Egy hete, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán, a Várkert Bazár emelvényén ott állhattak a legjobb éttermesek és séfek. Séfek. Nem női vagy férfi séfek, hanem azok, akiknek kiemelkedő teljesítményét aznap este együtt ünnepeltük. Férfiak és nők, magasak és alacsonyabbak, fiatalok és nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezők, szemüvegesek és naturális éleslátók.
A nők aránya nem döngetett tabukat, de hát ez nem a parlament, ahol érdekeket kell képviselni, másrészt ez még mindig egy erősen férfias szakma: így a színpadi arányok egész egyszerűen a pőre valóságot tükrözték. Akárcsak a világ egyéb, hasonlóan rangos eseményein.
Azonban erről eszünkbe jutott valami, amit nem értünk teljesen. Így megkérdeznénk tisztelettel, miért is született meg a World's 50 Best Restaurants-nál a Best Female Chef kategória és ennek régiós verziói (Ázsia, Dél-Amerika), amelyekkel a legjobb női séfeket díjazzák?
A nők emberek. A férfiak is. A konyha pedig nem százméteres síkfutás – még ha sokszor annak is tűnik…–, ahol az esélyek és adottságok miatt joggal létezik férfi és női verseny is. Illetve tovább megyünk: olyan ez, mintha a síkfutásban vegyes nemű és nőnemű számok léteznének csak.
A World's 50 Best Restaurants díjazott egy tehetséges séfet. Az elit ™ Vodka Asia’s Best Female Chef 2019 díja a legjobb női séfnek járó megtisztelő elismerés, amit idén Garima Arora érdemelt ki, aki a lenyűgöző bangkoki étterem, a Gaa alapítója és executive-chefe. Egy évvel ezelőtt a londoni Core étterem vezetője, a Gordon Ramsey-nél edződött Clare Smyth vehette át ugyanezen szerveződéstől a világ legjobb női séfjének járó díjat, akinek éttermét
rendhagyó módon azonnal két Michelin-csillaggal értékelte a Michelin-kalauz, a Core ugyanakkor nem került be a legjobb 50 közé.
Ez hogy lehet? Korábban Ana Roš, a szlovén Hiša Franko fenoménje kapcsán már felmerültek az a gondolat, hogy a díj nem csak abszurd, hanem egyenesen sértő. Ahogy erre Anthony Bourdain és a legendás amerikai séf és közéleti személyiség, Anita Lo már évekkel ezelőtt rámutatott. Azon a tényen nem érdemes vitatkozni, hogy a szakma a nemi arányokat tekintve nem kiegyensúlyozott. Minden további, ami ezt magyarázza vagy konzerválja, már erősen kérdőjeles. A nők nem rendelkeznek külön rendszertani besorolással, nem misztikus lények vagy földönkívüliek.
Egyszerűen emberek. Ez pedig egy szakmai elismerés, szakembereknek.
És nem, nem azon jajongunk, miért nincs több női séf, vagy hogy mi ennek az oka. Csupán az furcsa, hogy a rendkívül befolyásos World's 50 Best Restaurants számára léteznek séfek – és egy külön kategória, a női séfek.
Volna is egy javaslatunk. Ha a World's 50 Best Restaurants megalapítja a Best Male Chef kategóriát, akkor a formális logika szabályai szerint minden rendben lesz, akárcsak a futóversenyeken. De csak formálisan… Ezt természetesen nem gondoljuk komolyan, csupán a dolog nonszensz mivoltára szeretnénk felhívni a figyelmet.
Addig is nézzék meg az Étel, ital, férfi, nő című tajvani filmet! Ang Lee – aki rendkívül nőiesen hangzó neve ellenére férfi – végtelenül emberi látásmódjában a nagy kulturális különbségek ellenére nem fognak csalódni.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.