Az orecchiette kultusza Bariból, illetve Puglia tartomány más városaiból ismert, ahol a helyi asszonyok a házaik elé kiülve gyúrják és árulják egész nap a tésztát. Az orecchiette fülecskét jelent, utalva az alakjára. Bari óvárosában egy utcát is elneveztek „az orecchiette utcájának”, ez az utca tette a várost ismertté.
A tésztát helyiek és turisták egyaránt vásárolják, zsákokba csomagolva viszik haza, majd elkészítik például brokkolival. Mi Roberto Favaro gasztrotanácsadó, séf receptjét osztjuk most meg. Ez akkor is jó, ha épp nem tudunk kiugrani Bariba egy csomag frissen gyúrt orecchietteért.
Brokkolis orecchiette
Hozzávalók (4 főre)
500 g orecchiette tészta
2 fej brokkoli
100 g Parmigiano Reggiano vagy Grana Padano sajt
Extraszűz olívaolaj
Fokhagyma
Só
Bors
A brokkolit szedjük rózsáira, és bő sós vízben főzzük 10 percig. Amikor kész, szűrjük le, de ne öntsük ki a főzővizet, hanem forraljuk fel újra, és főzzük al dentére a tésztát, majd szűrjük le.
Egy serpenyőben olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott fokhagymát és a csípős paprikát, vagy a chilit (a csípős elhagyható), majd tegyük hozzá a brokkolit és pirítsuk együtt is. Tegyük hozzá a leszűrt tésztát is, majd adjunk hozzá sót és borsot. Más fűszert ne is használjunk, a só és a bors tökéletesen elég. Picit öntsünk hozzá a tészta főzővizéből is. Amikor még nem párolgott el teljesen a víz, akkor reszeljük rá a pecorino sajtot.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.