Cikkünk 2020 márciusában jelent meg.
A farsang és a húsvét egyaraánt sok családban jó okot a fánksütésre. “Zseniális kelttésztákat csinált egykor a nagymamám, akinek volt egy egészen kiváló félautomata robotgépe, úgy hívták, hogy Szántó László. Ő volt az én nagyapám" – meséli a séf. – „'Lacikám' nagyon jól funkcionált, hozta a lisztet, adagolta a cukrot.
Mondhatjuk, hogy nagymamám volt a szoftver, nagyapám a hardver. Jól is sikerültek nálunk mindig a fánkok!”
“Bár magunk gyúrjuk hozzá a tésztát, nem csak ünnepekkor érdemes nekiállni. Egy vasárnapi ebéd alkalmával, egy tartalmas, húsos leves után remek második. De persze bőséges uzsonnaként is sikert fogunk aratni vele.”
Séftippek Wolf Andrástól
- Jól kidagasztjuk. Azt ajánlom, hogy a dagasztást lehetőleg géppel csináljuk, mert kézzel egy komolyabb edzésnek is megfelel. Addig kell dagasztani, míg el nem válik a massza az edénytől!
- A vajnak hidegnek kell lennie, mert a tészta mechanikus hője meg fogja olvasztani a vajat, egyébként viszont kicsapódna.
- Kb. 30 percig pihentetjük. Nem kell hűtőbe tenni, elég a konyhapultra, és konyharuhát rakjunk rá, ne fóliázzuk! A tészta hőjéből távozó pára ugyanis a folpackról visszacsapódna.
- 8-10 órát is eláll a hűtőben a tészta. Ha újra eljönnek a vendégeskedős idők, jól tud jönni a fánkok sütésekor, ha elő van készítve a tészta.
- A belisztezett deszkán nyújtófával nyújtsuk ki a tésztát. Amennyiben nincs nyújtófánk, egész nyugodtan használhatjuk a folpack hengerét is a nyújtáshoz!
- Az ideális tisztavastagság a formák kiszúrásához a fél centiméter-8 mm vastagság közötti.
- Használhatunk a tészta kiszúrásakor nagyobb mérető pogácsaszaggatót is, de ha kisebb, 3-4 centiméter átmérőjűt használunk, olyan kicsi fánkokat fogunk kapni, amik sütéskor az olajban maguktól is megfordulnak. Forgatni sem kell őket!
- 10 percig hagyjuk pihenni, hogy temperálódjon és a benne lévő élesztő dolgozzon egy kicsit. Így lesz igazán laza, levegős a tészta.
- Egészen forró olajba kerüljenek bele a tésztalabdák!
- Még frissen, melegen forgassuk bele fahéjas porcukorba, úgy fog rá igazán jól tapadni.
- A fahéjas krém fehércsokoládéval igazán különleges, de tejcsokoládéval is remek lesz.
- Még istenibb kardamommal a fánkokra kerülő fahéjas krém. Persze, csak ha van otthon!
Hozzávalók a fánkhoz:
- 1 kg BL-55 búzaliszt (alap finomliszt)
- 10 dkg vaj
- 3 dl tejszín
- 1 közepes méretű tojás
- 1 dkg kristálycukor
- 5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 1 liter olaj
- 10 dkg porcukor és 2 gramm fahéj a szóráshoz
- 1 csipet só
Hozzávalók a fahéjkrémhez:
- 250 gr tejszín
- 50 gramm fehércsokoládé vagy tejcsokoládé
- 1 db fahéj egészben vagy 2 gramm őrölt fahéj
- 2 gramm lapzselatin
Elkészítés:
- A vaj kivételével összekeverjük a hozzávalókat, majd jól kidagasztjuk.
- Hozzáadjuk a hideg vajat, és tovább dagasztjuk.
- Kb. 30 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
- Enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
- 10 percig hagyjuk pihenni, addig egy kicsit "magához tér" a tészta.
- Forró olajban kisütjük a fánkokat.
- Még melegen fahéjas pocukorba forgatjuk.
- A tejszínt külön felmelegítjük.
- A fehércsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk a zselatinlappal, majd beletesszük a fahéjat.
- Ha felforrt a tejszín, óvatosan hozzáöntjük a csokoládéhoz, és egy kézi botmixer segítségével egyneműsítjük.
- Hagyjuk teljesen kihűlni hűtőben, és ha kidermedt, egy habverő segítségével még egyszer fellazítjuk.
Főzzön együtt Bíró Lajossal is! Bácskai rizses hús receptjét osztotta meg olvasóinkkal
Főzz a Séffel!#5 Örökzöld Bíró Lajostól: Bácskai rizses hús (félig) saját savanyúsággal
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.