Az ünnep alkalmával először nem séfet kértünk fel a sorozatunkba. A Déryné tulajdonosa, szíve és lelke, Kovács Kristóf is olyan receptet osztott meg velünk, akárcsak Szulló Szabina, sőt, egy még gyorsabban felhasználható alapanyagban gondolkodott.
Senki ne öntse ki a sonka főzővizét, ugyanis egy remek étel alapja lehet! Bableves Déryné-módra.
Kovács Kristóf családja közel három évtizede, 1991 óta üzemeltet éttermet Budapesten, tehát gazdag tapasztalatuk van a jól működő receptek terén. Ilyen ez a bableves is, amely többgenerációs családi recept alapján készül.
„A nagymamám készített így húsvétkor a bablevest, a sonka főzővizének felhasználásával. Nagy, színes heritage babokat keresek a piacon hozzá, mert imádom, ha a babom sokféle, vidám, rajzos, színes. Az óbudai piacon könnyen be tudtam szerezni a napokban. Nem szeretnék a babból egy pépet kapni. Ha jó minőségű az alapanyag, egyesével meg kell mutatnia magát a babszemeknek. Emiatt keressük a minőségit, és roppanósra főzzük” – igazít el Kovács Kristóf a beszerzéshez.
A Bableves de lux itt megrendelhető. Ha elég bátrak vagyunk, vágjunk neki otthon: íme a készítés menete!
Hozzávalók a bableveshez:
- 1 kg heritage (avagy heirloom) bab
- 6 liter víz
- 400 gramm sárgarépa
- 200 gramm fehérrépa
- 30 gramm zeller zöldje
- 15 gramm lestyánlevél
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 100 gramm házi kolbász
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 gramm főtt sonka
A bableves elkészítése:
- A babot egy éjszakán át áztatjuk.
- A húsvéti sonka füstös, enyhén sós főzőlevét beállítjuk, tehát ha túl sós vagy füstös, tiszta vízzel kicsit hígítjuk.
- A főzővízben elkezdjük a babot alacsony lángon főzni, forráspont körül tartva a levest.
- A sárgarépát, fehérrépát, zeller zöldjét, lestyánlevelet, vöröshagymát, paradicsomot és paprikát egy hálóba tesszük, a bab mellé.
- A főzés felénél vékonyra karikázott házi kolbászt teszünk bele – ez persze ízlés szerint elhagyható.
A babot puhára, ám roppanósra főzzük.
- Amikor a bab elkészült, a zöldségeket maradéktalanul eltávolítjuk, és teljesen megtisztítjuk a levest!
- A főzés során összetört babokat és a zöldségekről leesett apró törmelékeket is kivesszük, mivel egy szép, tiszta levest szeretnénk kapni.
- Laza, sötét rántást készítünk, amelybe fokhagymát reszelünk.
- Miután levettük a hőről, pirospaprikát oldunk fel benne, és a levest ízesítjük a rántással. Ezután egyet forralunk rajta!
- Végül roppanós, szépen karikázott, zsiradékban konfitált zöldségekkel és szép, főtt sonkával tálaljuk a levest.
- Ízés szerint csipetkét is szaggathatunk bele és tejföllel is fogyaszthatjuk!
Jó étvágyat és kellemes húsvéti ünnepeket!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.