Hat csillag egy fedél alatt – Párizs ékköve a Pavillon Ledoyen

SZERZŐ: Király Márton
2022. szeptember 20.
a Lounge rovat
támogatója a
A legendás hírnevet szerző többszintes pavilont Párizs városa bérli, a komplexumban pedig három, rendkívül figyelemre méltó étterem is található, és mindhárom mögött Yannick Alléno séf áll.
Hirdetés

A párizsi Pavillon Ledoyen a francia főváros egyik legrégebbi, folyamatosan működő vendéglátópontjának örököse. A jelenlegi épület elődje a Le Dauphin nevű fogadó 1779-ben nyitotta meg kapuit az akkori XV. Lajos, mai nevén Concorde téren. Ez a környék akkoriban még Párizs külvárosához tartozott, zöld fűvel benőtt dombok, legelésző tehenek vették körül. Az épület csekély mérete ellenére jelentős forgalmat bonyolított le, a vendégek között pedig jeles személyiségek is előfordultak. Itt vacsorázott 1794 július 26-án Robespierre és Saint-Just, mindössze két nappal a kivégzésük előtt. Megfordult a falak között Danton, Marat, a legenda pedig úgy tartja, hogy a Le Dauphin falai között ismerte meg egymást Bonaparte Napóleon és Josephine de Beauharnais.

Az épületet 1791-ben bérelte ki Pierre-Michel Ledoyen, aki annak idején mosogatófiúként érkezett a Le Dauphin konyhájára, később azonban bérlője, üzemeltetője és átnevezője is lett. 1814-ben a bérlő az éttermet magáról nevezte el, az egykor a trónörökös nevét viselő hely Pavilon Ledoyen lett. 1842-ben átköltözött jelenlegi helyére, ahol a mai napig várja a vendégeket. A mára legendás hírnevet szerző többszintes pavilont jelenleg Párizs városa bérli, a komplexumban pedig három, rendkívül figyelemre méltó étterem is található, és mindhárom mögött Yannick Alléno séf áll.

Fotó:www.yannick-alleno.com

Egy több száz éves múlttal rendelkező párizsi éttermet sikeresen működtetni, azt a 21. századhoz méltó módon újraértelmezni és magas szinten képviselni nem könnyű dolog.

Yannick Alléno 2014-ben vette át a Pavillon Ledoyen konyháinak irányítását, munkásságát pedig hamar siker koronázta.

A három étterem közül az első az Alléno Paris au Pavillon Ledoyen nevet viseli. Az intézmény a Jardins des Champs-Élysées elegáns épületében található, hatalmas ablakai pedig a világ egyik legszebb sugárútjára néznek. Az igazán nagyszerű francia konyha képviselője: a fényűző környezet, a gyönyörűen feldíszített asztalok, a zökkenőmentesen megszervezett kiszolgálás - mindez tökéletes hátteret biztosít, amely alkalmas a francia gasztronómia teljes pompájában való bemutatására. Yannick Alléno séf igazi bravúrt hajtott végre azzal, hogy már a kezdetektől fogva rányomta saját stílusának bélyegét az étlapra. Konyhája káprázatosan technikás, külön említést érdemelnek a jus-k és a mártások. A Michelin-Guide az avantgárd és a nagy francia kulináris hagyományok metszéspontját látja az Alléno Paris au Pavillon Ledoyen konyhájában és három Michelin-csillaggal jutalmazta az éttermet, mindössze hét hónappal az új séf érkezése után.

Fotó:www.yannick-alleno.com

Yannick Alléno kisgyermek kora óta séfnek készült, gyermekkorát a családja által működtetett bisztrókban, Párizs külvárosi konyháiban töltötte. 15 évesen már konyhán dolgozott, olyan séfek keze alatt, mint Gabriel Biscay, Roland Durand, vagy Louis Grondard. A francia konyha hagyományait megőrizve Alléno folyamatosan annak kortárs kihívásait kutatja, mutatja be a Pavillon Ledoyen első számú éttermét felkereső vendégeknek.

A második, szintén a Pavillonban helyet kapó étterme azonban teljesen más irányt képvisel. A L’Abysse konyhája modern japán stílust képvisel, ahol egy japán vezetőséf, Yasunari Okazaki készíti el a legnemesebb alapanyagokból az Alléno séf stílusát viselő fogásokat. Az étterem a japán ikejime-hagyomány szellemében, a lehető legkíméletesebben és leggyorsabban dolgozza fel a konyhára kerülő halakat. A visszafogott hangulatú éttermi helyiség falain kortárs művészek alkotásai láthatók, az egyik, a több ezer fapálcikából álló installáció Tadashi Kawamata japán művész alkotása, a kerámiafalakat pedig az amerikai William Coggin tervezte.

Fotó:www.yannick-alleno.com

Az étteremben, ugyanúgy, ahogyan azt az autentikus japán éttermekben már megszokhattuk, kevés férőhely van, a pult mellett mindössze 12 vendég tud leülni. A L’Abysse sikerét jól mutatja a nemrégiben kiérdemelt két Michelin-csillag is.

A két étterem és az összesen négy csillag azonban még mindig nem a teljes listája a Pavillon Ledoyen-ben Alléno által elért eredményeknek. Szót kell ejtenünk még  három étterem közül a legfiatalabbról. A Pavyllon 2019. október hetedikén nyílt meg. Harminc vendég fér el ebben a családias hangulatú, ebédet, vacsorát, vasárnaponként impozáns villásreggelit kínáló étteremben. A Pavyllon klasszikus receptek alapján készült ételeket kínál, mindig egy kis csavarral és kifinomultsággal kiegészítve. A fogásokat érdekes ízekkel és időnként nemzetközi hatásokkal  például kísérő tempurákkal teszik izgalmasabbá. Elegáns, mégis nyugodt környezet várja az idelátogatókat. A Pavyllon rövid időn belül elnyert egy Michelin-csillaga a legfrissebb elem a Pavillon Ledoyen egén ragyogó konstellációnak.

Fotó:www.yannick-alleno.com

A szecessziós stílusban épült Pavillon Ledoyen tekintélyes múltra tekinthet vissza. Falai között politikusok, festőművészek, írók, hírességek fordultak meg, mindannyian egy nagyszerű étkezés reményében keresték fel a helyet, és nem kellett csalódniuk. A Pavillon továbbra is várja vendégeit, az egyre magasabbra törő színvonal, és a kifinomult vendéglátás  pedig továbbra is biztosított Yannick Allénonak köszönhetően. Bízunk benne, hogy a nagy múltú épület jövője is (csillag)fényes marad.

Forrásaink voltak:

1,2,3,4

 

Tovább olvasok:

 

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram