Hirdetés
Hirdetés

Csokoládétorta - Mizsei János (MÁK) receptje

SZERZŐ: DiningGuide
2014. október 15.
A Vintage Bazaar név már a hazai gasztronómia főszereplőinek is egyre jobban cseng. A MÁK desszertjeinek egy részét tányérjaikban tálalja. Például ezt a csokitortát.
Hirdetés

A Vintage Bazaar név már a hazai gasztronómia főszereplőinek is egyre jobban cseng. A MÁK desszertjeinek egy részét tányérjaikban tálalja. Például ezt a csokitortát.
Régóta áhítattal vegyes irigykedéssel nézzük, amit a Vintage Bazaar művel a - sokak által csak - limlomoknak nézett, szú rágta szekrényekkel, sarokba vágott székekkel, Hófehérkét már rég elfeledő tükrökkel, és a létező összes, valódi énjétől megfosztott tárggyal. Azóta pedig, hogy kerámiákat is készít (és ennek mesterségét másokkal is megosztja rendszeres workshopjaikon) a Neuvirth Judit-Födő Gábor művészházaspár, ráadásul jókat, amiket népszerű bloggerek mellett már éttermek is használnak, tudjuk, hogy szakmát tévesztettünk. Mindig csak az étteremkritizálás, meg a séffaggatás…
Éttermek identitásának egyik fontos alkotóeleme, mit és hogyan helyeznek el az asztalon. A MÁK tulajdonosa régóta felfigyelt „a csináld magad-mozgalom” hazai élharcosaira. Hitelességük, minőségi anyaghasználatuk, feltűnési viszketegségtől mentes hozzáállásuk fogta meg őt, hogy aztán Mizsei János kompozíció alá tolja az elsősorban a páros női tagja által megformázott agyagedényeket. Az Év Ifjú Séftehetségének kikiáltott Mizsei - hasonlóan szakterületének jeles képviselőihez - elsősorban a színek és a textúrák alapján dönt a tálalást illetően. Kevésbé kedveli az egymásra halmozott alapanyagokból „égig érő” kreációkat, szívesebben szórja szét a fogás elemeit, hogy azok egyenként érvényesüljenek a tányéron. A Vintage Bazaar munkáira általában sajtok és desszertek kerülnek, mint például a következő, állandó étlapon nem szereplő, de egy ebédmenü záróakkordjaként felszolgált csokis desszert.
Hozzávalók (16 szelethez):

 • 250 ml tej
 • 250 ml tejszín
 • 100 g tojássárgája
 • 50 g cukor
 • 250 g csokoládé
 • tonkabab

Elkészítés:
A tejet és a tejszínt felforraljuk. A cukrot a tojássárgájával kikeverjük. A tejes-tejszínes keveréket 80 fok alá hűtjük, és elkeverjük a tojássárgájás résszel. 83 fokra melegítjük, közben folyton keverjük. Amikor kész, ráöntjük az apró darabokra tördelt csokoládéra, és elkeverjük. Ízlés szerint tonkababot reszelünk bele, majd picit lehűtjük. Elősütött tortaformára (linzertészta) öntjük a csokoládé ganache-t, és 12 órára hűtőbe tesszük.
Narancs sorbet
Hozzávalók:

 • 225 ml víz
 • 4 g tejpor
 • 112 g cukor
 • 75 g glükóz
 • 5 g stabilizátor
 • 225 ml narancslé

Elkészítés:
A vizet és a tejport 40 fokig melegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, glükózt, stabilizátort, és felforraljuk. Lehűtjük, majd hozzáadjuk a narancslevet, és 2 narancs héját. Lefagyasztjuk, majd paco jet-ben letekerjük.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram