Az első tízben meglehetősen sok változás ment végbe: kiesett a D.O.M., a Dinner By Heson Blumenthal és a Gaggan is, érkezett viszont az Asador Etxebarri, a Steirereck és a Mirazur.
Ahogyan már korábban megírtuk, életműdíjat a L'Arpége séfje, Alain Passard kapott, a legjobb női séf pedig a San Franciscói Atelier Crenn megálmodója, Dominique Crenn lett.
A One to Watch díjat a tokiói Den vehette át, míg a Chef's Choice Award Joan Roca kezébe került a második helyezett étteremből. A Sustainable Restaurant Awardot (fenntarthatósági díj) idén is, akárcsak előzőleg már egyszer, a koppenhágai Relae kapta, a The World's Best Pastry Chef címet pedig a macaron mester, Pierre Hermé vehette át. A The Highest New Entry a londoni The Cloce Club csapatának jutott, a The Highest Climber díjat pedig a perui Maido vehette át.
A teljes 50-es lista:
- Osteria Francescana, Modena (Olaszország) – A világ legjobb, és Európa legjobb étterme
- El Celler de Can Roca, Girona (Spanyolország)
- Eleven Madison Park, New York (USA) – A legjobb észak-amerikai étterem
- Central, Lima (Peru) – A legjobb dél-amerikai étterem
- Noma, Koppenhága (Dánia)
- Mirazur, Menton (Franciaország)
- Mugaritz, San Sebastian (Spanyolország)
- Narisawa, Tokió (Japán) – A legjobb ázsiai étterem
- Steirereck, Bécs (Ausztria)
- Asador Etxebarri, Atxondo (Spanyolország)
- D.O.M. , Sao Paulo (Brazília)
- Quintonil, Mexikóváros (Mexikó)
- Maido, Lima (Peru) – HIGHEST CLIMBER AWARD
- The Ledbury, London (UK)
- Alinea, Chicago (USA)
- Azurmendi, Larrabetzu (Spanyolország)
- Piazza Duomo, Alba (Olaszország)
- White Rabbit, Moszkva (Oroszország)
- Arpège, Párizs (Franciaország)
- Amber, Hong Kong (Hong Kong)
- Arzak, San Sebastian (Spanyolszág)
- The Test Kitchen, Fokváros (Dél-Afrika) – A legjobb afrikai étterem
- Gaggan, Bangkok (Thaiföld)
- Le Bernardin, New York (USA)
- Pujol, Mexikóváros (Mexikó)
- The Clove Club, London (UK) – HIGHEST NEW ENTRY
- Saison, San Francisco (USA)
- Geranium, Koppenhága (Dánia)
- Tickets, Barcelona (Spanyolország)
- Astrid Y Gastón, Lima (Peru)
- Nihonryori RyuGin, Tokió (Japán)
- Restaurant André, Szingapúr (Szingapúr)
- Attica, Melbourne (Ausztrália) – Óceánia legjobb étterme
- Restaurant Tim Raue, Berlin (Germany) – ÚJ NYITÁS!
- Vendôme, Bergisch Gladbach (Németország)
- Boragò, Santiago (Chile)
- Nahm, Bangkok (Thaiföld)
- De Librije, Zwolle (Hollandia)
- Le Calandre, Rubano (Olaszország)
- Relae, Koppenhága (Dánia) - SUSTAINABLE RESTAURANT AWARD
- Fäviken, Järpen (Svédország)
- Ultraviolet, Shanghai (Kína)
- Biko, Mexikóváros (Mexikó)
- Estela, New York (USA) – ÚJ NYITÁS!
- Dinner by Heston Blumenthal, London (UK)
- Combal.Zero, Rivoli (Olaszország)
- Schloss Schauenstein, Fürstenau (Svájc)
- Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown (USA)
- Quique Dacosta, Denia (Spanyolország)
- Septime, Párizs (Franciaország)
Hamarosan exkluzív tartalommal is szolgálunk a győztesről.
Forrás: www.finedininglovers.com