Ugye mindenkinek megvan Rosenstein Tímea tavalyi sztorija a Google-lel? Közel egy éve történt, hogy a techgigász meghirdette #MySuperG hashtaggel meghirdette a felhasználóknak, ki mit tud kihozni az ikonikus sárga-piros-kék-zöld betűlogóból. A magyar cukrász a jól ismert Ki nevet a végén? nevű társasjáték alapötletét (íme!) dolgozta át a Google-logóra, a cég pedig ráharapott. És minden bizonnyal szó szerint is ráharapott volna, ha nem "csak" fotón kapja meg a süteményt.
https://www.instagram.com/p/BvwtGU9h_TV/
Rosenstein Tímea márpedig egy igazi pitenagymester, akinek #pieart hashtaggel csodálhatjuk meg Instagramon az alkotásait. Amikor felkértük a Főzz a Séffel!-sorozatunkba, nem is volt kérdés, hogy milyen irányban induljunk a receptek terén. Nagy előnye az alábbi receptnek, hogy az év bármely hónapjában elkészíthető, hiszen alma van, liszt van, tojás van... Indulhat is a pitesütés!
Elsőként a séf konyhai tippjeit osztjuk meg olvasóinkkal, ezután közöljük a recepthez a hozzávalókat, majd pedig lépésről lépésre az étel elkészítésének metódusát.
Cukrásztippek Rosenstein Tímeától:
- Gyorsan végezzük a tészta összegyúrását, hogy a vaj ne olvadjon meg!
- A vajat felhasználás előtt be is rakhatjuk 5-10 percre a fagyasztóba a cél érdekében.
- Ha van rá lehetőségünk, géppel dolgozzuk össze a tésztát – a saját érdekünkben.
- Az almát érdemes megkóstolni felhasználás előtt, és az ízének megfelelően édesíteni a cukorral.
- Ha valaki egészségügyi vagy életmódbeli okokból kerülné a kristálycukor fogyasztását, a tésztában és a töltelékben is helyettesíthetjük a cukrot eritrittel vagy nyírfacukorral.
- Ha a tésztát a hűtőbe rakás előtt elfelezzük és kissé ellapítjuk, egyből nyújtható lesz a tészta a hűtés után.
- Már magát a nyújtást is érdemes egy sütőpapíron végezni, így könnyen a tepsibe helyezhető lesz a tészta.
- Ha nem tepsit, hanem kerámiából készült piteformát használunk, az alsó tésztaréteget érdemes elősütni 15 percig. A szilikon, illetve fém formákban ez a lépés nem szükséges!
- A felső tésztaréteget bármilyen formában variálhatjuk. Ha nem mintázzuk felül, hanem teli tésztaréteget teszünk a tetejére, sütés előtt villával szurkálják meg, hogy a gőz távozhasson a sütés során.
- Nem szükséges a tetejét fahéj-barnacukor keverékkel megszórni, de így egy izgalmas ropogós réteget kapunk, érdemes kipróbálni vele!
Íme, még egy formázott tetejű almás pite a cukrásztól:
https://www.instagram.com/p/Bs_Jd11As2m/?utm_source=ig_embed
Az almás pite hozzávalói:
- 500 g liszt
- 100 g porcukor
- 250 g vaj
- 2 tojás
Töltelékhez:
- 8-10 db alma
- 30 g cukor
- fahéj ízlés szerint
A kenéshez egy kis tojás, fahéj, barnacukor
Az almás pite elkészítése:
- A lisztet összekeverjük a porcukorral, majd a kisebb kockákra vágott vajat elmorzsoljuk benne.
- Hozzáadjuk a tojásokat, és gyorsan összegyúrjuk.
- Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 30 minimum percre.
- Az almákat megtisztítjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- Ízlés szerint megcukrozzuk az almát!
- 5-10 perc múlva enyhén kinyomkodjuk a levét, és fahéjjal ízesítjük.
- A tészta egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk 5 mm vastagságúra.
- A sütőformába tesszük a tésztát, majd rátesszük az almatölteléket.
- Kinyújtjuk a tészta másik felét is, szintén 5 mm vastagságúra. Rátesszük az almarétegre.
- A tetejét megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk fahéjas barnacukorral.
- Előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 45 percet sütjük.
Csak bátran, nagy sikerünk lesz vele!
Süssön együtt a gyenesdiási Mónisütivel is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.