Hirdetés
Hirdetés

A forró ötven árnyalata: sütési hőfokok

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 19.
A híres-hírhedt csirkemell-kiszáradás vagy a piskóta sületlensége is nagyban függ attól, hogy jól kalibráljuk-e be a sütőt. És ne feledjük, ami a szimpla alul-felül sütés esetében 200 fok, az légkeveréses funkciónál 180 fok. Általánosan 20 C fokot leszámolhatunk, ha az utóbbi sütési módot választjuk.
Hirdetés

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy csak irányszámokat adhatunk meg. Minden gyakorló hobbi és profi szakács tudja, hogy még az azonos jelzésű lisztek, krumplik sem egyformák, a húsokról nem is beszélve. Bár általánosságban írunk – nem létezik általános alapanyag. Más-más bánásmódot igényel egy zsenge és egy fás zöldség ugyanabból a fajtából; gondosabb hőkezelést kíván meg egy idősebb korában levágott állat rágósabb húsa; és biztosan másképp fog reagálni a sütésre egy ipari tartásból származó, nagy víztartalmú szárnyas, mint egy szabadtartású csirke izmos, tömör húsa (utóbbi ráadásul valószínűleg feleakkora).
És ezen a ponton meg is állapíthatunk egy általánosságban kijelenthető szabályt: ne hagyjuk magára a sülteket! Figyeljünk, ha kell, ellenőrizzük; ha pedig megkívánja a sültünk, használjunk maghőmérőt is.

Tésztakelesztés

Bizony, tészták kelesztésére is alkalmas a sütő, egészen alacsony hőfokon. 40 C fokra tegyük be a tésztát, mindenképpen letakarva, hogy ne száradjon ki, esetleg áthúzhatjuk a felületét egy kis olajjal is ennek érdekében. Fontos, hogy ne melegítsük fel jobban, az élesztő 30-40 C fokon dolgozik a legjobban.

Aszalás

Csak szépen, lassan, egyenletesen, 50-60 C fokon, légkeveréssel, résre nyitott sütőajtóval. Ahogyan azt részletesen leírtuk nemrégiben.

Sütemények

Csak nagy vonalakban: habcsókot 100 C fokon, tortákat, pitéket, piskótát és kekszet 180 fokon sütjük. Természetesen regényt lehetne írni arról, hogy miben más egy gyümölcs- és egy dobostorta sütése, de az általános hőfok a 180.

Jade Wulfraat / Unsplash

Hússütés: start hőfok, ezután csökkenteni

Azt talán mondanunk sem kell, hogy könyveket írnak csak a hússütésről, úgyhogy mi most csak iránymutatásra vállalkozhatunk. Az első 20-30 percet magasabb hőfokon indítsuk, 200-220 C fok közé állítva a sütőnket. Majd alacsonyabb hőmérsékleten süssük át a húst teljesen. Csirkét, pulykát, nyulat elegendő 150 fokon (így nem fognak kiszáradni!), kacsát, libát, a vörös és vadhúsokat lehet 180 fokon készre sütni.

Alex Munsell / Unsplash


A halakkal pedig csak óvatosan, ezek legtöbbjéhez elég 150 C fokra állítanunk a sütőt.

Sütőben sült krumpli és más zöldségek

Nyugodtan mehetnek be 200 C fokra. A nagyobb keményítőtartalmú, azaz lassabban puhuló zöldségeket előzetesen kicsit áztathatjuk vízben, sokan pedig úgy szeretik elérni az ideális belül puha-kívül roppanós állagot, hogy alufólia alatt sütik egy ideig a zöldégeket, majd a végén pirítanak rá.
Heston Blumenthal ikonikus, 3-szor sült krumplijának receptjét nemrég mi is megírtuk!

Kenyérsütés sütőben

A tésztát 230-240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és ilyen hőfokon is süssük. A ropogós héj elérése érdekében sütés előtt és után is érdemes vízzel permetezni (de nem eláztatni) a kenyér felszínét. Sokan a sütő aljába egy vízzel teli tálkát vagy tepsit helyeznek, ami sütés közben párát, vagyis ideális állagot biztosít, és a megégéstől is megóv. Ma már számtalan féle-fajta lisztből sülnek otthon a kenyerek, ki kell tapasztalni, hogy az adott liszt vagy lisztkeverék mit kíván. A legtöbb kenyér esetében érdemes a kezdeti magas hőfokot visszavennünk 180-200 C fok közé.

Brooke Cagle / Unsplash

Pizzasütés: tekerjük fel

Otthoni pizzakészítésre adtuk a fejünket? Jó ötlet, és naná, hogy maximum hőmérsékleten süssük! Ha történetesen nincs otthon fatüzelésű kemencénk, amiben 60-90 másodperc alatt süthetnénk ki 450 fokon a nápolyi pizzánkat, tekerjük csak olyan magasra a sütőnket, amennyire tudjuk, és legyünk résen, ha vékony pizzatésztával dolgozunk, mert akár 10 percnél kevesebb idő alatt is megsülhet! Ez kb. 300 C fokos sütésre érvényes, értelemszerűen minél kisebb a sütőnk teljesítménye, annál több percet vehet igénybe, 10 és 20 perc között.

David Nuescheler / Unsplash


Ha pedig az amerikai stílusú, vastagabb pizzatésztára szavazunk, vagy egy jó kis tejfölös-szalonnás kenyérlángos sütésére, akár elő is süthetjük 5 percig a tésztát, és azután jöhetnek rá a feltétek. 250 C fokon ekkor is mehet.
A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram