Mindenkinek megvan a vanília helyett jó kis vizezett mártással, dió helyett dejóval készülő arany galuska-élmény, ugye? Ennek megy elébe az alábbi receptünk, ami alapvető hozzávalókból készül, de persze azzal nem ronthatunk rajta, ha igazi vanília kerül bele. Ennek híján működni fog a recept vaníliás cukorral is, de nyilván nem ezt javasolta a Textúra cukrászséfje.
Elkészítés kb. 8 adagra
- Az élesztőt fél dl langyos tejjel, 1 tk. kristálycukorral és 1 ek. liszttel felfuttatjuk, ez kb. 10 percet vesz igénybe.
- Amíg felfut, a lisztbe tesszük az alábbiakban megadott sót és porcukrot, és szárazon elkeverjük.
- Ezután a szobahőmérsékletű vajat, mindhárom tojássárgáját, citromhéjat, a felfuttatott élesztő és a maradék tejet beletesszük.
- A tésztának a dagasztás után közepes lágyságúnak kell lennie, és elválnia az edény oldalától.
- Ezután fél órán át pihentetjük szobahőmérsékleten, konyharuha alatt.
- Fél óra pihentetés után áthajtogatjuk a tésztát.
- Ezután újra megkelesztjük, és az eredeti méretének duplájára kell megkelnie.
Hozzávalók a galuskához:
- 500 gramm liszt
- egy csipetnyi só, kishegynyi
- 120 gramm + 150 gramm vaj (összesen 270 gramm)
- 80 gramm porcukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 25 gramm élesztő
- 2-2,5 dl tej (3,5% zsírtartalmú az ideális, de a kevésbé zsírosakkal is működik a recept)
- 3 db tojássárgája
Elkészítés:
- A tésztát nyújtódeszkára borítjuk, a deszkát előtte nagyon vékonyan belisztezzük.
- Pogácsakiszúróval 1–,5 dkg-os tésztadarabokat kiszúrunk. (Ha nincs hozzá eszközünk, pohárral csináljuk.)
- 150 gramm vajat felolvasztunk, a tésztahalmokat belemártjuk a diós-cukros keverékbe.
- Tűzálló jénaiban, tepsiben vagy tortakarikában úgy beletesszük, hogy kis hely maradjon köztük, ne szorosan tegyük őket.
- Langyos helyen további fél órát kelesztjük konyharuha alatt.
- Kristálycukrot a tojsássárgájval, vaníliával kihabosítjuk, és beletesszük a keményítőt.
- A tejet felrakjuk melegíteni, és amikor kb. 40 Celsius fokos (akinek nincs maghőmérője: melegebb már, mint kézmeleg), akkor vízgőz felett az előbbi keverékre ráöntjük a meleg tejet, és kikeverjük.
- Vízgőzön besűrítjük 80-85 Celsius fokra a keveréket. Ekkor még nem csapódik ki a tojássárgája, de már nem olyan cseppfolyós, hogy azonnal lefolyjon a belemártott kanálon.
- Először 175 C fokon hőlégkeverésen 10 percen át süssük (ha csak alsó-felső sütést tud a sütőnk, azt állítsuk be).
- További 170 C fokon további 10-15 percen át süssük.
Hozzávalók a diós keverékhez:
- 150 gramm dió
- 100 kristálycukor, mert az jobban karamellizálódik
- Opcionális, de ajánlott: 1 kk. őrölt fahéj
Hozzávalók a sodóhoz:
- 1,5 l liter tej
- 8 db tojássárgája
- 1 vaníliarúd kikapart belseje (ennek hiányában 2 csomag vaníliás cukor)
- 200 gramm kristálycukor
- 1 tk. keményítő
Főzzön együtt Szulló Szabinával is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.