A Vörös Kalauznak ez lesz a második olyan kiadása, ami nem csak a fővárosban található éttermeket, de az ország egész területét bemutatja. A tavalyi év csillagesővel és ajánlássorozattal szórta meg egész Magyarországot, és több étterem is Bib Gourmand minősítést kapott.
Most felkerestünk néhány fontos helyet, hogy megkérdezzük, a tavalyi év sikerei után idén milyen érzésekkel várják a legújabb Michelin Guide Hungary megjelenését.
A balatonfüredi Mór 24 Bib Gourmand minősítésével remekül illeszkedik a Kalauz által is erősen kitüntetett északi part étteremkínálatával. Almás Edit és Albrecht Tamás saját megfogalmazása szerint a Mór24 a laza hely, ahol a pohárban és a tányéron is a minőség az első.
Most az elmúlt évről, inspektorészlelésről, kihívásokról, és guide-várásról beszélgettünk.
A Mór 24 lassan egy éve viseli a Bib Gourmand minősítést. Mi változott a cím hatására?
Almás Edit: A konyhában nem változtattunk semmit, igaz, nem is terveztünk. Megtaláltuk a saját utunkat.
Albrecht Tamás: Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kísérleteznénk, ne szeretnénk folyamatosan fejlődni, de ez teljesen független a Michelintől. Ez a természetes fejlődés szerintem alapvető és egészséges.
A vendégkörre volt hatása a minősítésnek?
Edit: Tavaly november óta miénk a Bib, és azóta rengeteg külföldi vendég érkezett hozzánk. Erőteljesen megemelkedett a külföldi vendégek száma, és amikor van alkalmunk beszélgetni velük, és megkérdezni, hogy honnan hallottak az étteremről, hogyan találtak ránk, mindig szóba kerül a guide.
Tamás: Ez érthető is, hiszen mi magyarok is, ha külföldre megyünk, és szeretnénk éttermet találni, akkor megnézzük a Guide-ot, az applikációt, hogy ajánljon valamit a környéken. Az, hogy mi is, a Balaton-part is felkerült a térképre, egyértelműen pozitív hatást eredményezett.
Mi jelentett kihívást az elmúlt időszakban?
Edit: Az infláció és az energiaválság mellé megkaptuk még a rossz időt is! (nevet)
Tamás: Ha az idei nyarat nézzük, nagyon nem volt szerencsénk az időjárással. Nagyon sokat esett az eső, ez nálunk pedig azért probléma, mert rossz időben nem tudjuk a teraszon leültetni a vendégeinket. A terasz kiesésével csak a benti helyekre tudtunk foglalásokat felvenni, ez eléggé megnehezítette a dolgot.
Volt olyan vendégük, akikről azt gyanították, hogy Michelin-inspektor?
Edit: Én minden egyes külföldinél felkapom a fejem, hogy na, most itt a Michelin! (nevet) Valójában egyáltalán nem aggódjuk túl, igyekszünk nem ráfeszülni, a konyhában sem csinálnánk amúgy sem semmit máshogy, csak ugyanúgy, ahogyan eddig.
Milyen érzésekkel várják a hamarosan megjelenő kalauzt?
Edit: A Balaton szerintem továbbra is nagyon erős lesz, vannak, akiknek szurkolunk is. Szerintem lesznek meglepetések, akár mindkét irányba is. Talán olyan is lesz, aki kikerül a katalógusból, de szerintem mindenképpen lesznek új résztvevők is, nem is kevés!
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.