2020 szeptemberében érkezett a hír, hogy az Akácfa utcában található Belli di Mamma felkerült a 50 Top Pizza Europe 2020-as listájára, egészen pontosan a 44. helyre sorolták. Ezzel ők a legközelebbi, ezzel az elismeréssel rendelkező hely, ahol top 50-es nápolyi pizzákat rendelhetünk. Az egész felsorolás dobogósa, egészen pontosan a második helyezettje a bécsi Via Toledo Enopizzeria, ami még mindig nagyon közeli, és tekintve, hogy mára már sokkal szabadabban mozgunk, tettünk egy próbát. Vajon mit tud ez a hely?
A pizzéria a díjeső, a rengeteg méltatás miatt is nagyon népszerű, így mindenképpen érdemes foglalni. Bár időben érkeztünk, egy picit azért várakoznunk kellett. Ezalatt a pár perc alatt minimum hat darab futárt láttunk megfordulni az ajtóban. Belépve rögtön megcsap minket a lágy szén illata. Ez a névadó Via Toledón sem lenne ez másképpen, hiszen Nápoly legforgalmasabb utcáján már több száz éve nyüzsgő forgalom sétál, vásárol, és pizzázik. Az asztaltársaságokat elnézve szinte mindenki randevúzni érkezik, kellemes, nyugodt az atmoszféra. Ahogy az illatból is kiderült, fatüzeléses kemencét fűtenek fel a díjnyertes fogásokhoz.
Az étlap tradicionális és gourmet - Master Creations - pizzák választékát vonultatja fel. A felhasznált alapanyagaik nagy része DOP és IGP minősítésű, illetve a prémium kultúra kánonján kívüli feltétekkel is találkozhatunk. Ilyenek például a szerecsendió, a pisztáciapesto és a gesztenye is. "Piros" és "fehér" pizzák is elkülönülnek egymástól, ami egy általános rendezőelv, illetve háromféle hajtott pizzát, calzonét is készítenek.
Az árak 8 € és 18.50 € között mozognak.
Egy kicsit jobban áttanulmányozva a Master Creations szekciót, nehezen választottunk, annyira jól eltalált, nem feltétlenül elterjedt kombinációkról olvastunk, mint például a 'Pizza Profumata' (bufala mozzarella, citrommal fűszerezett ricotta, sárga paradicsom, házi citromos vinaigrette), a 'Pizza Cetarese' (olasz krémes sajt, tonhal, cetarai szardella, sárga paradicsom, piennolo paradicsom a Vezúv lankáiról, bazsalikom), vagy éppen a 'Mortazza' (olasz krémes sajt, mortadella, pisztáciakrém, provolone sajt, bivaly caciocavallo sajt, pisztáciatöret).
Úgy éreztük, a pecorinos margherita 'Pizza Miracolo di San Gennaro' variáció és a gorgonzolás-körtelekváros gourmet lesznek az ideális pizzáink: egy klasszikus és egy extrább. Az ételek villámgyorsan érkeztek, amin persze nem kell csodálkozni, hiszen követik a klasszikus nápolyi pizzák hatvan és kilencven másodperc közötti sütési idejét. A szakértelemhez személyes dicsőség is társul: Francesco Caló, az étterem alapítója nyerte a 2019-es Pizza Világbajnokságot.
A tészta hosszú érlelésű, magasan hidratált, nagyon puha, levegős. Szinte képtelenség kézzel enni, mivel egyáltalán nem tartja meg magát.
Sokadik falatra is izgalmas, a sok apró szénpötty a látványon kívül az ízhez is sokat hozzátesz. Kaptunk házi, zamatos csiliolajat is a falatok mellé - vétek lett volna kihagyni. A pizzák könnyedségének köszönhetően bátran körülnézhettünk a desszertlapon is, innen tiramisút és cannolit választottunk. Az előbbit túl lágynak, semlegesebbnek éreztük, míg az utóbbi egészen kiváló volt. A kissé savanykás, ricottás töltelék jól harmonizált a pisztáciatörettel, és a ropogós kéreggel, amit belülről csokoládéval borítottak. Praktikus megoldás, hiszen így egy kis idő elteltével sem adnak esélyt annak, hogy átázzon a tészta.
Jó érzés elérhető közelségben lenni egy ilyen kivételes minőségű pizzához. Autóval, vonattal utazunk annyit, mint hasonló esetben repülővel kéne Olaszországig. Abszolút megér egy, vagy több látogatást a Via Toledo, ráadásul így lesz összehasonlítási alapunk az itthon is megtalálható, egyre jobb nápolyi pizzákat illetően.
Via Toledo Enopizzeria
Cím: Laudongasse 13, Bécs, Ausztia
Nyitva tartás: Hétfőtől vasárnapig 12:00-22:00