Hirdetés

„Tudta, hogy a pezsgőskelyhet Marie Antoinette kebléről mintázták?” Bár kétségkívül pikáns, sőt kissé provokatív társalgásindító mondatról van szó, és igencsak kapóra jöhet, ha társaságban hirtelen nem jutna más az eszünkbe, nagy valószínűséggel nincs valóságalapja a történetnek.

Hirdetés

A kehely formájú coupe pezsgőspohár alakja már évszázadok óta foglalkoztatja a női szépségre fogékonyak fantáziáját, és a széles szájú, kerekded pohárban tényleg nem nehéz meglátni a női kebel formáját.

Marie Antoinette azonban csak egy volt azoknak a nőknek a sorában, akiket az elmúlt évszázadokban „hírbe hoztak” a pezsgőspohár alakjával. XVI. Lajos pazarló életmódot folytató felesége mellett még II. Henrik szeretője, Diane de Poitiers, XV. Lajos Madame kitartottjai, Madame Pompadour és Madame du Barry, valamint Napóleon felesége, a későbbi Josephine császárné is fel szokott merülni a coupe pezsgőspohár eredettörténetével kapcsolatban.

Mi a közös ezekben a nőalakokban?

Egyrészt mindannyian nagyhatalmú francia uralkodók szeretői, illetve Josephine esetében hites feleségei voltak, másrészt a hölgyek koruk irigyelt és körberajongott szépségeinek számítottak, akiket előkelőségük ellenére mégis egyfajta félvilági légkör vett körül.

Az sem lehet teljesen véletlen, hogy az „úri huncutságnak” tartott pezsgőfogyasztást is pont olyan nőkkel hozták összefüggésbe, akik nem épp jó erkölcseikről voltak híresek. Bár XV. Lajos kitartottja, Madame Pompadour nagyon is úri hölgyhöz méltónak tartotta a pezsgőfogyasztást, amint ez a neki tulajdonított mondásból is kiderül:

„A pezsgő az egyetlen borfajta, amit fogyasztva a nő képes megőrizni szépségét.”

A szakértők szerint azonban vajmi kevés esélye van annak, hogy a poharat valóban a fent említett hölgyek bármelyikéről mintázták volna. A kehely formájú coupe pohár ugyanis először Angliában terjedt el, és a kutatások szerint 1663-tól volt forgalomban, ami nem esik egybe a fenti hölgyek életének korszakaival.

Csak épp pezsgőnek nem ideális

Érdekes módon a coupe pohár épp jellegzetes alakja miatt nem alkalmas pezsgőspohárnak.

Széles szája miatt ugyanis nagyon gyorsan elillannak belőle a pezsgőt pezsgővé tevő értékes buborékok.

A pezsgőskehely még a 20. században is közkedveltnek számított, különösen a dekadenciájáról elhíresült húszas éveknek vált az egyik szimbólumává. Az ötvenes években is gyakran felbukkant, leginkább olyan stílusikonok kezében, mint például Marilyn Monroe, Sophia Loren vagy Jackie Kennedy.

Marilyn Monroe Drinking GIF - Find & Share on GIPHY

Az utóbbi fél évszázadban a pezsgőskelyhet azonban szép lassan háttérbe szorította a karcsú flute. A hosszúkás, szűk szájú és jóval magasabb pohárban ugyanis nagyon szépen mutat a gyöngyöző pezsgő, alacsony űrtartalma miatt pedig az a veszély sem fenyeget, hogy egyszerre túl sokat töltenénk ki magunknak, és az italunk idő előtt felmelegedne.

Manapság a szakértők pezsgőkóstoláshoz a flute helyett azonban inkább az úgynevezett tulipán formájú poharat ajánlják. Az alul kissé kidudorodó, felfelé azonban szűkülő, tulipán alakú pohár ugyanis jobban teret tud engedni a pezsgő aromáinak, anélkül, hogy a szénsav túl hamar elillanna belőle.

Ha pezsgőt ma már nem is, koktélokat még ihatunk coupe pohárból. A bártenderek ugyanis kezdik újra felfedezni maguknak ezt az eleganciát, és valljuk be némi dekadenciát is sugárzó pohárfajtát.

Olvasta már korábbi cikkünket a koktélos poharak történetéről?

Forrásaink voltak: 1, 2

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok