Ha minden hazai tájegységnek volna egy Csapody Balázsa, nem volnának fehér foltok Magyarország gasztrotérképén. A balatoni régió és Somogy szerelmese rengeteget tett azért, hogy a Balatoni déli partjának kopottas és nem éppen a legjobb hírű vendéglátása újjáéledt.
A kortárs magyar gasztronómia önmagára találásának története szorosan összekapcsolódik néhány étteremmel és éttermessel. Helyekkel, amelyek elsőkként képviselték azokat az alapelveket, amelyek ma már magától értődőnek tűnnek. Ehhez olyan egyéniségekre van szüksége (bármely területnek), akiknek a saját érdekeiken, egyéni céljaikon túl vízióik vannak, és nem restek tenni is aközösségért. Így lett Csapody Balázsból jóval több egyszerű étteremtulajdonosnál: a hazai gasztronómiai élet motorja, a balatoni élet és vendéglátás felkarolója, országos szakmai szervezetek tagja. A legutóbbi Bocuse d'Or európai fordulón jelesül a Kistücsök akkori sous-chefje, Pohner Ádám versenyzett a magyar csapat élén.
Itthon a tömegvendéglátásból kiemelkedő kategóriában még mindig nem sok olyan étterem működik, amely családi vállalkozásként lett sikeres (tisztelet a kivételnek!). Jahni László, a Kistücsök séfje Csapody Balázs sógora és régi jóbarátja; családi összefogásban működtetik az éttermet. Azt pedig érzi a vendég, hogy egy éttermet csak vezetnek, vagy pedig jelen vannak, odafigyelnek, együtt lélegeznek a hellyel.
Kellett márpedig bizalmat szavazni az 1990-es évek elején a helyszínnek, amely egy végtelenül lepukkant, elátkozottnak mondott üzlethelyiség volt, az egykori ÁFÉSZ kötelékében. 1992-ben indult útjára az étterem, amit ma Kistücsökként ismer az ország, és belegondolni is furcsa, hogy egy ma már retrónak számító Karancs-tűzhely volt az induló konyha alap berendezési tárgya.
Azóta 28 év telt el, és a magyar és nem magyaros konyha az étterem védjegyévé vált. Ügyesen képviseli egyszerre a gourmet étkezések világát és a régi vendéglős hagyományokat. A jó ízű magyar konyhát, amely a technológiákat, látásmódokat illetően rajta tartja az ujját a nemzetközi gasztronómia ütőerén, de nem kifordítani akarja magából az ételeinket, hanem a jelenben érvényes módon készíteni és tálalni őket, legyen az egy kolbászos lecsó, jó ízű pecsenye vagy harcsapaprikás túrós csuszával.
A hagyományos ízeket felvállaló éttermekkel gyakori probléma, hogy "úgy maradnak". Hozzák az évtizedekkel ezelőtti hangulatot és ízvilágot, de semmi többet. A Kistücsök finoman és a saját klasszikusait tiszteletben tartva, de folyamatosan újít. Egyrészről a környékbeli alapanyagok felfedezésével és étlapon tartásával, másrészt például az idei új kóstolómenüvel is. A klasszikus degusztációs menü mellett ez évtől vegán menüt is kínálnak, szintén támaszkodva a helyi terményekre, ribizlire, tökfélékre, kovászos uborkára, de hidegen tálalt töltött paprikát is készítenek csupa növényi hozzávalóból.
Közönségkedvenc ételek: sajtok a régió manufaktúráiból, kovászos uborkaleves kapros uborkával, "balatoni" sudárponty, kacsacomb káposztás cvekedlivel, tepertős túrós csusza
Árak: előételek-levesek: 690-1790 Ft; főételek: 2590-4990 Ft; desszertek: 1890 Ft; degusztációs menü 8990 vagy 9990 Ft
Kistücsök
Cím: 8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Nyitvatartás: H-V 11.00-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.