Hirdetés
Hirdetés

Címer a Maldon só oldalán - A Royal Warrant of Appointment története

SZERZŐ: Király Márton
2023. augusztus 31.
A kiváló minőségű tengeri só dobozára, vagy a skót felföldről származó, erősen tőzeges whisky palackjára nyomtatott címer mögött nem csak komoly elismerés, és kiváló minőséget jelentő ajánlás, de évszázadokon át húzódó történelem is rejtőzik.
Hirdetés

Royal Warrant of Appointment

Ez a magyarra nehezen átültethető angol fogalom többet jelent egyszerű udvari beszállítói címnél, az Egyesült Királyság által adományozott egyik legmegtisztelőbb kitüntetést takarja. Az előkelő elismeréssel mi magunk is gyakran találkozhatunk, ha tüzetesebben megvizsgáljuk néhány termék csomagolását.

Az udvari beszállítói cím majdhogynem egyidős a királyság intézményével, de a világ leghíresebb monarchiájához köthető adománylevélről több száz éves írásos emlékek is fennmaradtak. A történelem során iparosok és kézművesek, céhek és cégek érdemelték ki a kitüntetést, az élet minden területén jelentkező problémákra megoldást kínáló termékeikért. Bőrdíszművesek és cipészek, pezsgőházak és borászatok, nyeregkészítők és esernyőgyártók tüntethették fel a kiválóságukat jelző címert.

Hirdetés

Minket természetesen, leginkább azok a kitüntettek érdekelnek, akik a gasztronómia területén végzett munkásságukért érdemelték ki az Udvar elismerését, ám mielőtt sorra vennék a legkiválóbb sómanufaktúrákat és mustárkészítőket, vegyük szemügyre a Royal Warrant rövid történetét.

Oklevelek,  charták, reklámok

Az angol történelem legrégebbi példája a tizenkettedik századból származik. 1155-ben II. Henrik király oklevélben ismerte el egy szövéssel foglalkozó céh munkáját. Ez a dokumentum az egyik legrégebbi, mely megörökíti az udvartartás elismerését az iparosok felé, egyben tekinthető a ma is fennálló intézmény, a Royal Warrant of Appointment előzményének is.

A középkorban bevett gyakorlat volt, hogy az uralkodói udvar figyelmével, támogatásával tüntetett ki egy-egy kézműves céhet vagy mesterembert, s az elismerést gyakran együttműködés is követte. Az udvari beszállítói cím nem csak és feltétlenül azt jelenti, hogy az előállított árut a legmagasabb helyeken is használják, fogyasztják vagy éppen viselik, de egyben üzenet volt a többi termelő felé is, és nem utolsósorban kiváló reklámként is szolgált.

A patronáló okleveleket a tizenötödik század során váltották fel az udvari beszállítói címek. Ez a cím megkülönböztetett szerepkört, kiemelkedő minőséget jelzett, és számos ipar képviselője kiérdemelhette. Az egyik első kitüntetett egy bizonyos William Caxton volt. Caxton nevéhez nem kisebb tett fűződik, mint a nyomtatás technikájának Angliába hozatala. A ködös Albion 1476-ban lett a Gutenberg galaxis része, és Caxton ebben az évben kapta meg a Királyi Nyomdász címet.

Az évszázadok során az udvari beszállítói cím tekintélyt parancsoló címmé vált, és a patinás kitüntetés komolysága együtt növekedett minden évben, ameddig a címet birtokló vállalkozás meg tudta őrizni azt. A címet ugyanis meglehetősen könnyű volt és könnyű még ma is elveszíteni.

Hirdetés

Személyes címer a csomagoláson

A ma is hatályos szabályok értelmében az angol királyi családnak mindössze néhány tagja jogosult a cím adományozására. Ezek között természetesen ott találjuk a mindenkori uralkodót, alkalmanként annak hitvesét. A trónörökös, azaz a walesi herceg szintén jogosult a cím adományozására. Jelenleg a Windsor-ház két tagja, III. Károly, és Vilmos walesi herceg adományozhat udvari beszállítói címet. Az általuk kitüntetett termelőknek joga van a királyi beszállítói címet viselni, és cégérükön, weboldalukon és termékeik csomagolásán feltüntetni az adományozó személyes címerét.

Az adományozó személy halála esetén az elismerés semmissé válik, a cím birtokosa azonban még két éven keresztül viselheti a titulust. Ezért látható még mindig II. Erzsébet, sőt, olykor Fülöp Edinburgh-i herceg címere azoknak a termékeknek a csomagolásán, amiket ők hagytak jóvá vagy tüntettek ki. A két évnyi átmeneti idő alatt az új uralkodónak lehetősége van meghosszabbítani a címet, természetesen abban az esetben ha a termelő fenntartotta az elvárt minőséget.


Egy királyi beszállítói cím elvesztése leggyakrabban emiatt történik, de összességében ezek a példák sem gyakoriak, hiszen a titulust kiérdemlő, mintegy nyolcszáz név közös nevezője, hogy mindannyian hosszú ideje birtokolják a kiváltságot és mindenképpen sokáig szeretnék azt megtartani.

Az évek során számos brit és jó néhány külföldi márka hódíthatta el a kitüntetést. Nézzünk most ezek közül néhány olyan példát, melyek az udvar asztalkultúrájáért ítéltettek oda.

Champagne Bollinger

Az 1829-ben alapított Champagne Bollinger egyike a kevés családi tulajdonban megmaradt pezsgőházaknak. Pezsgőik jellegzetes választékának köszönhetően a ház 1858 óta szoros kapcsolatot ápol Nagy-Britannia első családjával. 1884-ben Viktória királynő adományozta nekik az azóta is sikeresen őrzött beszállítói címet.

Fotó: facebook.com / Champagne Bollinger

Champagne GH Mumm

Évenként eladott nyolcmillió palackjával a GH Mumm Champagne legnagyobb nevei közé tartozik. A 150 országban árusított pezsgő a harmadik legnépszerűbb champagne-márkának számít a világon, és szállítólevelén ott szerepel a Buckingham palota címe is.

Champagne Pol Roger

A Pol Roger nem csak Winston Churchill legkedvesebb pezsgője volt. A miniszterelnök mellett az uralkodóház is rajongott a Pol Roger neve által fémjelzett champagne-ért, természetesen ez a ház is megkapta a megérdemelt elismerést.

Fotó: facebook.com / Pol Roger

Champagne Krug

Champagne történelmének megkerülhetetlen neve. Joseph Krug úttörőnek számító munkáját a Dining Guide is külön cikkben mutatta be. Az évjárat fogalmán túllépve Krugnek sikerült elérnie, hogy minden évben ugyanolyan magas minőségű pezsgőt kínáljon, függetlenül az időjárás szeszélyeitől. Joseph Krug minden egyes parcella egyediségének tiszteletben tartásával és a tartalékborok széles könyvtárának felhalmozásával megalapította az első olyan pezsgőházat, amely kizárólag presztízs pezsgőket készít. A palackok történetét bemutató egyedi Krug ID mellett a csomagoláson ott szerepel a Windsor-ház címere is.

Fotó: facebook.com / Krug

Champagne Laurent-Perrier

Az 1812-ben alapított és még mindig családi tulajdonban lévő Laurent-Perrier-t a pezsgőházak egyik legkiválóbbjaként tartják számon. Egyedi tételek egyedülálló választékát készíti, amivel felkeltették a címet adományozó Károly, akkor még walesi herceg figyelmét is.

Champagne Louis Roederer

Az 1776-os alapítású családi pincészet a kezdetektől fogva a saját útját járja. Jól jelzi ezt az a nemrégiben megtett lépésük, melynek keretében a teljes birtokművelést a biodinamika elvei alapján szervezték át. Ez a pezsgőház felelős a cári udvar számára is megalkotott Cristal Prestige Cuvée-ért is, így magától értetődő, hogy helye van a szigetország tróntermében is.

Champagne Moët & Chandon

A Moët & Chandon 1743 óta a siker pezsgője. Hűek alapító filozófiájukhoz, miszerint "meg kell osztani a világgal a pezsgő varázsát", a pezsgők széles skáláját kínálják, világszerte ismert és elismert márka.

Champagne Veuve Clicquot

Az 1772-es alapítású Ház sem hiányozhat a listáról. A házat sikerre vezető Madame Clicquot volt az, aki felismerte az angliai exportban rejlő lehetőséget, és munkáját a mai napig dicséri ez, a legfelsőbb körökből származó elismerés.

Fotó: facebook.com / Veuve Clicquot

Laphroaig Distillery

A Károly király által adományozott cím hivatalosan a D. Johnston & Co, a Laphroaig lepárlót magába foglaló cég tulajdonában van, és először 1994-ben adták ki. Ez a whisky a legkelendőbb Islay single malt skót whisky, amelyet a tőzegtűzből származó füst íze tesz egyedivé és jellegzetessé.

Fotó: facebook.com / Laphroaig

Maldon

A négygenerációs sótörténet a világ egyik legjellegzetesebb és legismertebb konyhai segítőjét eredményezte. II. Erzsébet 2010-ben látogatott el az apró tengerparti üzembe, ahol megfigyelte, hogyan készítik a jellegzetesen piramisforma sókristályokat tartalmazó csomagokat. Két évvel később a Maldon megkapta a hivatalos udvari szállítói címet. A kitüntetés mellé egy másik elismerés is érkezett, a Royal Academy of Culinary Arts is elismerő oklevélben méltatta.

Fotó: facebook.com / Maldon Sea Salt

Paxton & Whitfield

Az 1797-ben alapított, mai napig töretlenül működő sajtkereskedés nem csak London egyik történelmi értéke, de az egyik legfontosabb sajtlelőhelye is. Az egyedülállóan gazdag történelemmel és választékkal rendelkező üzletet Károly király még trónörökös korában tüntette ki.

Fotó: facebook.com / Paxton & Whitfield

Shepherd Neame Ltd.

A független sörfőzde az írott források szerint immár hatszáz éve működik töretlenül Kent környékén, de a főzde gyökerei feltételezhetően még ennél is mélyebbre nyúlnak vissza. Hatszáz éves történetének a legfrissebb szakaszához tartozó 1990-es években kapta meg a királyi elismerés pecsétjét.

Twinings & Co. Ltd

A jól ismert sárga dobozos Earl Grey teán bizony ott díszeleg Windsor-ház címere. Nem is csoda, a Twinings esetében London egyik legrégebbi teakereskedőjével állunk szemben, aki 1837-től töretlenül birtokolja a még a viktoriánus korban megszerzett kitüntetését.

Ez csak néhány a számos ismert, és még több ismeretlen termelőt, intézményt, kézművest és kereskedőt felvonultató listáról. Egy olyan listáról, melyen a nevek folyamatosan cserélődnek, és amelyik talán éppen most áll legnagyobb változása előtt. II. Erzsébet halálával ugyanis jó hatszáz Royal Warrant of Appointment veszíti el érvényességét és felmerül a kérdés, hogy a jövő szeptemberben lejáró kétéves haladék után hányan maradhatnak meg udvari címükben.

Fotó: facebook.com / the Royal Family

Persze, ha az ember éppen egy háromszáz éves múltra visszatekintő Champagne-ház örököse, talán már előre koccinthat a meghosszabbított elismerésre egy olyan pezsgővel, mely a Ház fennállásának utóbbi kétszáz évében elnyerte Anglia uralkodójának tetszését.

Forrásaink voltak:

1 2

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram