Aztán már az első este úgy állunk fel az ünnepi asztal mellől, hogy nem tudjuk, fog-e még valaha belénk férni akár egy falat is. Ha úgy érezzük, megint nem bírtuk megállni, hogy ne együk meg az utolsó szelet bejglit, vagy ne szedjünk még egyszer a töltött káposztából, ami hasfájással, puffadással és egyéb kellemetlen panaszokkal jár együtt, akkor elsőként próbáljunk gyógynövényekből készült teákat inni. Ezek a lelkiismeret-furdalást ugyan nem mérséklik, csak az emésztési panaszokat. Ezeket a gyógynövényeket bármelyik bio- vagy gyógynövényboltban be lehet szerezni. Érdemes nem a filteres, hanem a szárított változatot venni, és abból készíteni a főzetet.
Borsmenta
A borsmentának már messziről érezni az intenzív, jellegzetes mentolos illatát. Ez talán a legerősebb görcsoldó hatású gyógynövény. Nem csak az illata kellemes, hanem az íze is finom, a belőle készült teát mindenképpen üresen, melegen fogyasszuk. Már az első korty után érezhetjük, hogy kicsit ellazulnak a belek, mérséklődhet a puffadás, a hasgörcs és a kellemetlen telítettségérzés. Igyekezzünk ne filteres változatot választani, hanem forrázzuk le a szárított leveleket, majd néhány perc után szűrjük le.
Matcha
A matchatea, a japánok tradicionális itala az utóbbi években lett nagyon népszerű, egyrészt a kellemes íze miatt, másrészt mert nem csak az anyagcserére van jó hatással, hanem az L-theanine nevű hatóanyaga révén egyszerre növeli a koncentrációs képességet, az éberséget, csökkenti a stresszt. Természetes koffeint tartalmaz, így érdemes inkább délelőtt fogyasztani, bár csak nagyon finoman élénkít, úgy, hogy közben el is lazít. A matchatea egészen élénkzöld színét adó egyik összetevő, a klorofill nagyon jó vízhajtó hatású. Edzés előtt fogyasztva segíti a zsírégetést. Nem csak tea, hanem por formájában is fogyasztható, bármihez hozzákeverhető, még édességek tésztájának alapanyaga is lehet.
Kamilla
A kamilla talán a legnépszerűbb, legismertebb gyógynövény, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza mind külsőleg, mind belsőleg. A téli megfázásos időszakban a kamillával gőzölés enyhíti a köhögést. Belsőleg, teának főzve pedig gyomorpanaszok, hányinger ellen is hatásos. Nagy lakomák, túlevések után sokkal gyakoribbak a refluxos panaszok is, amelyek szintén enyhíthetők kamillatea fogyasztásával. Stresszes időszakban is érdemes egy csésze kamillateával relaxálni.
Gyömbér
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, nagy segítség megfázásos, influenzás panaszok esetén. Friss gyömbért reszeljünk forró vízbe, ízesítsük mézzel, amely enyhíti a kellemetlen tüneteket. Várandós nőknél a gyömbér csökkentheti az ilyenkor gyakori hányingert. Ha pedig nehéz ételeket fogyasztottunk, például ünnepek alatt, érdemes gyömbérteát inni, mert csökkenti a gyomorégést is.
Citromfű
A citromfű a nevét kellemes citrusos illatáról kapta. A legtöbben nyugtató, stresszoldó hatásáról ismerik, kifejezetten ajánlják a fogyasztását alvási gondok esetén. A citromfűből készült főzet szintén nagyon jó emésztési gondokra, a bajok megelőzésére érdemes rögtön étkezés után meginni egy csészével. A túlevések, lakomák után jelentkező puffadást is mérsékli, valamint nagyon jó émelygés, hányinger, gyomorégés ellen.
Kardamom
A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, a világ egyik legősibb fűszere. Az arab és a skandináv konyha előszeretettel használja. Az egész változatával édességeket ízesítenek, kávéba a porrá tört változatát keverik, valamint húsokat is fűszereznek vele. A kardamom ezenkívül nagyon jó emésztési panaszok esetén, szélhajtó hatással is bír a belőle készült főzet. Káliumot, kálciumot, mangánt és magnéziumot, valamint C- és B2-, B3-vitamint is tartalmaz.
Csalán
A csalán az egyik legsokoldalúbban felhasználható, legismertebb gyógy- és gyomnövény, szinte kiirthatatlanul nő. Nyugodtan szedjünk belőle bátran. Leginkább vizelethajtó tulajdonságáról ismert, de reumás panaszokra is alkalmazzák úgy, hogy a problémás területeket bedörzsölik a levelével. A csalánnal lázat is csillapítanak, valamint vérszegénységre is alkalmazzák. Az emésztési panaszokat is enyhíti ez a csípős, zöld növény, érdemes szintén inni a belőle készült teát nagy lakomák után. Napjainkban kezdik felfedezni mint zöldséget: levest, főzeléket is készítenek belőle, de még párolva is fogyasztják.
Tovább olvasok:
Gyomorkeserűk, digestivók és az Élet Vize – Öt ital, amit az ünnepi lakomák után ajánlunk
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.