaring
Kakukkfű
Gelespessa (fermentált kukoricakeményítő)
3 db narancs
2 db lime
1 citrom
2 csipet só
Levesbetét:
Kéksajt
Etyeki kecskesajt
Diós morzsa (recept a leírásban)
Idénygyümölcsök
Mogyorófagylalt
Mentalevél
Elkészítés:
Az első lépés a redukció. Karamellt készítsünk, tegyünk rá 2 kisebb darab csillagánizst, 2 db indiai fahéjat, 5-6 szem szegfűszeget és egy kis gumó apróra vágott gyömbért, majd háromszor főzzük fel vele a fűszereket. Amikor a redukció elkészült, szűrjük le.
A befőtthöz öntsük hozzá a kókusztejet, a vizet és az előre elkészített redukciót, adjuk hozzá a rozmaringot és a kakukkfüvet. Addig főzzük, amíg a víz elfő. Vegyük ki a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd a levest thermomixerben turmixoljuk le.
Minden adag turmixhoz adjunk egy mokkáskanál gelespessát (fermentált kukoricakeményítő). A turmixolás végeztével a levest spiccszűrőn passzírozzuk át.
Nyomjuk bele 3 narancs, 1 citrom és 2 lime levét, majd ízesítsük 2 csipet sóval.
A nagyon karakteres gyümölcsöket mindig kisebb százalékban adjuk a leveshez.
Jól hűtsük le.
Készítsük a tányérra a levesbetéteket, és a levest közvetlenül a tálalás előtt öntsük rá.
Diós morzsa
200 gr rizsliszt
200 gr cukor
200 gr vaj
1 csipet só
150 gr darált dió
Az alapanyagokat jól gyúrjuk össze, folpackba feltekerve hűtsük ki, majd reszeljük sütőpapírra.160 fokon kb. 13-18 perc alatt, néha átkeverve légkeverés nélkül süssük ropogósra.
Tálalás:
Jó minőségű kék sajtot fele-fele arányban keverjünk össze friss etyeki kecskesajttal, ebből tetszés szerint tegyünk a tányérra. A tányérba szórjunk diós morzsát és idénygyümölcsöket, jó ízű befőtteket, és kanalazzunk bele mogyorófagylaltot. A végén frissen vágott mentával szórjuk meg.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.