Évente bukkannak fel az újabb séf ranglisták, a The World's 50 Best Restaurants azonban továbbra is tartja irányadó voltát, és a leginkább mérvadó listának tekinthető. Minden évben külön figyelem irányul a világ legjobb női séfjének járó díjra. Magának a női séf különdíjnak a létjogosultságát sokan is vitatják, kissé abszurd módon éppen 2016 legjobb női séfje, Dominque Crenn is, aki nemes egyszerűséggel egy “hülye” dolognak nevezte. A témáról nemrégiben mi is megjelentettünk egy cikket (íme!), azonban kérdésfelvetések ide vagy oda, lássuk, hogy idén ki nyerte az elit™ Vodka World's Best Female Chef Awardot!
Az utóbbi évek egy sokat emlegetett New York-i étterme, a Cosme nem büszkélkedik Michelin-csillaggal, egyszerűen a “jó konyha” kategóriával minősíti a nagy múltú piros étteremkalauz. A mexikói étterem séfjét most viszont világelsővé emelte a World's 50 Best, ami szintén nem kisebb reklám és elismerés, mintha a Michelin Guide megszór csillagokkal egy éttermet.
“Jó családból”
És ezalatt nem Daniela Soto-Innes vér szerinti családját értjük, hanem a szakmait. A Cosme konyhájának élén ugyanis ketten állnak: Enrique Olvera és ő. Az az Enrique Olvera, akinek mexikóvárosi étterme, a Pujol a World's 50 Best Restaurants 2018-as világösszesítésében a 13. hellyel dicsekedhet, maga Olvera pedigt Mexikó leghíresebb séfjének címével. Ők ketten két étterem élén állnak, a sztárséf kategóriájú Olvera nyilván executive szerepkörben: a két New York-i modern mexikói, az Atla és a Cosme is hozzájuk köthető. (Csak egy megjegyzés: óriásit megy az utóbbi években Mexikó. A konyhai “világhatalmak”, Franciaország, Spanyolország és Olaszország mellett az olvasztótégely Egyesült Államok és a köztudatba betört Peru után Mexikó is jeleskedik. Ugyanezen a listán 11. helyen szintén egy mexikóvárosi étterem, a Jorge Vallejo által vezetett Quintonil a Pujolt is beelőzte.)
https://www.instagram.com/p/BubviQAFQxg/
New York Cityben egy utcán belül öt különböző helyen is megtalálható a „legjobb pizza”, a „legjobb sajttorta” – és a sort még lehetne folytatni. Itt aztán szívbaj nélkül kiírják az utolsó, defektes kerekű ételeskocsira is, hogy ott kapni a galaxis legjobb gyrosát. A Cosme azonban tényleg a legjobbak egyike. Taco ügyben egészen biztosan, de persze ne a gyaloglás közben, kézben falatozós verzióra gondoljunk: továbbgondolt konyhát visz mind a Cosme, mind az Atla, mexikói gyökerekkel, valóban tovább-, de nem túlgondolt, letisztult, művészien szép fogásokkal.
https://www.instagram.com/p/BuILwYHFSnV/
Soto-Innes saját bevallása szerint, mióta az eszét tudja, tisztában van vele, melyik pályán szeretne érvényesülbi. Négyévesen, a Montessori-oviban kezdte el érdekelni a főzés, ami egyébként igazán jó reklám a reform módszereket felvállaló óvodának is. Tizennégy évesen bekönyörögte magát egy nagykonyhára, természetesen kulimunkát végzett, de éppen ennek köszönhetően hamar megtanult alkalmazkodni.
https://www.instagram.com/p/Bl0g2YsHafR/
A középiskola után kétsége sem volt afelől, hogy a Le Cordon Bleu College of Culinary Arts lesz a hely, ahol a legtöbbet tanulhat. Még húsz éves sem volt, amikor befejezte a tanulmányait, és azonnal fejest ugrott a munkába. Tapasztalatokat szerezni, minél többet – ez lebegett a szeme előtt.
Készített desszerteket, főzött olyan konyhán, ahol 4-500 vendéget vacsoráztattak meg egy este alatt, miközben a szamárlétra mindegyik fokát végigjárta. Mexikói származású, de egy ideig nem sok köze volt a mexikói ételekhez ott, Amerikában.
Esetében az ambiciózusság nem csupán egy bevett szófordulat, magasra tette a lécet, és egyenesen Enrique Olverának írt, hogy nála szeretne dolgozni. A „nála” a már említett Pujol nevű műintézmény volt, Mexikóváros egyik gyöngyszeme.
Az ötlet bejött, Daniela pedig kiment. Mexikóba.
A családjának sok köze van az ételekhez és a vendéglátáshoz. Erős és hatátozott nők vették körül gyerekkorában, az egyik nagymamája pékséget vezetett, otthon pedig szünet nélkül főzőműsorok mentek a tévében.
Amikor a New York-i Cosmo nyitott, még csak 24 éves volt. Megkapta a konyhafőnöki posztot, öt szakáccsal kezdtek, de egyetlen mosogatójuk sem volt. A konyhában mindenki idősebb volt, mint ő. Mára óriási teammel dolgoznak (a képen ők láthatók), Soto-Innes előtt pedig még mindig egy egész élet áll.
Sok szabadideje nincs, a munkája miatt kénytelen volt kihagyni a húga esküvőjét is, de megígérte neki, hogy a szülésénél vele lesz. Aznap jelentkezett be Obama elnök egy vacsorára az étterembe a feleségével. Ilyen egyszer történik az életben.
https://www.instagram.com/p/BwpAq_GFI13/
Úgy látszik, hogy a The World's 50 Best Restaurants a kezdeti Best Female Chef díjakkal ellentétben, amikor is már több évtizedes, óriási karriert befutott nőket díjaztak – 2011-ben Anne-Sophie Pic, 2012-ben Elena Arzak kapta – most az (egészen) fiatal generáció felé fordult.
A The World's 50 Best Restaurants díjátadójára tavaly Bilbaóban, idén június 25-én Szingapúrban kerül sor.
Olvassa el a cikkben ajánlott korábbi cikkünket is!
Egy fontos kérdést kell feltennünk a “legjobb női séfek” kapcsán
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.