Amanoi - Béketemplom Vietnámban

SZERZŐ: Király Márton
2023. február 26.
Amanoi egyszerre rejtett kincs, békés elvonulás és elegáns luxus. 2013-as megnyitása óta pedig biztosan őrzi a neki méltó módon kijáró, Vietnám legszebb szállodája címet.
Hirdetés

Dél-Vietnám Nha Trang régiója lélegzetelállítóan gyönyörű hegyeiről, tökéletes tengerpartjáról és érintetlen esőerdőjéről híres, valamint arról is, hogy itt található az ország legszebb szállodája. Az S-betűt formázó ország déli részén, a tengerpart és a meredek sziklafalak közé ékelődve terül el a világhírű Nui Chua nemzeti park. Az UNESCO világörökségének részét képező tájon pedig avatatlan szemek elől gondosan elrejtve találunk egy elkerített területet, amely a világ egyik legszebb szálláshelyének ad otthont.

Fotó: Aman Resorts

Az Amanoi, melyet a világhírű Aman szállodalánc üzemeltet, nem ok nélkül épült erre a helyre. Tervezői nem hagyományos szállodát, sokkal inkább a béke, a nyugalom és a csendes boldogság szentélyét kívánták itt felépíteni. A feladat pedig tökéletesen sikerült.

Az Amanoi szó, melyet a szanszkrit „béke”, és a vietnámi „noi” szavak összekapcsolásából alkottak meg, remekül írja le a hely hangulatát. Valódi szentély ez, ahova hosszú zarándokúton juthat el a békére vágyó utazó, de ha egyszer megérkezik, feloldódhat a luxusban.

Fotó: Aman Resorts

A régió fő repülőterétől, Cam Ranh-tól hosszú, másfél-két órás autóúttal érhető el a szálláshely kapuja, ez az út pedig nem egyszerű. A dél-vietnámi hegyek kacskaringós szerpentinjein való kimerítő utazásban csak a gyönyörű látvány és a sofőr által biztosított frissítők nyújthatnak enyhülést. A vendégekért ugyanis a szálloda külön autót küld. A sofőr kézzel faragott fatáblát tart a kezében, rajta a szálloda és a vendégek nevével. A csomagokról is ő gondoskodik, majd miután a vendégek elfoglalták a helyüket, átnyújtja az üdvözlő italokat és a hűtött törölközőket. Ez utóbbi remek módja a párás éghajlaton megtett hosszú repülőút utáni felfrissülésnek.

Fotó: Aman Resorts

A szállodabirtok kapuja jól el van rejtve, beavatatlan szemlélőknek talán fel sem tűnik. Az autó lassít, a kapu hangtalanul kitárul, az esőerdővel körülvett keskeny úton, mely a szálloda központi pavilonjához vezet, motoros portás kíséri az érkező vendégek autóját.

A kocsi pedig lassan begördül a központi pavilon elé. Itt meg kell állnunk, mert ez az épület önmagában megérdemli a részletes bemutatást. Az Amanoi nem hagyományos szálloda, ahol egyetlen impozáns épületben kapnak helyet a szobák, éttermek és az egyéb szolgáltatásoknak otthont adó létesítmények.

Fotó: Aman Resorts

Amanoi egy negyvenhektáros birtok, melyen 31 villa, 5 magánrezidencia és ez a bizonyos központi pavilon kapott helyet. Ez az épület a birtok középpontja, mind fizikai, mind pedig elméleti síkon. Tervezője nem más, mint a cikkeinkben már említett építészzseni, Jean-Michel Gathy. A belga tervező évtizedek óta tervez és alkot, luxusszállodái pedig világszerte nyűgözik le az érkező vendégeket. Ahogy a tervezéskor mindig, úgy az Amanoi esetében is a helyi építészeti hagyományokat és stílusokat tartották szem előtt, a végeredmény pedig lenyűgöző.

Fotó: Aman Resorts

Nem véletlen, hogy korábban a szentély-hasonlatot használtuk. Amanoi központi pavilonjának pagodateteje kecses íveben emelkedik az őserdő lombjai fölé, a bejárathoz vezető impozáns lépcsősor pedig fenséges, nyugodt, békésen ünnepélyes hangulatot áraszt.

Így érdemes megérkezni.

Fotó: Aman Resorts

A központi épület a recepció mellett egy kényelmes lobbinak, egy helyi fogásokra szakosodott étteremnek és egy könyvtárnak is otthont ad. A birtokot bejárni, a szállásig gyalog eljutni hosszú idő lenne. A személyzet azonban erről is gondoskodik. A központi pavilon melletti indítóállomásról elektromos kiskocsikkal juthatnak el a vendégek villájukba. Az állomásban egy apró butik is helyet kapott, itt hagyományos ruhákat, helyi művészek alkotásait, luxuscikkeket vásárolhatnak a lakók.

Fotó: Aman Resorts

Amanoi villáit különböző szempontok szerint lehet csoportosítani. Öt darab magánrezidencia áll a szálláshierarchia csúcsán, ezt követik a villák, amiket a teraszukról nyíló kilátás alapján lehet azonosítani. A vendég választhat tóparti, hegyi, tengerre néző vagy erdei villa közül.

Fotó: Aman Resorts

A legtöbb villa saját úszómedencével felszerelt, de mindegyikhez jár egy privát, keményfából ácsolt napozóterasz is, és hozzáférhetnek a központi pavilon óriási medencéjéhez és a birtokhoz tartozó magánstrandhoz is.

Fotó: Aman Resorts

Az építész a villák esetében is figyelembe vette a helyi stílust, melynek segítségével olyan szálláshelyeket alkotott, ami kiemeli a szálloda legfontosabb értékét, a környező természet fenséges szépségeit. Óriási méretű tolóajtók, hatalmas szobák, világos anyagok, szélfútta függönyök, mindez nyitott, békés belső térré áll össze.

Fotó: Aman Resorts

A birtok egyik legszebb része az a lótuszvirágokkal borított tó, melynek partján a wellnessrészleg áll. Az Aman szállodalánc külön gondot fordít a saját nevével fémjelzett spa-részlegekre, nincs ez másképp Amanoiban sem. A személyre szabott kezelések, a személyi edzők által összeállított edzéstervek és a lótuszok közé, a tóra épített jógapavilon mind garantálják a testi-lelki kikapcsolódást és feltöltő felfrissülést.

Fotó: Aman Resorts

A szálláshely tengerpartján, melyet aranyló homok borít, az úszás és napozás mellett számos vízen végezhető sportot űzhetünk. Amanoi kikötőjében katamaránt, jet-skit, kajakot bérelhetünk, felfedezhetjük a partvidék vízalatti barlangjait, búvárkodhatunk a millió színpompás halnak otthont adó zátonyok között, de megcsodálhatjuk a naplementét a partra épült Beach Club étterméből is. Ez az étterem csak a szálloda vendégei számára tart nyitva és vacsorára specializálódott. Mondanunk sem kell, hogy az étlapon a tenger gyümölcsei a főszereplők.

Fotó: Aman Resorts

Amanoi egyszerre rejtett kincs, békés elvonulás, és elegáns luxus. 2013-as megnyitása óta pedig biztosan őrzi a neki méltó módon kijáró, Vietnám legszebb szállodája címet.

Forrásai voltak:

1

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram