Most sok háztartásban aktuális a kérdés: a legtöbben most otthonmaradásra kényszerültünk, így sokkal több időt is töltünk a konyhában. Ha nincs kedvünk – márpedig kinek volna mindig? – többórás hadműveletekhez a konyhában, mégis szeretnénk meleg ételt az asztalra tenni, az olasz tészták világa is a segítségünkre lehet.
Az időspóroláson kívül most sok családban előkerülhet egy másik sajnálatos szempont is: sokak kényszerülnek takarékoskodni most a bevásárláskor, főzéskor. Nem kell tehát feltétlenül mindig húsos, sajtos, tojásos, mindentbele ételekben gondolkodni ahhoz, hogy finom ízek határozzák meg az étkezéseinket.
A magyar konyha is erős persze ebben. Gondoljunk csak a krumplis tésztára, tojásos nokedlire, a túrós tésztára pörccel, vagy a temérdek édes meleg tésztára, mint a grízes, a diós, mákos vagy az édesen fogyasztott túrós tészta. Szintén rendkívül egyszerű étel a nokedlivel kínált zöldborsópörkölt, amelyet múlt héten éppen a feleségemmel, Zitával készítettünk el ebbe a sorozatba. Egy finom ételhez tehát nem kitétel a több tucat hozzávaló, hadd adjak néhány egyszerű, de nagyszerű tippet, ha kifogytatok volna az ötletekből és az extrább alapanyagokból!
Induljunk ki abból, hogy az olaj, a só és a bors alapfelszereltség a háztartásokban. Bontott vagy bontatlan száraztészta akkor is akad a legtöbb konyhában-kamrában, ha nem készülünk előre egy olasz vacsorához. A fokhagymát vettem még szintén alapkelléknek, hiszen ez egy olyan fantasztikus zöldség, ami valójában inkább fűszere az ételeknek. Ha jól belegondoltok, kevés étel készül fokhagyma nélkül!
Én a csípős paprikát is ide sorolom, de ez legyen opcionális, hiszen sokan nem szeretik. Aki viszont igazán szereti a csípőset, szívesen teszi bármilyen ételbe, amibe illik.
Vegyük tehát alapnak:
- egy olasz tésztaféle
- olívaolaj
- só
- bors (lehetőleg frissen őrölt)
- fokhagyma
A receptek 4 főre szólnak.
Amikor azt gondolnánk, semmi nincs otthon: Aglio e olio
A cucina povera, azaz a szegény ember konyhája valójában a stabil alapját adják az olasz konyhaművészetnek. És
a szegény nem jelent szegényest! Egyszerű, laktató és szerethető ételek ezek.
Az pedig most is igaz, hogy minél jobb minőségű (lehetőségünk szerint extraszűz) olívaolajat használunk; ha zamatos magyar fokhagymát teszünk bele, és nem a sokkal kevésbé ízes kínait, és van friss, illatos petrezselymünk, egy egyszerűségében tökéletes tésztaétel kerülhet az asztalunkra. Fokhagymarajongóknak megsúgom, hogy akár több fokhagymát is elbír...
- 400 gramm spagetti
- 150 ml olívaolaj
- 3-4 gerezd fokhagyma ízlés szerint
- friss petrezselyem, chilipehely, só ízlés szerint
Zöldpesztós tészta (lustáknak): Linguini al pesto genovese
Linguini, fettucine, tagliatelle... Egyikkel sem fogunk tévedni. A linguini tészta átmenet a tagliatelle (metélt) és a körmetszetű spagetti között, és ez a tészta, mind pedig a bazsalikomos zöldpesztó is Genovából származik. Én most a lustáknak szóló receptet adtam meg, hiszen előre elkészített (bolti) pesztóval is finom lehet – márpedig sok magyar háztartásban lapul a hűtőben, spájzban zöldpesztó. Ha pedig van otthon alapanyagunk elkészíteni a frisset, íme a receptem! Így még élénkebbek lesznek az ízei. A parmezán elhagyható róla, de tökéletes kiegészítője.
- 400 gramm linguine
- kb. 200 ml zöldpesztó (üveges)
- 1 gerezd fokhagyma – ízlés szerint elhagyható, hiszen maga a pesztó is fokhagymás
- parmezán ízlés szerint
- só ízlés szerint
A kakukktojás: Fettucine all’arancio – naranccsal!
Hoppá, egy pasta gyümölccsel! Mégpedig naranccsal. A citrusféle adta édes ízhez hozzáad a reszelt narancshéj fanyarsága, mindezt pedig frissen őrölt borssal fogjuk feldobni! Nem kell megijedni, nagyon szeretik egymást ezek a hozzávalók. A vaj pedig egy kellemes, zsíros közeget ad nekik, amelyben szépen kibontakozik a narancs íze, és körbeöleli a fettucine tésztát. Ha tehetjük, kezeletlen héjú narancsot használjunk, hiszen nem csak a narancslére, hanem a reszelt narancshéjra
- 400 gramm fettucine
- 90 gramm vaj
- 120 ml frissen facsart narancslé
- 2 tk. reszelt narancshéj
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
A csípős klasszikus: Penne all’arrabbiata
Arrabbiata, azaz csípős, „dühös”. Szintén egy tökéletes hús nélküli recept. Bár sok receptben írnak bele pancettát is, nem szükséges bele semmi szalonnaféle. A jó minőségű olasz paradicsom a kulcsa, hogy igazán ízes legyen. A chilipehely sem szentírás, ha friss vagy darált, krémes csípős paprikánk van, az is jó lesz bele. Jó étvágyat!
- 500 gramm penne
- 100 ml olívaolaj
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv paradicsom (400 g töltősúllyal)
- chilipehely
- friss petrezselyem
- só, frissen őrölt bors ízlés szerint
- parmezán vagy pecorino romano ízlés szerint
Jó főzést és jó étvágyat kívánok nektek!
Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!
Legyetek jók!
Gianni
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.