A Michelin-kalauz írója bevezetésként a St. Andrea helyszínét méltatja, a nyolcemeletes, modernizált Eiffel Palace-t lenyűgöző építészeti teljesítménynek nevezve. Történelmi kontextusba is helyezték a lokációt, ami francia szemmel külön büszkeség lehet, hiszen Gustave Eiffel francia mérnökhöz köthető, akárcsak a szomszédos pályaudvar. Az Eiffel-palota belső udvarának kovácsoltvas vázát, amelyet Gustave Eiffel cége tervezett, csodával határos módon megmaradt a sarokkupola pusztulásakor, Budapest 1944-es ostroma idején. Az Eiffel-palota történelmi aurája, az előcsarnok hatalmas, 19. századi [egykori] lapkiadójának belterével gyorsan feledésbe merül, amint belépünk a St. Andrea étterembe. Lágy jazz-zene, a falakon sorakozó borosüvegek, érzéki elefántcsontszínű terítő és meghitt világítás kölcsönöz melegséget a helyiségnek – írja a francia étteremkalauz szerzője.
A budapesti vendéglátást a „híres egri borvidéken található St. Andrea Birtok kiterjesztésének szánták, és az étterem szellemiségében hű marad a pincészetet vezető család mélyen vallásos értékrendjéhez.
Az ételek és a kiszolgálás is a jó gyakorlására törekszik – hangoznak a Lőrincz-családtól már oly sokszor hallott szavak, amihez a Michelin-munkatárs hozzáfűzi:
„Tény, hogy a személyzet kedvessége, a tálalás, az ízek, minden egyszerű és elegáns, színpadiasság nélkül."
Kollár Endre séf elmondta, hogy nem szeret túl sok hozzávalót tenni a tányérra, nem szabad érezni az étel mögött a technikát – amivel vendégszemmel csak egyetérteni tudunk.
„Számomra a füst a hatodik íz"
A Michelin Guide megfogalmazása szerint a séf a 2020 ősze óta viselt új pozíciójában boldogan tiszteleg családi gyökerei előtt. Mint írják, a nagyapja vadász volt, és megtanította neki, hogyan kell a vadállatokkal bánni, hogyan kell levágni az állatot, és nyílt tűzön elkészíteni a vadhúst a legtisztább magyar hagyományok szerint.
A Kollár Endre nagymamája receptjét idéző, tarhonyával és szépséges „porcinivel" tálalt dámszarvaspörköltjét nem szabad kihagyni – így a Michelin Guide.
„Igen gyakran kérik tőlem az idősebb hölgyek a receptjeimet. Felismerik a hagyományos ételek ízét, de nem tudják megmondani, hogyan készítettem el őket" – idézik a séfet.
A St. Andrea menüjének kóstolását így összegzi a szakíró: bár az adagok elegánsan kisméretűek, az ételek érzete mégis bőséges, szívből jövő és pazar."
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.