Ez persze annyira nem meglepő, rengeteg a szakács-szakmához köthető betegség: a szív- és tüdőbajoktól egészen az alkohol miatt kialakuló májbetegségekig terjed a skála, de ide sorolják a munkahelyi baleseteket is.
Azzal a Munchies cikke sem mond sok újat, hogy konyhán dolgozni kemény dolog: heti 70-80 óra fizikai munka, egész nap stressz, kevés alvás, a váltott műszakok megoldása szinte lehetetlen. Ami szomorú, hogy Victor Wågman, a koppenhágai Bror étterem tulajdonosa és a Noma korábbi sous chefje nem igazán lát lehetőséget a változásra: a technológiai fejlődés sem segít, mivel a konyhai túlnyomó részét manuálisan végzik.
Mondjuk a szakma alapjaiban nem különbözik a világon, mert amennyit egy dán dolgozik, amennyi cigarettát elszív egy nap vagy stresszel a szerviz miatt, az nagy valószínűséggel Magyarországon sincs másképp.