Hirdetés
Hirdetés

A Chateau Visz az Év Étterme 2010 győztese

SZERZŐ: DiningGuide
2011. január 20.
A Balatontól nem messze található Chateau Visz nyerte el a Gösser Bock - Dining Guide díjat, vagyis ez lett a 2010-es Év Étterme. A tavaly séfet váltott kastélyszálló éttermét egy 60 fős társadalmi zsűri találta a legjobbnak. Az Onxy és a Babel is díjjal tért haza.
Hirdetés

A Balatontól nem messze található Chateau Visz nyerte el a Gösser Bock - Dining Guide díjat, vagyis ez lett a 2010-es Év Étterme. A tavaly séfet váltott kastélyszálló éttermét egy 60 fős társadalmi zsűri találta a legjobbnak. Az Onxy és a Babel is díjjal tért haza.Idén tevékenységünket a határon túlra, egész Közép-Európára kiterjesztve szeretnénk minden eddiginél szélesebb közönséget megmozgató rendezvényeket szervezni, amelyek folyamatos kulináris pezsgést, színes és változatos ínyenc programokat biztosítanak a gasztronómia iránt érdeklődő, egyre szélesebb közönségnek. A gasztronómiai megújulás a közép-kelet-európai térségben nálunk indult be először, és külföldi kalauzok itt jegyzik a legtöbb, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő éttermet. Jó úton járunk, hogy Budapest váljon a régió kulináris fővárosává. Ehhez szeretne a Dining Guide a maga eszközeivel hozzájárulni - indította a díjátadó estet Wiszkidenszky András, a Dining Guide kiadója, a zsűri elnöke.

Wiszkidenszky András fotó: Nagy Balázs

A Dining Guide étteremkalauz 2010-ben már hatodik alkalommal hirdette meg az Év Étterme címért zajló versenyt. A zsűri először tízre szűkítette a díjra esélyes éttermek listáját, majd az év végéig, a TOP10 többszöri tesztelése után hozta meg döntését. A címet ezúttal a Chateau Visz nyerte el. A Balatontól néhány kilométerre található kastélyszálló étterme tavaly konyhafőnököt váltott. Erik Schröter helyét a korábbi séfhelyettes, Stefan Gebhardt vette át, aki másképp és más alapanyagokat használ, mint mentora, de a kiindulási alap hasonló. Csakúgy, mint elődje számára, Gebhardtnak is a regionalitás az egyik legfontosabb. Szeret játszani az ázsiai ízekkel és alapanyagokkal is. A magyar konyha fűszeres, erőteljes ízű, de a fűszerezés néha nagyon nehéz. Az ázsiai fűszerezéssel is hasonlóan intenzív ízeket lehet elérni - vallja, csak könnyebb formában.
Különdíjak

Az Onyx éttermet a séfek díjazták fotó: Nagy Balázs

2010-ben a Dining Guide a top éttermek séfjeit is megszavaztatta, hogy kiderüljön ők melyik hazai éttermet tartják legtöbbre. A Séfek díjazottja a Gerbeaud ház ékköve, az Onyx étterem lett. A Ház több konyháját vezetőként Szulló Szabina irányítja. Egy-egy területen ugyan vannak helyettesei, akik az adott részlegekért felelősök, de a szakácsok munkáját ő fogja össze, és ő biztosítja a szükséges kereteket (menük összeállítása, alapanyagok, stb.) is. Az Onyxban séfhelyettesként a többszörös Hagyomány és Evolúció verseny-győzte, Széll Tamás segíti (akivel a magánéletben is egy párt alkot). Szulló jelenleg téli pihenőjét tölti, ami munkával is telik, lévén, hogy az Onyx átalakulás előtt áll.

Pesti István tradicionális ételeket megújító degusztációs menüiért kapott díjat fotó: Nagy Balázs

A Diningguide.hu gasztroportál szerkesztősége egy további különdíjat is kiosztott. A kortárs magyar ételsoraival brillírozó Pesti István, a Babel Delicate étterem séfje vette át a díjat a hazai csúcsgasztronómiában egyedülálló, tradicionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért. A rendkívül precíz konyhát vívő, éppen ezért valódi összpontosítást igénylő munkához a séf sok háttérmunkát végez. „Nem vagyok az a típus, aki leül, és kapásból papírra vet húsz olyan ételt, amit bármikor felszolgálhatunk olyan jó. Hosszú hónapok, millió információ, rengeteg átnyálazott oldal, gondolkozás – ennek az eredménye egy étlap. Ötletekért, inspirációért nyúlunk egy-egy folyóirathoz, külföldi étteremhez, séfhez, majd ezt próbáljuk meg a hazai környezetre adaptálni” – nyilatkozta nekünk korábban Pesti.
Sörös recept pályázatok

Cseh Róbert és Tóth Attila a sörös pályázat győztesei fotó: Nagy Balázs

A Dining Guide a Gösser Bockkal karöltve pályázatot hirdetett, amelynek célja a legjobb sörrel készülő ételek és receptjeik bemutatása. A beküldött recepteket a DiningGuide.hu Sörmustra rovatában közöltük. A gasztrobloggerekből álló zsűri Tóth Attila receptjét találta legjobbnak. A különösen ötletes sörrel „töltött” kacsamellet Horasz készítette el a gálán. A közönségdíjas recept szerzője Cseh Róbert, akit szintén értékes ajándékokkal jutalmaztak a verseny kiírói.

Győrffy Árpád veszi át a legjobb sörös étel díját fotó: Nagy Balázs

Ezzel párhuzamosan zajlott a TOP10 étterem vetélkedése a legjobb sörös étel díjáért. A magyar gasztronómia zászlóshajói összemérték szaktudásukat és kreativitásukat az eleddig a csúcsgasztronómiában némileg mellőzött sör tekintetében. A különdíjat a Dining Guide társadalmi zsűrije az Alabárdos étteremnek ítélte. A nyúlgerinc barnasör mártásban a gála közönségét is meggyőzte. Az Alabárdos étterem csapata ausztriai gasztrotúrán vehet részt a Gösser Bock jóvoltából.
2010. TOP10 étterme és az általuk a gálán felszolgált ételek
(abc sorrendben)

A top10 fotó: Nagy Balázs

Alabárdos
Elsőként egy új szereplő ebben a mezőnyben. Az Alabárdost ugyan tavaly különdíjjal jutalmazta a Dining Guide, a Budai Vár legjobb étterme azonban most szerepelt először a top10 között. Bicsár Attila séf és a keze alá dolgozó tehetséges fiatalok céltudatosan törnek az élre a legkülönbözőbb versenyeken.
Gála-fogás:
Pásztortarhonya
Kacsa részletek lencsével
Nyúlgerinc barnasör mártásban

Aranyszarvas

A Tabán patinás étterme is új a listán, de egyébként több száz éves múltra tekint vissza. Idén Fekete Antonió vette át a konyhát, aki többek között a Lou Lou-ban is dolgozott, majd külföldön, egyebek között egy ír fine dining étteremben tökéletesítette tudását.
Gála-fogás:
Kacsamáj krém házi sütésű kenyérrel
Csokoládé 70% vajkaramell öntettel

Babel Delicate

A Váci utcai éttermet a tekintélyes Gault Millau kalauz már a második alkalommal 15 ponttal az egyik legnívósabb fővárosi helynek minősítette. Kortárs magyar menüjük a műfaj egyik legjobbja, Pe
sti István konyhafőnök pedig az ország talán legszebben tálaló konyhafőnöke.
Gála-fogás:
Nyúlpástétom zölddió sajttal és céklalekvárral
Maracuja zselé
Bock Bisztró
A Dining Guide díj 2008-as nyertese kétségtelenül az ország egyik legnépszerűbb étterme. Legnagyobb szerepe ebben nyilvánvalóan a konyhafőnök-tulajdonosnak, Bíró Lajosnak van, akinek kézjegye: személyisége, jókedve és humora akkor is érződik a vendéglőben, amikor ő maga nincs ott. Mostanság reggelivel is kínálja a betérőket, melybe a vietnámi húsleves és gőzölt tésztabatyut is belefér.
Gála-fogás:
Kóstoló a tegnapi vágásból
Békacomb Toulouse-Lautrec kacsamájjal

Chateau Visz

Stefan Gebhart tavaly vette át a konyhát korábbi mesterétől, Erik Schrötertől. A Balatontól délre fekvő Viszben lévő kastélyszálló a modern magyar konyha egyik legjelesebb műhelye. Filozófiájuk szerint egy séfnek az a feladata, hogy éljen a környék adottságaival és azt ételeivel bemutassa. A Népszabadság Top 50 éttermében tavaly az első helyet szerezte meg.
Gála-fogás:
Sütőtökleves különböző textúrákban
Fűszeres kenyér libamáj mousse-szal

Costes

A Ráday utcai étterem a világszínvonalú csúcsgasztronómia hazai bástyája. A Ferran Adriá éttermében tanult portugál Miguel Rocha Vieira konyhafőnök idén visszatért az immár Michelin-csillagos Costesbe, és a Gault Millau kalauztól is begyűjtött 17 pontot.
Gála-fogás:
Marinált cékla kecskesajttal és dióval
Homár saláta, jégcsapretek escabeche wasabi majonézzel
Csalogány 26
Az első „új hullámos” éttermek között volt, ahol a konyha alárendeli magát az alapanyagnak és az évszaknak, a minőségi ebéd műfaját is ők honosították meg. Az egyik legtehetségesebb magyar séf, Pethő Balázs kiváló érzékkel alkalmazza a csúcstechnológia vívmányait, ételei színesek és harmonikusak.

Fausto’s

1994-ben, Velence, London és New York híres éttermeiben séfként eltöltött évek után Fausto Di Vora Budapest szívében megnyitotta a város egyik legnépszerűbb és legelismertebb olasz vendéglátóhelyét. A minőségi olasz konyha minden rejtelmét bemutató étterem két alkalommal is elnyerte a Dining Guide díját.
Gála-fogás:
Szarvasgombás rizotto mangalicapofával
Lazaccal és tengeri sügérrel töltött ravioli sütőtökkrémmel
Kistücsök
A Kistücsök intézmény, azon kevés éttermek egyike, amelyért akár a tél kellős közepén is érdemes a Balatonra utazni, sokan meg is teszik. Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf párosa évtizedes barátságon alapul. A regionalitás és szezonalitás alapelveit szem előtt tartva haladnak a hagyományos magyar konyha megújításának útján.
Gála-fogás:
Házi füstölt kolbász diós savanyú káposztával
Nyúl dagadó sárgaborsó pürével
Onyx
Az Onyxban tudják, hogy a hagyományos főzési technikák, módszerek elengedhetetlenek az innovatív gasztronómiában és ez a Gerbeaud házban működő étterem majd minden kreációján érezhető. Mivel az étterem szorosan kapcsolódik a Gerbeaud cukrászatához, azon éttermek egyike, ahol a desszert is meghatározó élmény.
A Gösser Bock – Dining Guide Díj:

A díj névadója, a Gösser fotó: Nagy Balázs

A 2004–ben alapított Dining Guide díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. A díjat társadalmi notabilitásokból, üzletemberekből, diplomatákból, gasztrobloggerekből és gasztronómiai újságírókból álló „ínyenc” zsűri adományozza Magyarország legjobb éttermének. 2005-ben a Fausto’s, 2006–ban a Lou Lou étterem nyerte el a fődíjat, 2007–ben ismét a Fausto’s éttermet érte az elismerés. 2008-ban a Bock Bisztró, míg tavaly a Costes nyerte el az Év Étterme címet – röviddel mielőtt a Michelin kalauz neki ítélte Magyarország első csillagát. A díj névadó szponzora 2010-ben a Gösser Bock, így a díj neve is Gösser Bock – Dining Guide díjra módosult. A tízes listán szereplő éttermeket a második körben a zsűri tagjai egytől tízig terjedő skálán értékelik. Az év végéig tartó értékelés egyik legfontosabb eleme, hogy a nemzetközi éttermi választékot is jól ismerő ínyencek általános gasztronómiai és fogyasztói szempontok szerint vizsgálódnak. Ezek alapján választják ki az év hátralévő részében a Gösser Bock - Dining Guide díj nyertesét, az Év Éttermét.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram