Hirdetés
Hirdetés

Csak Bécsig kell menni Európa második legjobb pizzájáért — Via Toledo Enopizzeria

SZERZŐ: diningguide
2021. június 22.
Tényként kezelik, hogy Bécs legjobb pizzáját a Via Toledo Enopizzeriában lehet kapni. Az 50 Top Pizza a múlt évben többféle díjjal is jutalmazta a helyet: “Top 10 Nápolyi Pizza Olaszországon kívül”, “Ausztria Legjobb Pizzériája”, “Legjobb Borlista” és “Az Év Teljesítménye” mellett az európai Top 50 listán a második helyet foglalják el. Ezek mellett magukénak mondhatják a Tripadvisor Travellers’ Choice-t és a Falstaff Restaurant Guide-tól is érkezett díjuk. Kíváncsiak lettünk.
Hirdetés

2020 szeptemberében érkezett a hír, hogy az Akácfa utcában található Belli di Mamma felkerült a 50 Top Pizza Europe 2020-as listájára, egészen pontosan a 44. helyre sorolták. Ezzel ők a legközelebbi, ezzel az elismeréssel rendelkező hely, ahol top 50-es nápolyi pizzákat rendelhetünk. Az egész felsorolás dobogósa, egészen pontosan a második helyezettje a bécsi Via Toledo Enopizzeria, ami még mindig nagyon közeli, és tekintve, hogy mára már sokkal szabadabban mozgunk, tettünk egy próbát. Vajon mit tud ez a hely?

Fotó: Via Toledo Facebook

A pizzéria a díjeső, a rengeteg méltatás miatt is nagyon népszerű, így mindenképpen érdemes foglalni. Bár időben érkeztünk, egy picit azért várakoznunk kellett. Ezalatt a pár perc alatt minimum hat darab futárt láttunk megfordulni az ajtóban. Belépve rögtön megcsap minket a lágy szén illata. Ez a névadó Via Toledón sem lenne ez másképpen, hiszen Nápoly legforgalmasabb utcáján már több száz éve nyüzsgő forgalom sétál, vásárol, és pizzázik. Az asztaltársaságokat elnézve szinte mindenki randevúzni érkezik, kellemes, nyugodt az atmoszféra. Ahogy az illatból is kiderült, fatüzeléses kemencét fűtenek fel a díjnyertes fogásokhoz.

2020-ban a top 10 Olaszországon kívüli pizzéria közé választották őket

Az étlap tradicionális és gourmet - Master Creations - pizzák választékát vonultatja fel. A felhasznált alapanyagaik nagy része DOP és IGP minősítésű, illetve a prémium kultúra kánonján kívüli feltétekkel is találkozhatunk. Ilyenek például a szerecsendió, a pisztáciapesto és a gesztenye is. "Piros" és "fehér" pizzák is elkülönülnek egymástól, ami egy általános rendezőelv, illetve háromféle hajtott pizzát, calzonét is készítenek. 

Az árak 8 € és 18.50 € között mozognak.

A büszke Francesco Calő és egy kreációja / Fotó: Via Toledo Facebook

Egy kicsit jobban áttanulmányozva a Master Creations szekciót, nehezen választottunk, annyira jól eltalált, nem feltétlenül elterjedt kombinációkról olvastunk, mint például a 'Pizza Profumata' (bufala mozzarella, citrommal fűszerezett ricotta, sárga paradicsom, házi citromos vinaigrette), a 'Pizza Cetarese' (olasz krémes sajt, tonhal, cetarai szardella, sárga paradicsom, piennolo paradicsom a Vezúv lankáiról, bazsalikom), vagy éppen a 'Mortazza' (olasz krémes sajt, mortadella, pisztáciakrém, provolone sajt, bivaly caciocavallo sajt, pisztáciatöret).

Fotó: Via toledo Enopizzeria Facebook

Úgy éreztük, a pecorinos margherita 'Pizza Miracolo di San Gennaro' variáció és a gorgonzolás-körtelekváros gourmet lesznek az ideális pizzáink: egy klasszikus és egy extrább. Az ételek villámgyorsan érkeztek, amin persze nem kell csodálkozni, hiszen követik a klasszikus nápolyi pizzák hatvan és kilencven másodperc közötti sütési idejét. A szakértelemhez személyes dicsőség is társul: Francesco Caló, az étterem alapítója nyerte a 2019-es Pizza Világbajnokságot. 

A tészta hosszú érlelésű, magasan hidratált, nagyon puha, levegős. Szinte képtelenség kézzel enni, mivel egyáltalán nem tartja meg magát.

Fotó: Via Toledo Enopizzeria Facebook

Sokadik falatra is izgalmas, a sok apró szénpötty a látványon kívül az ízhez is sokat hozzátesz. Kaptunk házi, zamatos csiliolajat is a falatok mellé - vétek lett volna kihagyni. A pizzák könnyedségének köszönhetően bátran körülnézhettünk a desszertlapon is, innen tiramisút és cannolit választottunk. Az előbbit túl lágynak, semlegesebbnek éreztük, míg az utóbbi egészen kiváló volt. A kissé savanykás, ricottás töltelék jól harmonizált a pisztáciatörettel, és a ropogós kéreggel, amit belülről csokoládéval borítottak. Praktikus megoldás, hiszen így egy kis idő elteltével sem adnak esélyt annak, hogy átázzon a tészta.

Fotó: Via Toledo Enopizzeria Facebook


Jó érzés elérhető közelségben lenni egy ilyen kivételes minőségű pizzához. Autóval, vonattal utazunk annyit, mint hasonló esetben repülővel kéne Olaszországig. Abszolút megér egy, vagy több látogatást a Via Toledo, ráadásul így lesz összehasonlítási alapunk az itthon is megtalálható, egyre jobb nápolyi pizzákat illetően. 

Via Toledo Enopizzeria

Cím: Laudongasse 13, Bécs, Ausztia

Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig 12:00-22:00

Via Toledo Enopizzeria Facebook-oldal

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram