Hirdetés
Hirdetés

Egy mellőzött spanyol: a cava! Neki is jár a csúcsminősítés

SZERZŐ: DG
2024. április 17.
Lehet, hogy nem ő van a sor elején, mert a pezsgő és a prosecco megelőzi, de ez nem jelenti azt, hogy a cavának csak epizódszerepek juthatnak.
Hirdetés

A cavára sokan úgy tekintenek, mint a prosecco olcsóbb és kevésbé minőségi alternatívájára, mások szerint viszont ez a spanyol ital kimondottan alul van értékelve, miközben ma már létezik egy besorolás, a paraje calificado, amelyet csak a topminőségű cavák kaphatnak meg.
És hogy mi tesz egy cavát csúcsminőségűvé? Sokan nem tudják, de van egy olyan sajátossága, ami valóban különlegessé teszi. Szemben azokkal a habzó italokkal, amelyeket a világ hűvösebb tájain készítenek, a cava a Barcelonától dél-nyugatra található forró és száraz Penedès régióban készül, ahol a szőlő igen korán érik. Ebből következik, hogy nincs szükség dosage tételre, így a cava egyszerűbben párosítható ételekhez, mint riválisai.

És hogy hogyan kaphatja meg a cava a lehető legmagyasabb minősítést? A CPC (Cava de Paraje Calificado) megszerzése nem egyszerű, és igen sok feltételhez van kötve. A bornak minimum 10 évesnek kell lennie, brut-nak, extra brut-nak vagy brut nature-nek kell lennie, és minimum 36 hónapja palackban kell lennie. Elengedhetetlen a teljes nyomon követhetőség, ami azt jelenti, hogy minden CPC szőlő nagy múltra tekintően kell, hogy az adott borászat használatában legyen. Mivel azonban a különböző borászatok egészen különböző filozófiákkal dolgoznak, és a szőlő sokfélesége is jellemző ebben a térségben, nehéz meghatározni a CPC ízprofilját. A CPC tételek nagyon jól reprezentálják a katalón táj sokszínűségét.

Fotó: Instagram

Cava de Paraje Calificado borok kiválósága többféle talajban is gyökerezhet: ez lehet saulò, azaz homokos gránit, llicorella, azaz pala, mész, agyag vagy vályog is. A mikroklímák is egészen sokszínűek lehetnek, köszönhetően a Mediterrán-tenger közelségének és a környező hegyek topográfiájának. Ami a szőlőt illeti, a legnépszerűbb kétségtelenül a Xarel lofajta, amelyet vagy magában vagy a Macabeóval és/vagy a Parelladával mixelnek.

Fotó: Instagram

Kedvet kapott?

A Decanter Magazin gyűjtése szerint ezekkel biztos nem fogunk mellé:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram