Gianni számtalan világhíres olasz étel készítését osztotta meg már velünk, ezenkívül rendszeresen mesél olyan ételekről, amelyeket kizárólag ott és úgy készítenek az olaszok, ahogyan azt a helyi termények és a konyhai hagyományok lehetővé teszik.
Egy kis játékos megfordításként most egy olyan ételt kértünk tőle, ami itt, Magyarországon számít helyinek és könnyen elkészíthetőnek. Gyorsan egy olyan recept került elő, amit a feleségének, Debreczeni Zitának köszönhetünk, aki Giannival együtt le is főzte nekünk ezt az ételt.

Fotó: Gianni
"A zöldborsópörkölt régi jászsági ételnek számít Nem hiányzik belőle a hús, így is laktató, különösen tejföllel, ahogyan Zita ajánlja. Ne lepődjünk meg: az általuk készített ételben nincsen se paradicsom, se paprika, sőt fokhagyma sem, de tájanként és ízlés szerint ez bátran bővíthető" – mondja Zita.
"A nokedli viszont alap. Ez sem rizzsel, sem tésztával nem helyettesíthető."

Fotó: Gianni
„Meghívtak minket egy főzőversenyre Tamásiba” – meséli Zita – „de vadhúsból készült pörköltek et kértek. Mi két bográccsal készültünk, én pedig beálltam a kis borsópörköltemmel, és amikor elkészült, olyan sor állt a bográcsom mellett, mintha nem is egy zöldségpörköltről lenne szó. Tehát
nem kell megijedni a zöldségalaptól! Egy teljes értékű és emlékezetes ételt kapunk."
Gianni (és Zita) tanácsai a zöldborsópörkölt készítéséhez:
- A legfinomabb friss, zsenge zöldborsóból, de mélyfagyasztott borsóból is tökéletes!
- Elkészíthető konzerv zöldborsóból is, így azonban nem lesz olyan finom, amiért ezt a receptet közöljük – ezt nem ajánlja Gianni és Zita.
- Az autentikus készítés szerint sokan egy kicsit megpirítják főzés előtt. Csak a friss, zsenge borsóval tegyük ezt! Így kap egy pici kérget a zöldség. Ha esetleg konzervből dolgoznánk, semmiképpen ne pirítsuk, mert szét fog esni.
- Ahogyan látszik is a receptből, bőven jut bele az édes-nemes magyar pirospaprikából. Ajánlott így készíteni, és aki csípősen szereti, utólag tegyen bele!

Fotó: Gianni
- Mint bármelyik pörkölt esetében, üvegesre pirítjuk a hagymát.
- A lepirított hagyma után mehet bele a pirospaprika. Azonnal felöntjük egy kis vízzel, hogy ne keseredjen meg.
- Nehéz megmondani, hogy az alább megadott pirospaprika megfelelő-e... A pontos arány függ attól, hogy mennyire szeretjük ezt a fűszert.
Frissen nem olyan finom, mint néhány óra múlva, vagy akár másnap. Jót tesz neki, ha egy kicsit összeérnek az ízek.

Fotó: Gianni
Hozzávalók a zöldborsópörkölthöz:
- 500 gramm zöldborsó
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál pirospaprika
- 2 evőkanál libazsír pörköltalapnak
- só, bors ízlés szerint
- tejföl ízlés szerint

Fotó: Gianni
Hozzávalók a nokedlihez:
- 300 gramm búzaliszt
- 250 ml víz
- 1 tojás
- csipetnyi só

Fotó: Gianni
Süssön együtt pizzát is Giannival!

A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.