Alexis Muñoz kézműves olívaolajtermelőt kérdezték arról, mire legyünk figyelmesek olívaolajvásárláskor. Már ha nem érjük be a szépen felcímkézett ipari termékekkel.
Természetesen 6 pontban nem lehet továbbképezni senkit olajtémában. De az alábbi tippek figyelembevételével kisebb eséllyel szaladunk bele ipari pacsulikba.
A gyártási ország önmagában nem jelent minőséget
Bizony. Az még csak nem is félsiker, ha a származási ország Spanyolország vagy Olaszország. Mindenhol készül silány minőség is. Akárcsak borból.
Önmagában a magas ár sem jelent feltétlenül minőséget
"Kóstoltam már 65 eurós literenkénti árú, nem kiemelkedő minőségű olívaolajat, 15 eurósból pedig lehet fantasztikusakat kapni.
Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy alapfogalmakkal tisztában legyünk
Kis képi segítség az Igazioliva.hu-nak köszönhetően.
Milyen üvegben is van az olaj?
Kerüljük az átlátszó üveges csomagolást. Az olívaolaj fényre és hőre oxidálódik, ami negatívan befolyásolja a termék minőségét.
Tanuljuk az olívaolajkóstolást!
Erre persze előzetesen kell készülni, a boltban-piacon már késő. Ismerjük meg a saját kedvenc ízjegyeinket! Amik persze az idő előrehaladtával, ízlésünk változásával maguk is változnak. De akár napszaktól függően is változhat, melyik olaj ízlik jobban.
Az egyetlen olívafajtából készült olaj a legjobb
És nem a blendek – tanácsolja a profi. Ilyenre viszont egy szupermarket polcain ne is számítsunk.
+ 1 És a Dining Guide is mindig segít! Ebben a cikkünkben 11 minőségi olívaolajat ajánlottunk Itáliából.
A Finedininglovers.com cikke alapján.