Szicília nem csupán egy népszerű úticél a belföldi és külföldi turisták számára egyaránt, hanem egy nagyon is fontos része Olaszországnak. Sokan talán nem gondolnátok, de több mint ötmillióan élnek a szigeten, pontosabban szigeteken, hiszen Szicíliához tartozik több kis sziget és szigetcsoport is. Szicília szigetén forrong Európa legnagyobb vulkánja, az Etna. Az Etna, mint köztudott, nem csak nagyméretű, hanem él is. Ahogyan a Lipari-szigetek több másik vulkánja is, a szintén híres Stromboli és Volcani.
Innen már sejthetitek, hogy gasztronómiai szempontból nagyon fontos az itteni talaj. Jó pár növénynek ideális Szicília talaja, ilyen az olívabogyó, a gyapot és a szőlők bizonyos fajtái, de amiről mindenképpen szó kell, hogy essen, az a mandula. Ennek a melegigényes fajtának ideális termőterülete Olaszország délszaki szigete, ahol nagy mennyiségben, jó áron elállítható ez az élelmiszer. Érdekesség, hogy míg jó ideig Olaszország és Spanyolország voltak a valóban jó minőségű mandula előállítói, a két európai ország versenytársat kapott Kaliforniával. Azonban az Egyesült Államok nyugati partjánál fekvő ültetvényeken bár valóban korrekt minőségű és nagy mennyiségű mandula terem, ez nem vetélkedhet a szicíliai mandulával.
Míg a kaliforniai mandula inkább a nagy mennyiségben feldolgozott, leggyakrabban sózott, zacskós mandulaként árult termékekként bukkan fel Európában, addig a szicíliai mandula egy fogalommá vált a kereskedelemben és gasztronómiában.
Szicília szigetén is többféle mandula terem, gondoljunk csak az Avola Pizzuta, a Corrente d’Avola vagy a Fascionello fajtákra. Ránézésre alig van köztük különbség, pedig hogyne volna. Nem mindegy, hogy mennyire kerek és „púpos” egy fajta, amit szívesen használnak akár prémium desszertként, kiváló minőségű csokoládéba mártva.
A laposabb csonthéjas termés adó fajtákat dolgozzák fel inkább, és a kerekdedebb, „húsosabb” csonthéjas gyümölcstermést küldik a jobb cukrászatokba és desszertműhelyekbe. A csúcsot az Avola Pizzuta fajta jelenti, ez a kerek és nagyon édes fajta, amit előszeretettel használnak fel egészben akár kézműves bonbonokhoz, vagy magában árusítják őket, szigorúan nem sózott és/vagy pörkölt formában, hiszen maga a mandula olyan értékes termés, hogy természetes módon kerül a piacra.
Mitől olyan értékes a szicíliai mandula?
Röviden: mert egy tökéletes földrajzi ponton terem. Meleg, de nem pusztítóan forró mediterrán égövön. Édes, rendkívül aromás (a csonthéjas termés nem túlzottan „ráncos”, összeasszott fajta), hanem telt húsú és telt ízvilágú.
Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek, hogy „Olaszul l’enni jó!”
Legyetek jók!
Gianni
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.