Hirdetés
Hirdetés

Gesztusértékűnél jelentősebb újítás a tengerparti műanyag-szeméthegyek ellen

2020. február 29.
A csomagolás-innovációval már az első évben több mint 60 tonna műanyaghulladéktól mentesíti a németországi székhelyű diszontáruház-lánc az ázsiai óceánpartokat.
Hirdetés

A bolygó környezetszennyezéséről az átlagemberhez is eljutó képek közül különösen megrázóak a tengerparti szeméthalmokról készült fotók. A legszebb tájaknak számító óceán- és tengerpartokon a sok helyen mára kezelhetetlenné vált szemétmennyiség és a műanyagba fulladt, vadon élő állatok képe a legtöbbünk emlékezetébe beleégett. Ennek felszámolásába száll be az egyik diszkontlánc az új csomagolásával.

Délkelet-Ázsia óceánpartjain fog szemétgyűjtésbe a németországi bázisú multicég, a Lidl. Újrafeldolgozásra alkalmas műanyagok összeszedését és kiválogatását tűzte ki célul, amiből olyan műanyagcsomagolásokat gyárt, amelyeknek részben a tengerparti plasztikhulladékok lesznek az alapanyagai.

Üzenetértékű, hogy kezdésként friss haltermékeket fognak ezzel a műanyagmixszel csomagolni,

első körben tizenháromféle friss halterméket, a cég tervei szerint azonban 2020 végéig erre a csomagolásra térnének át teljességében a műanyaggal bevont termékek körében.

Nem minden, a partokon hányodó műanyagszemét alkalmas az újrafeldolgozásra, tehát szelektálniuk kell. A Copernus, Sharpak és Bantam Materials cégekkel összefogásban készülő új csomagolóanyag 30%-a származik majd a tengerparti hulladékokból, összességében pedig 80%-ban készül újrahasznosított műanyagból.

Egyelőre csak Nagy-Britannia üzleteiben vezetik be az új csomagolás használatát (ami remélhetően csak demóverzió, és kiterjesztik a többi országra is.) Az pedig kifejezetten biztató hír, hogy ez nem egy "valamikor majd évek múlva bevezetjük" megmozdulás a diszkontlánc részéről, hanem már e hónap végétől, március 30-tól megjelennek az így csomagolt haltermékek a szigetország Lidl üzleteinek polcain. Ez nyilván csak egy kis lépés az óceán- és tengerpartokat érintő környezeti pusztítás felszámolásában, de mindenképpen gyakorlatias és konstruktív cselekedet hosszú távú ködös ígéretek helyett.

Forrásunk volt.

Mi pedig így tehetünk a mindennapi műanyaghasználat visszaszorításáért!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram