Hirdetés
Hirdetés

Kincsek a hűtőből: olasz tészták néhány hozzávalóból – Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2020. április 26.
Amikor azt hinnénk, hogy semmi nincs otthon, kiderülhet, hogy több remek klasszikus olasz tésztaételrevalót is rejt a kamra és a hűtő. Karanténkonyháról még szó sem volt, amikor Gianni már rendszeresen mesélt arról, hogy ne gondoljuk túl az olasz tésztaételeket: az ideális „primo piatto” nem halmozza az alapanyagokat, sőt. Főszerepben a tészta, mellékszerepben pedig mindössze néhány hozzávaló. Gianni mesél!
Hirdetés

Most sok háztartásban aktuális a kérdés: a legtöbben most otthonmaradásra kényszerültünk, így sokkal több időt is töltünk a konyhában. Ha nincs kedvünk – márpedig kinek volna mindig? – többórás hadműveletekhez a konyhában, mégis szeretnénk meleg ételt az asztalra tenni, az olasz tészták világa is a segítségünkre lehet.

Az időspóroláson kívül most sok családban előkerülhet egy másik sajnálatos szempont is: sokak kényszerülnek takarékoskodni most a bevásárláskor, főzéskor. Nem kell tehát feltétlenül mindig húsos, sajtos, tojásos, mindentbele ételekben gondolkodni ahhoz, hogy finom ízek határozzák meg az étkezéseinket.

A magyar konyha is erős persze ebben. Gondoljunk csak a krumplis tésztára, tojásos nokedlire, a túrós tésztára pörccel, vagy a temérdek édes meleg tésztára, mint a grízes, a diós, mákos vagy az édesen fogyasztott túrós tészta. Szintén rendkívül egyszerű étel a nokedlivel kínált zöldborsópörkölt, amelyet múlt héten éppen a feleségemmel, Zitával készítettünk el ebbe a sorozatba. Egy finom ételhez tehát nem kitétel a több tucat hozzávaló, hadd adjak néhány egyszerű, de nagyszerű tippet, ha kifogytatok volna az ötletekből és az extrább alapanyagokból!

Induljunk ki abból, hogy az olaj, a só és a bors alapfelszereltség a háztartásokban. Bontott vagy bontatlan száraztészta akkor is akad a legtöbb konyhában-kamrában, ha nem készülünk előre egy olasz vacsorához. A fokhagymát vettem még szintén alapkelléknek, hiszen ez egy olyan fantasztikus zöldség, ami valójában inkább fűszere az ételeknek. Ha jól belegondoltok, kevés étel készül fokhagyma nélkül!

Én a csípős paprikát is ide sorolom, de ez legyen opcionális, hiszen sokan nem szeretik. Aki viszont igazán szereti a csípőset, szívesen teszi bármilyen ételbe, amibe illik.

Vegyük tehát alapnak:

- egy olasz tésztaféle
- olívaolaj
- só
- bors (lehetőleg frissen őrölt)
- fokhagyma
A receptek 4 főre szólnak.

Amikor azt gondolnánk, semmi nincs otthon: Aglio e olio

A cucina povera, azaz a szegény ember konyhája valójában a stabil alapját adják az olasz konyhaművészetnek. És

a szegény nem jelent szegényest! Egyszerű, laktató és szerethető ételek ezek.

Az pedig most is igaz, hogy minél jobb minőségű (lehetőségünk szerint extraszűz) olívaolajat használunk; ha zamatos magyar fokhagymát teszünk bele, és nem a sokkal kevésbé ízes kínait, és van friss, illatos petrezselymünk, egy egyszerűségében tökéletes tésztaétel kerülhet az asztalunkra. Fokhagymarajongóknak megsúgom, hogy akár több fokhagymát is elbír...

  • 400 gramm spagetti
  • 150 ml olívaolaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • friss petrezselyem, chilipehely, só ízlés szerint
A képen friss tárkonnyal szerepel

Zöldpesztós tészta (lustáknak): Linguini al pesto genovese

Linguini, fettucine, tagliatelle... Egyikkel sem fogunk tévedni. A linguini tészta átmenet a tagliatelle (metélt) és a körmetszetű spagetti között, és ez a tészta, mind pedig a bazsalikomos zöldpesztó is Genovából származik. Én most a lustáknak szóló receptet adtam meg, hiszen előre elkészített (bolti) pesztóval is finom lehet – márpedig sok magyar háztartásban lapul a hűtőben, spájzban zöldpesztó. Ha pedig van otthon alapanyagunk elkészíteni a frisset, íme a receptem! Így még élénkebbek lesznek az ízei. A parmezán elhagyható róla, de tökéletes kiegészítője.

  • 400 gramm linguine
  • kb. 200 ml zöldpesztó (üveges)
  • 1 gerezd fokhagyma – ízlés szerint elhagyható, hiszen maga a pesztó is fokhagymás
  • parmezán ízlés szerint
  • só ízlés szerint

A kakukktojás: Fettucine all’arancio – naranccsal!

Hoppá, egy pasta gyümölccsel! Mégpedig naranccsal. A citrusféle adta édes ízhez hozzáad a reszelt narancshéj fanyarsága, mindezt pedig frissen őrölt borssal fogjuk feldobni! Nem kell megijedni, nagyon szeretik egymást ezek a hozzávalók. A vaj pedig egy kellemes, zsíros közeget ad nekik, amelyben szépen kibontakozik a narancs íze, és körbeöleli a fettucine tésztát. Ha tehetjük, kezeletlen héjú narancsot használjunk, hiszen nem csak a narancslére, hanem a reszelt narancshéjra

  • 400 gramm fettucine
  • 90 gramm vaj
  • 120 ml frissen facsart narancslé
  • 2 tk. reszelt narancshéj
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint

A csípős klasszikus: Penne all’arrabbiata

Arrabbiata, azaz csípős, „dühös”. Szintén egy tökéletes hús nélküli recept. Bár sok receptben írnak bele pancettát is, nem szükséges bele semmi szalonnaféle. A jó minőségű olasz paradicsom a kulcsa, hogy igazán ízes legyen. A chilipehely sem szentírás, ha friss vagy darált, krémes csípős paprikánk van, az is jó lesz bele. Jó étvágyat!

  • 500 gramm penne
  • 100 ml olívaolaj
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv paradicsom (400 g töltősúllyal)
  • chilipehely
  • friss petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • parmezán vagy pecorino romano ízlés szerint

Jó főzést és jó étvágyat kívánok nektek!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!

Legyetek jók!
Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram