Hirdetés
Hirdetés

Méhkaptárak, bor, citromligetek – Gianni az Etna vidékéről mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2018. február 18.
Legutóbb majdnem egy évvel ezelőtt, 2017. feburár 27-én éjjel "repedt meg a hegy”, ahogy a szicíliaiak mondják, ha kitör a vulkán.
Hirdetés

A kitörés Cataniából és a népszerű és drága turistacélpontból, Taorminából is jól látható és különösen éjszaka látványos. Az Etna délkeleti kráteréből egy kisebb lávafolyás is elindult, ahogy az gyakori, de a lakott területeket, a lejtők legendás pisztácia- és szőlőültetvényeit egyelőre nem fenyegeti komolyabb veszély. Az Etna (szicíliai nyelven: Mungibeddu) közelében élőknek egyébként ilyenkor nem a láva, sokkal inkább a hamu okoz kellemetlenséget. A füstölgő vulkán és a kitörések különben is megszokottak arrafelé, és szerencsére a vulkán is csak kevéssé befolyásolja a környékbeli falvak lakóinak mindennapi életét.
"Az Etna Európa legmagasabb működő vulkánja. Magassága 3300 méter felett van, s az aktivitástól függően változik. Ha autóval elhagyjuk az Etna kapujának is nevezett Nicolosi városkát, hosszú, kanyargós és szép út visz fel az Etna oldalában, közel 2000 méter magasan fekvő parkolókig, ahol néhány épület és üzlet is áll, s ahol a sífelvonók állomása is található. A 135 km kerületű vulkán tövében, a faiskolákban pálmafákat nevelnek dézsában, s virulnak a terméskő falak közé zárt, védett citromligetek" – mesél Gianni az Etnáról. Ezt az időről-időre kitörő vulkánt  elég jól ismerik a helyiek, akár a kitöréseiről, lávafolyamainak pusztításairól, mindenféle rossz és különc szokásai, akár az általa és körülötte kialakult vulkanikus talajról van szó.

Etna Rosso e bianco DOC
lllatos lesz a tavaszi, nyári levegő, amikor a hegyoldal sárga virágerdőbe borul. Méhészek helyezik el kaptáraikat, s bort is termelnek itt, ahogy a másik híres olasz vulkánnál, a nápolyi Vezúvnál is. Az Etna híres vörösbora az 1968 óta eredetvédett Etna Rosso DOC, amely a Nerello mascalese és Nerello cappuccio borainak házasítása. A Nerello szőlőt leginkább Szicília és Szardína szigetén termesztik. A mascalesea nevét a cataniai Mascari síkságról kapta, ahonnan a szőlő vélhetőleg származik. Az Etna Rosso DOC borok színét és alkoholtartalmát leginkább ennek a szőlőnek a bora adja. A cappuccio változat inkább Szicília északkeleti részén elterjedt és leginkább a mascalese házasítására használják. Genetikai vizsgálatok alapján a Nerello közeli rokonságban áll a Sangiovese szőlővel. Az Etna Rosso DOC borokhoz a szőlőt általában 600 és 950 méteres tengerszint feletti magasság között termesztik. A vulkánikus terület fehérbora az Etna Bianco Superiore DOC a carricante szőlőből készül. Ez a fajta a hegy keleti oldalán, 900 méter feletti magasságban is előfordul, ahol a Nerello mascalese már nehezebben él meg.

A „mennydörgő” terroárja
Nálunk csak egy helyen termesztenek pisztáciát, de az a legjobb hely, ami csak a pisztáciának kell: Bronte. Bronte az Etna közelében, a tűzhányótól északnyugatra, vulkánikus területen fekszik. A település a nevét az egyszemű óriásról, Brontészról kapta, akinek a neve magyarul annyit jelent, hogy „mennydörgő”. Ő a „szicíliai” Küklopsz, akiről a helyiek régen azt hitték, hogy Bronte mellett, a tüzet okádó Etnában kovácsolják az istenek fegyvereit. Az itt termesztett különleges és drága pisztáciát a terroir teszi annyira fantasztikussá. A fák ásványi anyagokban, szilíciumban gazdag vulkanikus talajon, egyedi mikroklimatikus körülmények között, a vulkán lábainál kialakított teraszokon fejlődnek, s élnek akár 200-300 évig. A tengerszint feletti magasság, a forró nappalok és hűvös éjszakák miatt is lesz a hosszúkás, apró brontei pisztácia színe, aromája, koncentráltsága egészen különleges és a világon egyedülálló. A napokban kitört Etnához ezernyi szállal kötődő Brontében termő „Pistacia vera” az egyetlen olyan pisztácia, amely minden édesség, desszert, gelato elkészítéséhez tökéletesen használható, de tészták, pizzák fűszerezésére, felvágottakba, húsok mellé, feltétként is használható. Az Etna által formált és meghatározott terroir így lesz a gasztronómiában hangsúlyosan jelen.

Jó sütést, főzést, borkóstolást és ne feledjétek, hogy „Olaszul enni jó!”.

Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram