I.e. a 25. században kezdődött minden — ekkorról származnak az első mozsarak, melyekben egyszerre római köményt, mustármagot és tamarinduszt törtek Mohendzsodáróban, a mai Pakisztán területén. Feljegyzések szerint indiai szerzetesek a Selyemúton haladva aztán egész Ázsiában meghonosították a különböző fűszerek keverését, az illatos aromák házasítását. Etimológiailag érdekes a helyzet, hiszen dél-indiai tamil nyelven a "kari" egészen egyszerűen szószt jelent, a hódító portugálok, akik a csilit vitték Ázsiába, bizonyára a "kari" hallatán a "carel" szót használták minden fűszeres, erőteljes indiai ragus ételre. Ez pedig mit sem változott a 16. század óta, csupán angolosodott a "curry" formára.
Összességében a kevert, aromás-fűszeres szószos fogásokra a curry szót használjuk és valóban ismerünk egy curryfű nevű, mediterráneumban őshonos őszirózsafélét, de csak erős illata miatt kapta ezt az elnevezést, semmi köze a szószos ételekhez, de még a "curry" fűszerekhez sem. Valójában ezek a fűszerek mindig keveréket jelölnek, önmagában azonban tisztázatlan a szó, mivel lehet jamaikai, japán, vagy indiai curry is. Ezért célszerű egy kicsit mélyebbre merülni a témában és megvizsgálni a különböző nemzetek curryjeinek ízvilágát, jellegét, csípősségét is. Meglepő, de még a Skandináv-félszigeten is készítenek sajátos curryket, leginkább bárányhúsból, esetleg friss lazacból.
A teljesség igénye nélkül gyűjtöttük össze a világ legsűrűbben előforduló és legkedveltebb curry fajtáit.
India
Dhansak
Édes is, sós is, rendszerint lencsével és báránnyal, vagy ürühússal, lassan készül. A dhansak curry nem tartozik a csípős fajták közé.
Saag
Curry, amibe biztosan kerül spenót, valamilyen kelféle, egyéb leveles zöldségek és néha burgonya is.
Korma
Koriander, római kömény, fahéj, kardamom is kerülhet az egyik legkedveltebb currybe. A korma lényegében egy főzési módszer is, párolás, alacsonyabb hőfokon, hosszan, hogy a húsban szépen megmaradjon a nedvesség. Kókusztej, esetleg joghurt és vaj adja a rendkívül krémes állagot, a kormába gyakran kerül például darált mandula is. A húsokat marinálják, ehhez jól jön a joghurt.
Tikka Masala
Nincs az az indiai büfé vagy étterem, ami ne tartaná ezt az alap curryt. Az autentikus készítésének alapja, hogy a tikka csirkehús kockák tandoor kemencében, nyárson grilleződnek porhanyósra, mielőtt az erős narancsszín, paradicsommal főzött karakteres szószba nem kerülnek.
Jalfrezi
A többi klasszikustól eltérően a jalfrezi curry egy stir-fry, vagyis pirított fogás. Zöld paprikát, hagymát, zöld csilit pirítanak és masszív szósz helyett egy "szárazabb" verzióra számítsunk. Egy autentikus étteremben sokszor a legcsípősebbebbek között szerepel a jalfrezi.
Madras
Paradicsomosan készül, közepesen erős a vörös-barnás madras curry. Sok büfében, ételbárban ez az alap curry.
Vindaloo
Vinho (bor, borecet) és alhos (fokhagyma), ez a fogás a portugáloktól eredeztethető. Az ex-portugál, goai kolónia szabta újra ezt a rendkívül erőteljes ízű, mély aromákkal bíró, erős curryt. A keresztény kolónia eredeti vindalooja sertéshúsból készült, ezért sok indiai étterem nem tarthatja az eredeti receptúrát. Mi több, sokszor túlfűszerezik a madras változatot és azt adják el vindaloonak.
Thaiföld
Zöld curry
Zöld csili, salotta hagyma, fokhagyma, gyömbér, galangál, citromnád, kaffir lime a zöld curry alkotóelemei. Ezek a külön-külön is karakteres komponensek a kókusztej hatására szelídülnek meg. Csirkehússal, gombával, de akár karfiollal, bébi padlizsánnal is finom.
Sárga curry
A színt természetesen a kurkumának köszönhetjük, ízvilágában hasonlít a zöld curryre, de jóval édeskésebb és míg az előzőhöz sok esetben használnak halszószt, osztriga szósz, addig a sárga curry paszták általában nem tartalmaznak állati eredetű hozzávalókat. Viszont a sárga curry ragu nagyon jól passzol a garnélához.
Vörös curry
Szárított, hosszú piros csiliből, koriander gyökérből, római köményből, fehérborsból, és a salottás-kaffir limeos alapból készül a vörös verzió, ami mind közül a legfűszeresebb, legcsípősebb.
Massaman curry
A perzsa és maláj konyhára támaszkodik ez a Thaiföld déli részéről származó változat. Az alap thai fűszerek mellett szegfűszeget, római köményt, szerecsendiót, fahéjat, sőt mogyorót is tartalmaz. Édes és selymes, a mogyorónak köszönhetően kitűnik a többi thai curry közül.
Panang curry
Szárazabb, mint a vörös vagy a sárga rokona, mivel kevesebb kókusztejjel készül, ezáltal fűszeresebb is.
Japán
Ez egy érdekes kérdéskör, hiszen a japánoknak is van curry jellegű fogásuk, de a szósz főleg a katsuhoz, vagyis a japán rántott húshoz készül. Répából, burgonyából, hagymából és fűszerkeverékből. A húst rizzsel tálalják és a "curry szószt" öntik rá.
Karib-térség
A paprika, a görögszéna, a kurkuma is megjelenik a karibi curry fogásokban. Az inspiráció természetesen a brit gyarmatosítás idejében érkezett a szigetvilágra. A legkölönfélébb csilikkel főznek, a habanero, a naga jolokia, vagy más nevén szellemcsili is általános curry alapanyagok. Ebből következik, hogy a Karib-térség egytálételei meglehetősen erősek, csípősek. Babot, édesburgonyát, de esetenként ananászt is használnak.
Dél-Afrika
Durban curry névre hallgat Dél-Afrika kedvenc egytálétele. Nevét a dél-afrikai Durbanról kapta, ami elsőre sokkal inkább hasonlít Indiára, esetleg Szingapúrra, nagyon kilóg a térségből, amit mozgalmas történelmének köszönhet. Fele-fele arányban vannak az őslakosok és az indiai emigránsok, ez pedig szépen látszódik a gazdag konyhaművészeten is.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.