A vendéglátók tavaly november közepétől idén július végéig alkalmazhatták a szektorban kialakuló vészhelyzetet tompítani kívánó, 5 %-os áfamértéket az elviteles és házhoz szállított ételekre és italokra. Augusztus elejétől ez a szabályozás visszaállt a pandémia előtti időkre. Ez azt jelenti, hogy az 5 %-os adómérték csupán a helyben fogyasztásra vonatkozik, mivel az elvitel különféle formái termékértékesítésnek minősülnek, azaz 27%-os adómérték vonatkozik rájuk.
A Szabad Bisztró első vegán gasztrokocsmájaként mutatkozott be, és a Szabad nemTerasz kezdeményezésük miatt még az is tudomást szerzett róluk, aki nem különösebben járatos gasztrohírekben. A csapat nagyon várta az újranyitást, ami a kezdeti időszakban kizárólag csak a teraszos vendéglátó egységeknek kedvezett. A VII. kerületi önkormányzatot többször is keresték egy saját terasz reményével, de rendre elutasították őket, vagy egyszerűen csak nem kaptak választ. A Szabad Bisztró így a saját kezébe vette a sorsát, és egy platós teherautót parkolt le a kocsma elé, amin kialakította a saját teraszát. A helyen egyébként a fix kedvenceken - csilis-fokhagymás “nemgarnéla”, pulled pork szendvics jackfruitból, rizs bacon-ös dirty fries - kívül heti ajánlatokkal készülnek, amiben házias fogásokon keresztül előszeretettel ünneplik a vegán konyha kreativitását. A pandémia alatt induló házhoz szállításukkal kapcsolatban most a szezon végére érve mérlegelték a kapacitásaikat, és úgy döntöttek, inkább elengedik ezt a szolgáltatásukat.
“Ebben a helyzetben mi úgy érezzük, nem tudunk olyan árat megállapítani a házhozszállítós ételekre, ami vendég szempontból is elfogadható és nekünk is megéri. Így jövő héttől (reméljük ideiglenesen) megszüntetjük a házhozszállításunkat. Hosszú távon igyekszünk majd mindenkinek megfelelő megoldást találni” - közölték a Szabad Bisztró Facebook oldalán.
Az újbudai Bölcső úgy hivatkozik magára mint “egy kocsma, ahol enni is tudsz.” Állandó kínálatunkban főként a burgerek dominálnak, néhány sörkorcsolya kiegészítésével például nakladany hermelinnel, a cseh kultúra kedvenc pácolt camembertjével. Heti menüjükben kétféle leves, kétféle főétel és egy desszert közül válogathatunk a sörök mellé. Úgy tűnik, a hasonló koncepció és élethelyzet, hasonló döntést szül, mivel a Bölcsőben is megszüntették a kiszállítást.
“Nem mi vagyunk a legjobban gazdálkodó hely, az tuti, sose dolgoztunk valami nagy árréssel. Ez van, ha egyszerre akarunk szeretni Titeket is, meg a jó alapanyagokat is. Szóval most egy kicsit meg vagyunk lőve. Ha befizetjük az adót, odaadjuk a kiszállító partnernek az ő jussát, meg veszünk dobozt, szatyrot, egyéb vackokat, akkor az jön ki, mintha minden kiadott étel után beszórnánk egy kis pénzt a kukába. Az meg ugye nem olyan jó.” - indokolják szintén Facebook-oldalukon a döntésüket.
Most csupán két példával éltünk, de egy rövid átállási időszak után, esetleg éppen az áfaváltozás első napjával hatályosan több étterem, bisztró, ételbár döntött úgy, hogy inkább felfüggesztik ezt a szolgáltatást. Mert nem szeretnének árat emelni, csalódást okozni a vendégeknek, netán kétféle tarifát megjelölni, vagy önmaguk ellenségeként eljárni.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.