Olyannyira nem mindennapi mindez, s annyira kíváncsiak voltak az emberek a világ legkisebb államának gasztronómiájára, hogy nemrég napvilágot látott a Vatican Cookbook című könyv, ami bemutatja az elmúlt évszázadokat. A kötet három svájci gárdista szerkesztette, David Geisser – aki a pápai szakács is egyben -, Erwin Niederberger és Daniel Anrig, akik szó szerint testközelből nézhetik végig, hogy pl. Ferenc pápa mennyire rajong az argentin empanadasért és a dulce de leche-ért, de leghőbb vágya mégiscsak 2-3 szelet pizza lenne. S ha már a gárdisták a szerzők, nem maradhat ki az ő több száz éves, szinte változatlan étrendjük sem, ahol az egyik legmeghatározóbb elem a lencse.
És persze nem múlhat el pápai téma II. János Pál pápa nélkül. Végigkísérhetjük a könyvben az 1981-es merénylet utáni diétát is, amit persze a pápa képtelen volt betartani, hiszen nem tudott más a fejében járni, mint az isteni pierigos, amit a konyhában készítettek a szakácsok és lengyel apácák hada.