A legtöbb desszertnek kifejezetten szövevényes vagy megannyi homályos folttal teli története van, és a sokak által rajongott aranygaluska is ezek közé tartozik. Amit biztosan ki lehet róla jelenteni, az az, hogy magyar eredetű, vagy legalábbis biztosan a Kárpát-medencéből származik. Ami kevésbé egyértelmű, az az, hogy miért ezt a nevet kapta, ugyanis a tésztája legkevésbé sem hasonlít a galuskáéhoz.
Az aranygaluska nemcsak egy egyszerű sütemény, hanem egy egész kultúránk része. A magyar családok gyakran készítik ünnepi alkalmakkor, különleges eseményekre vagy egyszerűen csak a szeretteik kényeztetésére. Elkészítése és felszolgálása is igazi közösségi élményt jelent, amely összekapcsolja az embereket és megőrzi a hagyományokat.
Az egészen biztos, hogy a története legalább 1862-ig visszanyúlik, ugyanis egyrészt ekkor található róla az első feljegyzés, méghozzá a Czuczor-Fogarasi magyar értelmező szótárban, másrészt pedig nem más, mint Jókai Mór is írt róla a Vasárnapi Újságban 1862. július 6-án. A cikkben, amely a „Nemzeti eledeink” címet viselte, számos magyar ételt vett sorra.
Aranygaluska a Fehér Házban
Érdekesség, hogy az édesség nem csupán hazánkban, hanem Amerikában is igen jelentős népszerűségnek örvendett, például már az XX. században is meg lehetett vásárolni magyar és zsidó pékségekben. Mivel az ott szintén kedvelt majomkenyérre, vagyis monkey bread-re eléggé hasonlított, így sokan összetévesztették, és végül rajta is maradt ez a név. Egyes források szerint Nancy Reagen is a rajongói közé tartozott, így a magyar eredetű finomság egészen a Fehér Házig jutott.
Aranygaluska, ahogyan a FELIX Kitchen&Barban készítik
„Nyitása óta a vendégek óriási kedvence a Budapesten egyedülálló kétszemélyes signature aranygaluskánk. A különlegessége és a trükkje az, hogy nincs benne trükközés. Alapvető fontosságú, hogy tiszteljük az alapanyagokat és betartsuk a pontos dagasztási, kelesztési, pihentetési és sütési időket, valamint a megfelelő hőfokot. Az igazi dió, vanília és vaj a nélkülözhetetlen hozzávalók, amelyek biztosítják a puha és gazdag ízeket. Az eltérés a többi aranygaluskához képest talán a befektetett munkában rejlik – ez képes kiemelni a sorból. Ehhez a legfontosabb, hogy annyiszor készítünk, dagasztunk tésztát ahányszor szükséges és mindig frissen, adagonként sütjük vendégeinknek” – avatott be minket a részletekbe Katona Dániel, a FELIX Kitchen&Bar executive séfje.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.