Hozzávalók (4 fő)
Bárányhúspogácsa
- 40 dkg bárány lapocka, comb (darált)
- 12 dkg mangalica szalonna (darált)
- csipet só, bors
Céklamajonéz
- 5 ek majonéz
- 2 ek cékla püré
- 1 ek friss tárkony
- ½ citrom lé
- 1 citrom héja
- 1db újhagyma
- csipet só, bors
Fonott briós
- 23 dkg tönköly liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 3 ek langyos tej
- 1 tk. barna cukor
- 2 tojás + 1 sárga (kenéshez)
- 10 dkg vaj
- ½ citrom héja
- csipet só
- 30 dkg burgonya
- ¼ fej jégsaláta
- 8 szelet paradicsom
Elkészítés
A darált bárányhúst és a darált szalonnát, sóval, borssal összedolgozzuk és kb. 10 dkg-os pogácsákat készítünk belőle. Forrós serpenyőben lassan megsütjük, de semmiképpen ne szárítsuk ki.
Céklát alufóliába csomagolva, só ágyon lassan megsütjük. Mikor puha megtisztítjuk, feldaraboljuk és kevés zöldség alap lével lepürésítjük, majd a majonézhez keverjük. Hozzáadjuk a finomra vágott tárkonyt, szeletelt újhagymát, citromlevet és citromhéjat. Sóval ízesítjük.
Szitáljuk át a lisztet és készítsünk kovászt. A langyos tejbe egy evőkanál lisztet, csipet cukrot rakunk, majd morzsoljuk bele az élesztőt és letakarva kissé kelesszük meg. A kelt kovászt a langyos liszthez adjuk, és jól összedolgozzuk, míg el nem válik a keverőedény falától. A tésztából 4 db fonott brióst készítünk. Tojás sárgával a tetejét lekenjük 180 c-os sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A brióst kettévágjuk és enyhén mindkét vágott felét megpirítjuk, majd megkenjük a cékla majonézzel. A briós aljába csíkokra vágott salátát helyezünk, majd a sült bárány pogácsát és a szeletelt paradicsomot.
Külön cikkekre vágott főtt sült burgonyát adunk hozzá.