Château a városban - Cheval Blanc Paris

SZERZŐ: Király Márton
2023. március 12.
a Château rovat
támogatója a
A Cheval Blanc Paris gasztronómiai mennyország, ahol a francia konyha időtlenségét kortárs technikával bemutató séfek készítik a háromcsillagos ételeket.
Hirdetés

Az Afrika zöld szívének számító esőerdő szélén, az Indiai-óceán hófehér partjain, a Francia-Alpok hófödte hegycsúcsai olyan vidékek, ahova nem csak érdemes, de szinte könnyű luxusszállodát építeni.

Olyan tájakon, melyeknek legfontosabb értéke a magukban hordozott természetes szépség és amelyek mesés mérföldekre találhatók az emberi civilizáció zavaró nyüzsgésétől, könnyű megteremteni a béke templomait és a nyugalom szentélyeit.

Mi történik azonban akkor, ha valaki úgy dönt, hogy a világ egyik legforgalmasabb városának központjában szeretné a pihenés és pompa menedékét kialakítani? Mi az eredménye annak, ha valaki városi környezetben szeretné megteremteni a magánparadicsom izoláltságát? Hogyan néz ki egy Château fővárosi környezetben?

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A rovatunkban gyakran szereplő Cheval Blanc szállodalánc úgy döntött, saját választ ad ezekre a kérdésekre. Az LVMH csoporthoz tartozó szállodalánc, mely egy bordeaux-i birtok büszke nevét viseli, ezt a projektet megelőzően még sohasem tervezett városi szállodát, így legfrissebb terveikkel izgalmas, új kalandba vágták bele.

Azt persze fontosnak tartjuk hozzátenni, hogy a szálloda helyszínéül választott Párizs első kerületében található épület csak nagy jóindulattal sorolható a nehezített pálya kategóriába…

A helyszín

Párizs első kerületében áll a La Samaritane, ez az 1910-ben megnyitott Art Nouveau csoda. Nem csak a világ egyik legszebb, hanem legjobban elhelyezett áruháza is ez, ahol állítólag minden kapható, ami érdemes, és ha a kapujából jobbra indulunk, néhány perc múlva a Notre Dame székesegyházat, ha pedig balra, akkor az Eiffel-tornyot érhetjük el, kényelmes, Szajna-parti sétával.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A stílus

Az épület egyik szárnya ad otthont a Cheval Blanc csoport legfiatalabb tagjának, és mondanunk sem kell, a helyszín tökéletes. Ahogyan tökéletesen sikerült a szecesszió eleganciáját és a modern luxus letisztult stílusát ötvöznie Peter Marino építésznek. Az amerikai építésznek ez volt az első luxusszálloda-terve, és sikerrel oldotta meg a feladatot.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A szobák

A szálloda szobáinak domináns színe a fehér. Ez nem csak hűvös eleganciát, de csendes nyugalmat is áraszt magából, erre pedig a forgalmas kerület közepén szükség is van. Több mint 600 francia és amerikai kézműves kezének munkája az a rengeteg műtárgy, kerámiaszobrok, kisplasztikák, festmények faliképek és fotográfia, melyek a szobákat ékesítik. A hall falán a kihagyhatatlan dekor, Párizs legfontosabb építészeti szimbólumait ábrázoló kortárs festmények.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

Közhelyesnek hathat egy első kerületi szállodában az Eiffel-torony képe, az összhatás mégis működik, és a fény városának büszkeségét árasztja magából. És tényleg nehéz lenne mást akasztani a falakra, amikor a 72 szoba legtöbb ablaka is ezekre az ikonikus épületekre néz!

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

És persze a Szajna partjának híres sétányára, szobáink kényelmes magasságából szemlélhetjük a francia főváros festői folyópartjának mindennapjait.

Gasztronómia

A szálloda legfontosabb étterme a La Pléntitude, melynek séfje a Cheval Blanc St-Tropez konyháját is irányító Arnaud Donckele. A séf által vitt konyha, mely két tematikus kóstolómenüt is kínál vendégeinek kifejezetten erős szószokban, levesekben és mártásokban, ezeken keresztül mutatja be a francia konyha megkérdőjelezhetetlen aktualitását és kőbe vésett hagyományait. Az éttermet a legfrissebb Franciaországot bemutató Michelin-kalauz három csillaggal tüntette ki.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

Ha a Pléntitude éppen nem bővelkedik szabad asztalokban, akkor a vendégek bizalommal fordulhatnak a szintén az épületben található Langosteria felé. Ez a kitelepülés a legendás milánói tengeri étteremhez tartozik, és az olasz konyha halhatatlan fogásaival próbál válaszolni a francia gasztrokörnyezet kihívásaira. Carpaccio és füstölt padlizsán és Párizs legjobb tésztái várják a vendégeket.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A földszinten helyet kapó Limbar nappal kávézó, ahol Maxim Frederic művészi péksüteményei és cukrászipari remekei kaphatóak, éjjel pedig koktélbár, ahol Florian Thireau koktélgéniusz keveri a legjobb italokat.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A Le Tout Paris, melynek neve is az épület tetejéről nyíló fergeteges panorámára utal nyüzsgő brasserie, vidám színben pompázó belső térrel, klasszikus bisztrófogásokkal. Tetőterasza Peter Marino saját festményeinek és a Párizs legszebb kilátásával felszerelt villásreggelinek ad otthont.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

Ha pedig mindez nem lenne elég, örömmel jelenthetjük, hogy a Michelin Guide France legfrissebb kiadása nem kevesebb, mint tizenegy, Michelin-csillaggal kitüntetett éttermet jelez Párizsnak ebben a kerületében. (Hogy melyik hány csillagot érdemelt ki, az ezen a linken található.)

Spa és Wellness

A Cheval Blanc Paris fürdőrészlegét teljes egészében a Dior irányítja.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A földalatti szinteken megbújó wellnessrészlegen a vendégek 43 különböző gyógykezelés közül választhatnak, de itt kapott helyet Európa leghosszabb beltéri medencéje is, a harmincméteres csoda maga is egy formatervezett műtárgy.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A falakon mozaikkép, Párizs és a Szajna-part, a francia-izraeli művész, Oyoram alkotása.

A környék

Nem véletlenül választották ezt a helyszínt, hogy a La Samaritane-t felépítsék. Párizs első kerületének új központja lett ez az épület és elképzelni sem lehetne jobb (és kényelmesebb) kiindulópontot egy párizsi városnézésre. A Louvre, a Bourse de Commerce kortrs művészeti múzeum, a Szajna-part apró könyvesboltjai, a Musée de l’Orangerie, a Concorde tér és Párizs gasztronómiai ékköve, a Pavillon Ledoyen mind mindössze néhány perces sétára található.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A Cheval Blanc Paris megvalósított látomás, és tökéletes válasz minden egyes bevezetőben feltett kérdésre. A bordeaux-i Fehér Paripa sehol sem vágtat olyan otthonosan és odaillően, mint a francia főváros legendás folyójának partján, az ablakokból pazar kilátás nyílik az Eiffel-toronyra és a hamarosan talán újra régi fényében tündöklő Notre Dame-ra.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A Cheval Blanc Paris újraélesztett történelem, ahol az Art Nouveau patinája fényesebben csillog napjainkban, mint a múlt során bármikor.

A Cheval Blanc Paris gasztronómiai mennyország, ahol a francia konyha időtlenségét kortárs technikával bemutató séfek készítik a háromcsillagos ételeket.

Fotó: facebook.com / Cheval Blanc Paris

A Cheval Blanc Paris megvalósított álom. De hol álmodozhatnánk szabadabban, mint Párizsban?

Forrásaink voltak:

1 2 3

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram