Hirdetés
Hirdetés

Az ősz csendes csillagai: Birsalma és birskörte

2020. november 17.
Illatos, mutatós, élénksárga, itthon termő gyümölcs, amibe mégsem harapunk bele. Több azonban dísznél egy őszi gyümölcsös tálban, és sokoldalúbb finomság annál, hogy pálinkaalapanyag legyen. A birsalma és birskörte dicsérete.
Hirdetés

Jóval keményebb és göcsörtösebb is, mint a fán termő társai, a birsalma- és a ritkábban kapható birskörte ugyanis bokron terem ( cikkünkben pedig az egyszerűség kedvéért birsalmát fogunk a továbbiakban emlegetni).

Míg az elterjedtebb alma- és körtefajták íze változatos spektrumot ír le, a birsfélék a legfanyarkásabb ízűek mind közül. Mindegyik a rózsafélék családjába tartozik, a név tehát valós közös eredetre utal az almákkal és körtékkel.

Tömör, kemény gyümölcshúsa miatt sokan kevésbé szívesen használják a konyhában, érdemes pedig számolni vele az őszi hónapokban! Ekkor már fogynak a friss, szezonális gyümölcsök, az itthon is megtermő birssel viszont színesebbé tehetjük az étkezésünket.
Mint minden savanyú gyümölcs, jelentős C-vitaminforrás (amely természetes bevitelének jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, 2020-ban pedig különösen nem). A C mellett a hagyományosan "szépségvitaminoknak" tartott, haj- és körömerősítő, bőrt tápláló A-, B1-, B2- és E-vitamin tartalma is számottevő. Ezek úgy tudnak a legjobban beépülni az emberi szervezetbe, ha minél kevesebb hőhatás éri a gyümölcsöt.

Narancsszirupba áztatott birsalma kivájva és dióval töltve

A hazánkban termett birs nyersen (rágva) ugyanakkor alkalmatlan a fogyasztásra. Göcsörtös alakja és kemény textúrája mellett rendkívül savanyú, de préselt gyümölcsléként és turmixokban jó ízű, friss italt adhat. Lehetőleg édesebb levekkel elegyítsük, a birs kiváló, ízfrissítő ellenpontja lehet egy édes alma- vagy körtelének.

Miért forrt össze a birsalma a lekvárral?

Talán az elsőre nehézkesebbnek tűnő kezelhetősége is indokolja, hogy inkább az évente egy-egy alkalommal történő lekvárfőzésre vagy birsalmasajtkészítésre használják ezt az élelmiszert. A birsalmasajt neve a sajtolásra utal: egy tömbösített, vágható lekvárfélének felel meg, jellegzetes látványt nyújt a termelői piacokon.

Birsalmasajt

A valódi oka annak, hogy előszeretettel használják a birsféléket lekvárok, dzsemek és kompótok készítésére, az a gyümölcs jelentős pektintartalma. Ez legfőképp a magokban és a magház körül koncentrálódik, ezért e belső részeit is érdemes bennehagyni, ha szeretnénk a zselésítő állagát kihasználni.

Birsalmalekvár

A birs kulináris oldala

Engedjük el a fantáziánkat! Mint minden fanyarkás ízű gyümölcs és zöldség, az áfonyától kezdve a gránátalmán és ribizlin át az articsókáig, sokoldalúan felhasználható. Kásás gyümölcshúsa révén őszi gyümölcslevesek frissítő ízű komponense lehet.

Ha birsalmakrémlevest készítünk belőle, főzzük bele az említett magházat, a pektintartalma ugyanis természetes sűrítő hatással bír.

Köretként vagy kiegészítőként is jól funkcionál, párolva, pürésítve és sütve is kiváló. Édes-fanyarkás ízével izgalmas kísérője sült húsoknak is, tepsiben együtt is süthetjük velük, a szárnyasoknak és vadhúsoknak is jóbarátja. Az almához hasonlóan felvágva a birs is oxidálódik, ezért frissen facsart citromlével csepegtessük le, hogy ne barnuljon be, míg tányérra kerül. (Az sem ront az ízélményen, ha ezt a lépést kihagyjuk, ez csak esztétikai kérdés.)

Konfitált kacsa, áfonyaszósz és birsalmaragu

Éttermek ínyencfogásaiban birsalmapüré, -szósz vagy -mártás formájában találkozhatunk a gyümölccsel, a tányér ízeinek savas, frissítő kiegészítőjeként. Jól lehet dolgozni vele, a gyümölcshúsnak van tartása, az említett pektintartalomnak köszönhetően a kocsonyás állag segít a püré- és szószfélék készítésében. Jól állnak neki a meleg, télies fűszerek, mint a szegfűszeg, kardamom, szerecsendió és persze a fahéj.

Kacsamáj birsalmás borkocsonyával
Tipp a konyhai felhasználásához:

a birsalma és -körte kissé nehezen válik meg a héjától, de ez ne tántorítson el a feldolgozásától, hiszen nem is feltétlenül kell meghámozni. Sütőben sütéskor maradhat a héj, sőt a birspüré készítésekor is ad egy plusz aromát az ételnek.

Tepsiben sült csirke sütőtökkel, birssel és lilahagymával

Olvassa el korábbi írásunkat is!

Sznobériamentes övezet! Kami Kisvendéglője nem hazudik

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram