Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Konyha friss Balaton Gasztrokalauza új status quót mutat: 9 év alatt megfordult az éttermek aránya a tó körül

2021. június 30.
A Magyar Konyhától elvárt minőség, amely bekéredzkedik az utazó- és strandtáskákba is: mától kapható a legújabb Balaton Gasztrokalauz, a magazin július-augusztusi összevont számának ajándék mellékleteként.
Hirdetés

A nyitóképen a Magyar Konyha 2021-es Balaton Gasztrokalauz borítógrafikája (Jiří Slíva munkája) és egy tájkép szerepel

A kötet borítója már az első pillantásra pozitív képet fest a megpróbáltatásokkal teli elmúlt másfél év után: a gasztrokalauz 65 új helyet jelent be a tó körül. „A járvány nemhogy megtörte volna a tóparti vendéglátás lendületét, ellenkezőleg, stílusbeli sokszínűség, kreativitás és ötletesség jellemzi a legtöbb helyet" – kommentálja a kiadó. Kezünkben a Magyar Konyha Magazin nyári duplaszáma és legújabb étteremkalauza – amelyről gyorsan kiderül, hogy nem is annyira étterem-, mint kulináris kalauznak tekinthető.

A fedőlapra Jiří Slíva grafikáját választották. A kortárs cseh alkotót a Vinkó József, a Magyar Konyha Magazin főszerkesztője a világ legjobb gasztrokarikaturistájának tartja, műveit előszeretettel emeli be könyvei (Szellem a fazékból, Konyhamalac - Gyomortörténetek, 2016) illusztrációinak.

Hirdetés

2013 óta az idei a kilencedik Balaton Gasztrokalauz. Egy érdekes folyamatra mutat rá a Balaton-kalauz közel tízéves történetének ezen adata: az első kiadványban 170 hely szerepelt, többségében éttermek. A 2021-es kötetben immár 360 hely szerepel, amelyből csupán legfeljebb 100 a klasszikus értelemben vett étterem.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője / Fotó: Schumy Csaba (Archív)

Vinkó József főszerkesztő, a Budapest TOP 10 Gasztrokalauz és a TOP 100 termelő kalauz megálmodója így ecsetelte a mára kirajzolódó folyamatokat:

„Az utóbbi években megfordult arányok nyomán ma már a kulináris útikalauz a találó megnevezés az étteremkalauz helyett. Nem szívesen túlzom el a hasonlatot, de

a Balaton körül is kezd kialakulni az a hármas egység, ami Provence vagy Toszkána lényege is. Már van minőségi termelő a régióban, vannak kreatív séfek és vendéglátósok, és nem utolsósorban megszületett a minőségre igényes közönség is. Nem is olyan régen mindhárom tényező hiányában szenvedtünk.
Ma már az értő vendég nem azt kérdezi a vendéglőstől, hogy van-e igazi balatoni hal, hanem tapolcai pisztráng vagy keszthelyi tokhal szerepel-e az étlapon? Mindhárom oldalról óriási lépés, amit megtettünk itthon."

360 fokban járták körül a Balatont a tó környékét hat alrégióra osztva, és Vinkó József szerint teljesen véletlenül tárgyal végül 360 helyet az idei kötet. Egy-egy színes szócikkelyben mutatnak be a szerzők az éttermeken kívül vendéglőket, strandbüféket, kézműves hamburgerezőket, pékségeket, újhullámos kávézókat, sörfőzdéket, sőt kocsmák is szerepelnek az ajánlásokban. A 65 új hely legnagyobb része idén májusban vagy nyár elején nyitott meg, de például a Szigliget Várudvaron Gerendai Károly érdekeltségében nyíló étleudvar még nem szerepel a kalauzban, hiszen annak szerkesztésekor még nem nyitott meg.

A kötet végén a névmutató településekre lebontva összesíti az ajánlott helyeket, piros kiemeléssel a 2021-ben nyitott, új helyek szerepelnek.

Megjelent a Magyar Konyha Magazin 2021. július-augusztusi duplaszámának ajándék mellékleteként

Terjedelem: 150 oldal

Kapható országszerte az újságárusoknál, vagy megrendelhető közvetlenül a kiadótól

Fotó: Magyar Konyha 2021 július-augusztusi szám és Balaton Gasztrokalauz borítója
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram