Fenntarthatóság és csomagolás mentesség
Az éttermi hulladéktermelés csökkentése és a házhozszállításhoz szükséges csomagolóanyagok környezetbarát kivitelezése 2024-ben várhatóan világszerte központi szerepbe kerül. Egyre divatosabb lesz a komposztálás és a pazarlás elkerülésének fontossága.
Érték és a magas minőségű alapanyagok
Az elmúlt időszakban különösen megnőtt érdeklődés a minőségi alapanyagok iránt. A 2023-as év egyik tanulsága, hogy a vendégek számára egyre fontosabbá válik, milyen minőségű dolgot kapnak a pénzükért. Az emberek szkeptikusabbak, jobban megválogatják, hova menjenek vacsorázni, illetve, hogy milyen alapanyagokat és hol vásároljanak meg. Mind a séfek, mind a vendégek részéről határozott igény fogalmazódott meg az arányosabb ár-érték arányú vendéglátás irányába.
A snack felívelése
A kicsi, könnyű és ízletes ételek kevés kockázatot jelentenek, amikor új konyhákat szeretnénk felfedezni. A snack a kulturális hibridek tárháza mind a gyorsétterem láncok, mind az áruházak, mind a fine dining éttermek számára. A kisebb adagok nagyobb kockázat nélküli kísérletezést rejtenek magukban mind a séfek, mind a vendégek számára.
Hidratáció
A víz szerepe és fontossága várhatóan nagyobb mértéket ölt, mint eddig. Egyre többeket foglalkoztat a megfelelő hidratáció, és az elmúlt években népszerűek lettek a hidratációs szenzorok, amelyek a víz fogyasztási szokásainkat követik. A víz újrahasznosítás kérdésköre pedig arra keresi a választ, hogy mire és hogyan használjuk fel a zöldségek megmosása után megmaradt vizet, a bizonyos növények áztatása után visszamaradt folyadékot, illetve a leszedett kakaó babok áztatása után visszamaradt kifejezetten nagy mennyiségű vizet. A fogyasztók tudatosabban vásárolnak olyan termékeket, melyeknek termesztéséhez és előállításához kevesebb vízre van szükség, illetve gyakrabban keresik fel az olyan cégek márkáit, akik az úgynevezett ‘pond filtration system’-et használnak.
A hajdina éve
A hajdina nem csak a gluténérzékenyek és a diétázók számára bír kiemelkedő fontossággal. A gyakran tévesen gabonafélének tartott ázsiai eredetű növény termesztése környezetbarát, és egyre gyakrabban köszön vissza top éttermek menüiről, különösen a skandináv területeken.
Meglepő ízű koktélok
Egy időben az espresso martini számított újszerűnek, de most itt az ideje, hogy meredekebb vizekre evezzünk. Hála az olyan eljárásoknak, mint a ‘fat-washing’ vagy az infuzionálás, egyre több olyan ital készül, ami egy az egyben egy ismerős étel ízét adja vissza. New Yorkban már divatosak a hús ételekre emlékeztető koktélok, de van Walford saláta és Caprese martini, füstölt lazaccal infúzionált gin is. Budapesten a Black Swan koktélbár téli menüjén süteményeket kóstolhatunk folyékony formában.
Fermentáció, szezonalitás, környezettudatos étkezés
A szezonon kívüli gyümölcstermesztés hátrányai egyre nyilvánvalóbbakká váltak az elmúlt években. A gyümölcsök és zöldségek természetellenes körülmények között ízetlenné válnak, azonban a szezon terméseit kreatívan és újszerűen lehet felhasználni. A természetes fermentációval előállított ételek, hidegen préselt olajok, és a növényi eredetű ételek tagadhatatlanul egyre népszerűbbek lesznek.
Komplex csípősség
Az ultra erős, agyrobbantó csípősségi őrület lassan kezd a háttérbe szorulni, és átveszi a helyét a multidimenzionális ízekre való igény. Az elmúlt évek chili őrülete leágazóban van, a csípős ételeket édes és savanyú ízek fogják komplexebbé és rétegeltebbé tenni
Az év étele: a leves
A séfek előszeretettel kísérleteznek különböző állagokkal, melyek visszaköszönhetnek egy levesben. A keleti ízek, a ramenek és a tartalmas levesek idejét éljük, és erős hatások érkeznek a gasztronómiába Kambodzsából, Szingapúrból és Indonéziából.
Egyéb várható trendek: savanyítás, meringue használata desszertekben, pisztácia használata különböző ételekben, a tamarind és az ázsiai calamansi népszerűsége, a vörösbor reneszánsza.
Forrás: nytimes.com
Képek: Unsplash
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.