Hirdetés

Vajon máshogy ízlene az Old Fashioned, a Dirty Martini vagy a Cosmopolitan, ha az italt elválasztanánk a hozzá tartozó, jellegzetes alakú koktélpohártól? Vagy koktélfogyasztáskor a pohár formájának egyáltalán nincs is jelentősége?

Hirdetés

A kérdések megválaszolására egy jó nevű amerikai bártendert, Ivy Mixet kérték fel. A brooklyni Leyenda nevű koktélbár tulajdonosát 2015-ben az USA legjobb bártenderének választották, és Ivy vezetékneve egyébként meglepő módon nem felvett név, elmondása szerint tényleg Mixként anyakönyvezték.

„A” klasszikus koktélpohár: a Martini pohár

A Martini pohár sokak számára maga „a” koktélpohár. Különösen amióta a Szex és New York című sorozat főszereplői számolatlanul itták belőle a Cosmopolitan koktélokat. A vékony talpon álló, V-alakú pohár népszerűségének eredete a történet szerint az amerikai szesztilalom korához kötődik.

Egy razzia alkalmával ugyanis a széles szájú pohár tartalmát jóval gyorsabban ki tudták üríteni a zugkocsmák pultosai,

ezért elkezdték nagyobb becsben tartani a többinél. Ez persze egy jól hangzó sztori, annyi azonban biztos, hogy a pohár az 1925-ös párizsi Világkiállításra készült, mint a korabeli, kerekded formájú pezsgőspohár egyenes vonalú, modernizált változata.

imgur.com

Manapság a Martini poharak közül a nagyobb, 9 unciás, azaz kicsivel több, mint két és fél decis változatok vannak forgalomban. Ivy Mix nincs túl jó véleménnyel róluk: mivel túl nagyok, könnyen felborulnak, ráadásul az ital is gyorsabban felmelegszik bennük.

Ha egy pohár férfi lenne

A bourbon whiskyvel és édes vermuttal készülő Boulevardier-t, akárcsak a klasszikus Old Fashioned-t, a hagyományos metódus szerint a bártender ugyanabban a pohárban készíti el, amelyben felszolgálja. Emiatt praktikusabb zömökebb, talpatlan poharat választani hozzá, amelyikben jobban el lehet keverni a hozzávalókat.

@OldFWeek Twitter

A konyak alapú és némi abszinttal megcsavart Sazerac koktél a klasszikus recept szerint szintén talpatlan, hengeres, vagyis úgynevezett Old Fashioned pohárban készül. Ivy Mix szerint ehhez az italhoz érdemesebb felfelé kissé szűkülő poharat választani, hogy a koktélhoz tett leheletnyi abszint aromái minél jobban érvényesüljenek.
Olvasta már korábbi cikkünket minden koktél őséről, a klasszikus Old Fashionedről? Dehogyis régimódi: a koktélok gentlemanje

Világhíres nők keblének mintájára: coupe

A lapos, széles szájú pezsgőspohár eredetéhez szintén kötődik egy legenda. A történet szerint a pohár alakja XV. Lajos francia király szeretője, Madame Pompadour egyik keblét formázza. Más források Marie Antoinette-et, Napóleon feleségét, Josephine császárnőt vagy más híres (és kétes erkölcsű) francia hölgyet említenek. Bár a történt kétségkívül pikáns, kevés az esély rá, hogy van igazságalapja. Ezt a pohárfajtát ugyanis Angliában már jóval korábban is használták.

imgur.com

Manapság a széles szájú pezsgőspoharat elsősorban koktéloknak tartják fenn, míg a pezsgőt a szűkebb, hosszúkás, úgynevezett flute poharakból isszuk. Ezekből ugyanis sokkal nehezebben tudnak elszökni az értékes buborékok. A flute poharak kis űrtartalma miatt attól sem kell tartanunk, hogy egyszerre túl sok italt töltenénk magunknak, így a pezsgőnk vagy champagne-unk idő előtt felmelegedne.
movie.quotess1 / Instagram

És a mixernő válaszai

A koktélpohár alakja és az üveg vastagsága kétségtelenül kihat arra, hogy milyen gyorsan melegszik fel a kezünkben az ital, és milyen gyorsan szöknek ki belőle a buborékok, nem utolsósorban pedig az aromák. Ivy Mix szerint azonban az sem elhanyagolható szempont, hogy mi mindent sugall számunkra a pohár alakja.

Egy eleganciát sugárzó, könnyed pohárból ugyanis teljesen másképp ízlik a koktél.

Ráadásul egy kecses és törékeny pohárral a kezünkben mi magunk is másképp fogunk viselkedni, mint például egy zömökebb, férfiasabb Old Fashioned pohárral.Ivy Mix bártulajdonosként azt tekinti a legfontosabbnak, hogy a vendég akkor is jól érezze magát, ha egy korábban ismeretlen koktélt rendel ki magának. A félreértések elkerülése végett ezért bárjának koktéllapján egy kis ábra mutatja a pohár formáját, amelyben az italt felszolgálják.
Az Idea Channel Ivy Mix bártenderrel készült videóját ITT tudjuk megnézni.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS
Tovább olvasok