Hirdetés
Hirdetés

Egy balerina csókja... A pavlova története és 3 pazar hazai pavlova

SZERZŐ: DiningGuide
2018. január 24.
Édességet ritkán neveznek el balerináról... hát még békacombot! Anna Pavlova a 20. század elején lenyűgözte a világot, a nevét pedig több étel is őrzi. Mi most a leghíresebbről mesélünk.
Hirdetés

A pavlova egy kívül ropogós meringue-ből, magyarosan habcsókból, belül tejszínes krémből, valamint tetszés szerint választott gyümölcsökből álló sütemény. Minden idők egyik leghíresebb orosz balett-táncosnője, Anna Pavlova után kapta a nevét, aki 1926-ban többek között Ausztráliában és Új-Zélandon is turnézott. Kis ínyenc infó a desszert kapcsán, hogy a habkönnyű desszertet Ausztrália és Új-Zéland is a magáénak vallja.

Meddő vita

A vita súlyosságát több kontinensnyi távolságból bizonyára nehezen tudjuk érzékelni. Ráadásul a két ország jó ideje sportot űz abból, hogy akár csip-csup dolgokért is késhegyre menő vitába bonyolódjanak egymással, legyen szó az Új-Zélandon született, de Ausztráliában élő Russel Crowe-ról, popzenei előadókról, valamint különféle ételekről. Az egyik leghosszabb ideje tartó harc a pavlováért folyik. Bár mindkét nemzet meg van róla győződve, hogy a pavlova a saját leleményük, nagy valószínűséggel mindketten tévednek.

Pavlovák Barna Ádám séftől (St. Andrea)

Az inspiráló tütü

A történet új-zélandi verziója szerint egy wellingtoni hotel séfje alkotta meg a desszertet, amihez az inspirációt a táncosnő fehér tütüje, vagyis balettszoknyája nyújtotta. Az ausztrálok szerint viszont a desszert ötlete a nyugat-ausztráliai Perth városából származik. A legenda szerint egy vendég az édességet megkóstolva megállapította, hogy olyan könnyed, akárcsak korának világhíres orosz balerinája.

Anna Pavlova akkora szupersztárnak számított, hogy amerre járt, a séfeket is megihlette: Franciaországban egy békacombot (!) neveztek el róla, az Egyesült Államokban pedig fagylaltot.

Cikk-cakkban Ausztráliáig

A nemzetközi desszertkonfliktust enyhítendő egy ausztrál-új-zélandi kutatópáros eredt a pavlova eredete után. Kétévnyi receptkönyv-böngészést követően sikerült megállapítaniuk, hogy legalább 150 kísértetiesen hasonló recept létezett már 1926 előtt is, tehát mielőtt a balerina a déli kontinens felé vette volna az útját. A sütemény útja cikk-cakkos, nagy valószínűséggel német nyelvterületről jutott el az USA-ba, majd onnan Ausztráliába és Új-Zélandra. A spanyol széltorta elnevezésű sütemény – ami ugyanúgy meringue-ből, tejszínből, valamint különféle gyümölcsökből áll – már az 1700-as években is népszerű volt a Habsburg Birodalomban.
A desszert egyik nagy előnye, hogy a megmaradt tojásfehérjét is felhasználhatjuk hozzá. A pavlovát bármilyen idénygyümölccsel készíthetjük, friss bogyós gyümölcsökkel, mangóval és citrusfélékkel működik igazán. Három fantasztikus pavlovát ajánlunk itthonról!

Jamie's Italian

Ikonikus, tökélyre fejlesztett desszertjük, a Zsidai-éttermek bármelyikében el tudjuk képzelni a felbukkanását. A Jamie's Italianban a Málna & törökméz pavlova nyújtja most a roppanós-lágy élményt. Málnával, citrusos krémmel, morzsolt törökmézzel és mentával teljes.

Hirdetés

Costes Downtown

Az ebédmenü részeként kóstoltuk nemrég, ők nemes egyszerűséggel csak pavlova, maracuja, mangó névvel illetik, és a magyar éttermi közönségen kívül minden orosz balett rajongónak, ausztrálnak és új-zélandinak is jó szívvel ajánljuk.

St. Andrea Wine & Gourmet Bar

Barna Ádám a pavlova egyik hazai beavatottja. Klasszikusa bogyósokkal készült, de rózsa-málna; olívaolaj-citrusok és gianduja, kávé, naspolya is kísérte. Időről időre felbukkan a séf desszertjei között.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram