Artisztikus időutazás: a Káli Cool Közért bár a művészetek és a vendéglátás stílusos találkozóhelye

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. július 1.
a Summer Guide rovat
támogatója az
Elstartol a Summer Guide by Dining Guide rovatunk, melyben a vidék új és innovatív, vagy éppen már sok sok történettel bíró éttermeit, bisztróit, kávézóit, gasztrokocsmáit mutatjuk be. Sorozatunk első helye a Káli Cool, hiszen tavaly óta nem csak a népszerű Liliomkert piac miatt érdemes Káptalantótiba látogatni: már a második szezon alkalmával nyitja meg kapuit a Közért bár és Csemege presszó, vagyis a Káli Cool Közért bár. Kortárs műalkotások, retró bútorok, kézműves sörök és helyi borok egymásra találása az egykori élelmiszerbolt és kocsma falai között, ahol minden egyes négyzetcentiméterre jut valami érdekesség. Jövő nyáron pedig a reményeik szerint új egységgel bővül a vállalkozás Hegymagason.
Hirdetés
Káptalantóti megér több misét is

Hogyan kerülnek a kortárs alkotások Káptalantóti főutcájára? Az urbanizáció sajátossága, hogy a kultúrával átitatott helyszínek mágnesként magukkal vonzzák, és megtelnek a jobbnál jobb vendéglátóhelyekkel. A Káli Cool, Fővárosi Ráday Kult utca és a Bartók Béla Boulevard szervezésében edződött tulajdonosai ezen a folyamaton kívántak fordítani: úgy döntöttek, ismét eljuttatják a pezsgő kulturális életet olyan kevésbé frekventált területekre is, mint a Balaton felvidék apró falvai, de a kellemest a hasznossal elv alapján a minőségi vendéglátást is saját kezükbe veszik. A cél, hogy Káptalantóti visszakerüljön a térképre, hogy ne csak a termelői piac miatt érkezzenek ide az emberek, hanem végre magára a településre is kíváncsiak legyenek, töltsenek el minőségi időt, lazítsanak, lassítsanak le.

Egy megrendítő történetű szatócsbolt új élete

Bár korábban sosem foglalkoztak vendéglátással és döntően most sem ez a főprofiljuk, hiszen a tulajdonos, - a budapesti a Faur Zsófi Galéria - de úgy döntöttek, ha eljönnek a Balaton felvidékre, akkor kicsit muszáj ebbe is belekóstolniuk. Az üzlet történetét Szilágyi Pál – a Káli Cool üzletvezetője osztotta meg velünk: 

A káptalantóti Liliomkert piac rendszeres vásárlóiként a nyári tömeget meglátva, hirtelen ötlettől vezérelve sétálták végig az érintetlen, szinte kihalt falun. Ekkor látták meg a már régóta eladó épületegyüttest. 2016 januárjában vették meg a több helyiségből álló ingatlant, ami a viszonylag ép homlokzat ellenére nagyon rossz állapotban volt. Felújítás közben derült ki, hogy az épületnek filmbe illő története van. 

Fotó: Káli Cool Facebook

„A térségben a második világháború előtt nagyszámú zsidóság élet, zömében borkereskedők, kereskedők voltak. Ennek a boltnak a Rosenfeld család volt eredetileg a tulajdonosa. A háború legvégéhez közeledve – hogy a munkaszolgálatból, hogy és miképp szöktek meg, ma már nem tudni – a környéken bujkáltak. 1944 karácsonyán a szomszédos faluban lakó irigyük feljelentése nyomán, végül elfogták, és a saját szőlőik határában kivégezték őket. A ház leszármazott nélkül maradt, a háborút követően állami tulajdonba került, majd felosztották funkciók szerint. Klasszikus szatócsboltként ez volt régen a faluban a kocsma, a bolt, a mészárszék, de több telephely és kiszolgáló épület is tartozott hozzá. Akár a régi vidéki Magyarország plázája. Most ismét egyesítve lett, és igyekeztünk a falu központi szerepét betöltő, régi rangjához, méltóságához való módon felújítani és a kor elvárásaihoz igazított új funkciókkal feltölteni.”

Nyitás: 2020 július

2020-ra a teljes épület készen állt. Bár a pandémia miatt visszaléptek a megvalósítástól azok a forgalmazók, akikkel eredetileg együtt dolgoztak volna, de ez nem rettentette el őket attól, hogy a nyár közepén gyorsított tempóban megnyissák az üzletet. Mivel a fővárosban zárva voltak a romkocsmák, gondolták jó ötlet lehet egy hasonló hangulatú bárt nyitni lent, a Balaton mellett. Így végül a Fehér nyúl és a HopTop sörfőzde söreivel debütált a sörcsap. 

Fotó: Sabar Borház Facebook

„Tavaly július tizenegyedikén nyitottunk, ekkor már bőven benne voltunk a szezonban. Szerencsére mindenki felfedezni valót keresett, hogy mit lehetne még megnézni a Balatonnál, így szinte tökéletes volt az időzítés. Gyorsan tudtunk akklimatizálódni, az új hely vonzotta az embereket, és a járványügyi korlátozások is fellazultak a nyárra" — mesélte Szilágyi Pál.

Nyári galéria, francia mintára

Franciaországban bevett üzletmodell a vezető művészeti galériák között, amit itthon a Faur Zsófi Galéria honosított meg és vitt sikerre. A neves párizsi galériák nyáron komoly összegekért adják ki fővárosi kiállítótermeiket tengerentúli, döntően amerikai művészeknek, akik így ott tarthatják egyéni kiállításukat. A galéristák azonban nem mennek szabadságra, hanem leköltöznek Dél-Franciaországba, mivel nyáron ott összpontosul, ott tölti szabadidejét klientúrájuk, de a nemzetközi gyűjtőréteg prominensei is. 

„Szeretnénk kicsik lassítani, hogy oda tudjunk figyelni a hozzánk betérőkre, és így megkaphassák azt a személyes figyelmet, amire igazán vágynak a vásárlók! Ez egy olyan hely, amitől nem akarsz idő előtt szabadulni. Magával ragadó és rabul ejtő, mindig vannak új dolgok, amiken megakad az emberek szeme, amire rácsodálkoznak.”

Fotó: Káli Cool Facebook

A retró berendezés nagy előnye, hogy itt mindennek külön története van. Nincs ez máshogy a bárpult frontjával sem, amit valójában két Mikus Sándor dombormű alkot. A galéria hagyatékgondozással, feldolgozással is foglalkozik, így került hozzájuk az a két sztálinbarokk dombormű (Munka után, Kévekötő), ami a pult elejét képezi. Az alkotásokat az a Mikus Sándor szobrászművész készítette, aki egyébként az ominózus 1956-ban ledöntött Sztálin szobrot is. 

Fotó: Káli Cool Facebook

„A domborművek valószínűleg másodpéldányok, ám a retró belsőtérhez kiválóan illeszkednek. Köztéri műalkotást őrző épületként a Magyar Nemzeti Galéria, Köztérkép nyilvántartásába is bejegyzésre került.”

A Közért Bárban a kortárs művészetet a Faur Zsófi Galéria magyar és nemzetközi képzőművészeinek alkotásai képviselik. Az idén az ACB Galériával közös Bak Imre, Gábor Áron kiállításra készülnek, e emellett pedig olyan neves magyar fotóművészek képeivel készülnek, mint Dobos Tamás, Magyar Ádám, vagy Szatmári Gergely. A kínálatot az AMIKOR Galéria képző- és iparművészeti, lakberendezési tárgyai teszik színesebbé: bútorok, izgalmas, ikonikus tárgyak, design termékek, festmények, műtárgyak. 

Mindemellett pedig hazai tervezők ruhái is megjelennek a Káli Coolban: Cakó Kinga, az Elysian, Anna Amélie, vagy az Enihorn.

Stílusos szállás, biciklis találkozóhely

A teljesen szezonális jelleggel működő Káli Cool addig tart nyitva amíg az épület is képes tartani a meleget, így október 23-a után zártak be tavaly. Az előző szezonjuk végig sikeres volt, az idén azonban a pandémia miatt nem sikerült kitapasztalniuk, hogy milyen lett volna a május, és egyelőre a június sem hozott sok változást.

Fotó: Káli Cool Facebook

Négy apartmant alakítottak ki az ingatlan hátsó részében, vintage és indusztriális loft stílusban. Mivel rajta vannak a Kék túra útvonalán, és a Badacsonyt kerülő biciklis túrákéin is, így aki a túra közben elfárad, vagy csak hosszabb időt szeretne tölteni a faluban, annak is van lehetősége náluk megszállni. Bár nincs balatoni panorámájuk, mégis sikerült látványossággá válniuk, így már olyanok is akadnak bőven, akik kifejezetten hozzájuk zarándokolnak el. A biciklis forgalom még nagyobb fellendítésére az udvarunkon álló 1942-es csehszlovák postavagon kialakításával is vannak terveik. Bár ebbe ezen a nyáron már valószínűleg nem vágnak bele, de szeretnék, ha egy elektromos bringa pont lehetne belőle.

Káli Cool gasztronómia

A kultúra mellett a helyi termelők is nagyszámban megjelennek a Káli Coolban:

„Kecskesajttól, füstölt karajon át a legjobb minőségeket kapod a térségben és ez igaz a gyümölcs és zöldségkínálatra is már a nyár közepétől. A Káptalantóti hétvégi Liliom piacról is sokan érkeznek hozzánk a termékeikkel.”

A Kapolcsikum lekvárjai, az eredetileg teafüvekkel indító Tóti-Herba szörpjei kaphatók náluk. Kisapátiból, a Búzalelkéből érkezik a kenyér, Ódor Dezsőtől a sajtok. Kinga Kamrája van hozzájuk a legközelebb, így jelenleg ők a legstabilabb beszállítóik. A rostos üdítőkkel kapcsolatban az Árpád pálinkát is forgalmazó tulajdonosi körhöz fordultak, akik a közelmúltban alapítottak üdítőital márkát. Az olíva olajuk és olíva pesztóik ugyan Szicíliából érkeznek, de az szintén a közelben található vászolyi forgalmazó jóvoltából. 

Fotó: Búzalelke Facebook

A Balaton-felvidéken, közel a Badacsonyhoz adta magát a borkínálat is. A két falu: Káptalantóti és Kisapáti nevükben őrzik az egyházi fennhatóság alatt előállított bor emlékét.  Jelenleg Sabar és Váli borokat tartanak a Káli Coolban

Irány Hegymagas!

Azonban a Káli Cool nem a végső állomás!A tavalyi szezon lezárásával egy új projekt körvonalazódott, ez lesz Hegymagas, itt készül a Káli Cool következő bázisa. 

„Ez Hegymagas falu legexkluzívabb épülete, a kocsma, a magyarországi klasszicista építészet egyik jegyzett ritkasága. Reméljük, hogy a jövő tavasszal, de legkésőbb a nyári szezonra el tud készülni. Ha üzemeltetés szempontjából nézzük ez egy kisebb épület, mint a Káli Cool, azonban a főprofilja ennek is a műtárgy kereskedelem lenne. Emellé pedig egy brunchos reggelizőhelyet képzeltünk.”

Az örökségvédelem alatt álló falurészen található épületek közül is kiemelkedik az ingatlan. A kocsma az utcafrontra néz, de mögötte a Szigligeti vár panorámája terül el. Az este, a délután a Szent György-hegyi borászatoké, ezért úgy gondolták, hogy lent a faluban nem lenne létjogosultsága egy bárnak, így döntöttek a reggeliző ötlete mellett. Jelenleg a Babkával és az Egy csipet tortával tárgyalnak, és bár még minden képlékeny, ők már látnak fantáziát a tervünkben.

Káli Cool

Cím: Káptalantóti, Petőfi Sándor utca 87.

Káli Cool Facebook-oldal

 

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram