A bejgli az egyik legnagyobb karácsonyi mumus, mert mi van, ha száraz lesz, kevés a töltelék, úristen, kireped, meg amúgy is, mennyi ideig tart már. Ezzel a recepttel gyorsan elkészülnek még az utolsó pillanatban is.
Hozzávalók a tésztához (6 db fél kilós rúdhoz):
- 60 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 12 dkg zsír
- 16 g élesztő
- 1 dl zsíros tej
- 2 tojássárgája
- 1 nagy csipet só
- 100 g porcukor
Ez az élesztős omlós a világ legjobban kezelhető tésztája, de egy dologra nagyon kell figyelni: a hideget szereti, úgyhogy miközben bejgliznek, öltözzenek fel és hűtsék ki a konyhát, amennyire lehet.
A lisztet, vajat, zsírt, sót és a porcukrot összemorzsolom, amíg teljesen sóderszerű lesz. Hozzáadom az élesztőt, a tojássárgáját és fokozatosan a tejet. Amikor teljesen sima, jól gyúrható a tészta, 250 grammos gombócokra osztom, majd lefóliázva hűtőbe teszem.
A mákos töltelékhez:
- 33 dkg mák
- 2,5 dl tej
- 22 dkg cukor
- 3 ek dara
- 1 citrom reszelt héja
A tejet és a cukrot felforralom, majd hozzáadom a szárazanyagokat. Sűrű, formázható masszának kell lennie. Kihűtöm, majd 250 grammos adagokra osztom.
A diós töltelékhez:
- 35 dkg darált dió
- 1,5 dl tej
- 13 dkg cukor
- 3 ek dara
- 1 narancs héja
Ugyanúgy, ahogyan a mákosnál: a cukros tejet felforralom, hozzáadom a többi alapanyagot, összefőzöm. Kihűtöm, majd leadagolom.
A tésztát átgyúrom, majd vékony téglalap alakúra nyújtom. Nem kell se liszt, se szilikonos gyúróizé alá, mert a benne lévő zsiradéktól könnyen nyújtható és formázható a tészta (tulajdonképpen emiatt kéne bejglisütéssel kezdeni mindenkinek, mert nagyon jól meg lehet tanulni az élesztős omlóson, hogy kell rendesen használni a nyújtófát.)
Ezen a ponton lehet mazsolával, aszalt gyümölccsel, kandírozott narancshéjjal feldobni, szépen szétszórva a tölteléken. Amikor ez megvan, óvatosan feltekerem, kicsit formázom, hogy ne legyen bunkós a két vége. A tetejét megszurkálom (találjanak ki egy rendszert, három szúrás a mákos, négy a diós, öt a gesztenyés és így tovább, így sütés után nem keverik össze.) Vékonyan megkenem tojássárgájával, majd hűtőben egy órát pihentetem, amíg a sárgája megszárad. Ezután egy enyhén felvert tojásfehérjével kenem át, majd ezt is hűtőben szárítom-pihentetem.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Legalább 5 centi távolságra teszem a bejgliket, hogy ne süljenek össze. Még forrón két spatulával vagy habkártyával lehet óvatosan formázni, egyenesíteni, hogy szebb legyen.
És tudják, mi van, ha kireped?
Semmi.
Ha kihűlt, körbefóliázom, így akár egy hétig is eláll. Persze csak elméletben.